Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Tečaj italijanščine: recept za slastni zabaione

Raziščite italijanske okuse 

Tečaj italijanščine v Linguli ne pomeni le učenja jezika, temveč tudi vstop v svet italijanske kulinarike🍝! Eden od draguljev italijanske sladkosti, je lahka krema zabaione, znana po svoji penasti strukturi in božanskem okusu.

Lingula I Tečaj italijanščine - zabaione

Razvajanje brbončic s tradicijo

Zabaione je izvirna italijanska sladica, ki jo sestavljajo rumenjaki, vino in sladkor. Njena zgodovina sega v 16. stoletje, o samem nastanku pa obstajata dve teoriji. Po prvi teoriji naj  bi jo odkril frančiškanski menih (il monacoPasquale de Baylon in ga predpisal kot okrepčilo utrujenim damam. 

Druga teorija o nastanku zabaione pa je povezana z italijanskim kapetanom iz 16. stoletja, ki naj bi v stiski zaradi pomankanja hrane vojakom postregel z zabaione namesto juhe (la zuppa).

Svojo različico so pripravili tudi Francozi

Francozi so recept za italijansko kremo »posvojili« in desertni kremi nadeli ime sabayon. To ime pa so vse do 20. stoletja uporabljali tudi za opisovanje slanih juh in omak (la salsa) na osnovi rumenjaka.

Recept za gurmanski užitek

Če si želite razvajati svoje brbončice z zabaione, vam predstavljamo preprost recept:

  • 5 rumenjakov
  • 2–3 žlice sladkorja
  • 1,5 dl marsale (italijansko desertno vino), lahko pa tudi muškat ali portovec

Postopek je enostaven, a zahteva ljubezen do podrobnosti:

Polovico večjega lonca napolnite (riempire) z vodo, ki jo zavrete. Nad lonec boste potem postavili kozico ali posodo, v kateri boste na pari pripravili zabaione.

V kovinsko posodo dajte (mettere) rumenjake in sladkor ter dobro premešajte. Posodo nato postavite nad paro in počasi dolivajte (versare) vino. Približno 15 minut mešajte nad paro (a bagno maria), vse dokler zmes ne postane gosta in kremasta. Pazite, da v zmesi ne bo grudic. Če jo pripravljate poleti, jo boste verjetno ohladili, pozimi pa tekne topla.

Ko je krema pripravljena, jo vlijte v poljubne kozarce ali posodice. Okrasite (decorare) jo lahko z jagodičevjem ali malinami ali pa po kremi naribate limonino lupinico.

Če vam slučajno ostane kaj kreme, je lahko odličen nadev za palačinke.

📚 Tečaj italijanščine v Linguli: potovanje skozi besede in okuse

Tečaj italijanščine v Linguli ne pomeni le učenja jezika, temveč tudi raziskovanje italijanske kulture skozi kulinarično izkušnjo. Pridružite se nam in odkrijte okuse Italije, obenem pa usvojite italijanščino skozi pogovor. Branje receptov in uživanje v lokalnih dobrotah bo tako mnogo bolj pristno in doživeto.

8/333