Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Srbščina na RTV SLO: Božične navade

Srbščina je uporaben jezik, ki nam pride prav pri sklepanju posla ali potovanju po Srbiji. Učiteljica angleščine in srbščine Alexandra je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija povedala nekaj zanimivosti o praznovanju božiča in novega leta v Srbiji. Oglejte si video tukaj.

Kako v Srbiji praznujejo božič?

Božič se v Srbiji praznuje 7. januarja. Na božični večer 6. januarja (Badnje veče) je star običaj, da gresta oče in najstarejši sin še pred sončnim vzhodom v gozd in odrežeta vejo hrasta – svetega drevesa, ki se ga v hišo prinese šele zvečer, ko se zbere družina.

Ob polnoči gredo v cerkev na polnočno božično liturgijo (mašo). Božič je najbolj vesel praznik in se praznuje tri dni. Prvi dan ne gredo nikamor, družinski člani so zbrani doma in skupaj praznujejo. Preostala dva dneva obiščejo sorodnike in prijatelje.

Kaj pa se za praznike dobrega je?

Na božični dan gospodinja zgodaj zjutraj naredi česnico – vrsto kruha, v katero vstavi kovanec. Tistemu, ki dobi kos kruha s kovancem, bo ta prinesel srečo za vse prihodnje leto. Gospodinja izbere različne vrste žit, suho sadje, orehe in jabolka in vse to da v sito, ki ga v času večerje postavi na mizo. Pod mizo položi slamo.

Večerja je bogata, saj je post trajal 40 dni. Vsa hrana na mizi ima simboličen pomen. Za večerjo je vedno velika izbira hrane in pijače, da bi bilo novo leto rodovitno in polno izobilja. Med in česen, riba, fižol – prebranec, zelje, suho sadje (orehi, lešniki, jabolka in suhe slive).

Na božični večer (Badnje veče) se peče odojek, ki se je na božič. Pije se rdeče vino. Tradicionalno se pripravlja sarma, in sicer v velikih količinah, da jo lahko jedo več dni, kot tudi različne vrste mesa, francoska in krompirjeva solata …

Za sladico se pripravljajo različne pite (slane s sirom, mesom ali sladke z orehi in medom), kolači in torte.

Kdo obdari otroke?

Za božič otroke obdaruje Božić Bata, za novo leto Deda Mraz. Otroci darila dobijo pod okrašeno smreko (jelka).

Kako pa voščimo vesele praznike?

Božič voščimo tako, da rečemo Hristos se rodi, odgovarja se z Vaistinu se rodi – (vaistinu – arhaično zares).

Lingula, ta jezična šola | Srbščina- božične navade

Tečaj srbščine

Srbščina je lep jezik. Če ste se med branjem navdušili za tečaj srbščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali.

285/332