Ligula
Skoči na vsebino

Različne dežele, različne novoletne navade

Navad in vraž, ki spremljajo vstop v novo leto, je veliko in vsak del sveta ima svoje. Vsem pa je skupno to, da naj bi prinašale srečo in blagostanje. Nekatere so povezane s silvestrsko večerjo, druge, malce bolj nenavadne, pa narekujejo metanje stvari skozi okno, razbijanje posode in celo zažiganje. Tečaji tujih jezikov so odličen način za spoznavanje kulture in navad v različnih državah.

Švica: Leti, leti ... sladoled

V Švici si za sladico na silvestrovo privoščijo sladoled, vendar ta žal namesto v želodčku pristane na tleh. Kepica sladoleda na tleh naj bi zagotovila srečo, mir in bogastvo.

tuji jeziki
V Švici sladoled pristane na tleh, kar naj bi zagotovilo srečo, mir in bogastvo.

Italija: Leti, leti ... posoda, gospodinjski aparat, pohištvo ...

V Italiji ob koncu leta lahko marsikaj prileti skozi okno - od posode do gospodinskih aparatov in kakega kosa pohištva. S tem simbolizirajo slovo od starih težav in novo upanje za prihodnost.

tuji jeziki
Lentejas con chorizo – comida chilena (brez leče ni sreče).

Čile: Brez leče ni sreče

V Čilu verjamejo, da poleg grozdnih jagod srečo prinašajo tudi stročnice, ki simbolizirajo bogastvo in uspeh, zato na silvestrski večerji nikoli ne manjka jed z lečo.

Španija: 12 grozdnih jagod za 12 želja

Preden ura odbije polnoč, Španci ob vsakem udarcu zvona pojedo eno grozdno jagodo. 12 udarcev, 12 jagod in 12 želja.

Danska: Kup razbite posode

Na Danskem kup razbite posode pred glavnim vhodom niso očitne posledice divje zabave, ampak Danci na novega leta dan v znak prijateljstva znancem pred vhodna vrata namečejo staro razbito posodo. Več razbite posode ko je pred vrati, več prijateljev si lahko obetate v novem letu.

Ekvador: Novoletna čistilna akcija

V Ekvadorju minuto pred polnočjo zažgejo tradicionalne lutke iz žagovine. Tako se očistijo vsega slabega iz starega leta, v novo pa vstopijo polni optimizma in upanja.

Portoriko: Pljusk mrzle vode

V Portoriku vas na novoletno noč lahko osveži pljusk hladne vode, ki prileti skozi okno. Potem, ko očistijo svoje domove, Portoričani na ceste zlivajo vedra vode, da bi pred prihodom novega leta očistili še ulice in odgnali zle duhove.

Turčija: Jabolko ob tla

V Turčiji na tla padajo granatna jabolka. Sadež je treba ob tla vreči z vso silo, kajti na več kosov ko se razleti, več sreče bo prineslo novo leto.

Tečaji tujih jezikov z Lingulo

Vam je kateri od običajev še posebno všeč? Nič ne škodi, če letos poskusite kaj novega za čim bolj veselo in uspešno novo leto. Tečaji tujih jezikov v jezikovni šoli Lingula so priložnost za sproščen pogovor tudi o zanimivih običajih.

 

MENU