Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Različne dežele, različne novoletne navade

Navad in vraž, ki spremljajo vstop v novo leto, je veliko in vsak del sveta ima svoje. Vsem pa je skupno to, da naj bi prinašale srečo in blagostanje. Nekatere so povezane s silvestrsko večerjo, druge, malce bolj nenavadne, pa narekujejo metanje stvari skozi okno, razbijanje posode in celo zažiganje. Tečaji tujih jezikov so odličen način tudi za spoznavanje kulture in navad v različnih državah.

Lingula, ta jezična šola | Različne novoletne navade
V Švici sladoled pristane na tleh, kar naj bi zagotovilo srečo, mir in bogastvo.

Švica: Leti, leti ... sladoled

V Švici si za sladico na silvestrovo privoščijo sladoled, vendar ta žal namesto v želodčku pristane na tleh. Kepica sladoleda na tleh naj bi zagotovila srečo, mir in bogastvo.

Italija: rdeče spodnje perilo za moč in srečo

Silvestrska večerja mora vsebovati lečo, grozdje, granatno jabolko in cotechino za bogastvo. Italijani si oblečejo spodnje perilo rdeče barve, saj so že Rimljani menili, da je rdeča barva simbol moči in prinaša srečo.  

Čile: Brez leče ni sreče

V Čilu verjamejo, da poleg grozdnih jagod srečo prinašajo tudi stročnice, ki simbolizirajo bogastvo in uspeh, zato na silvestrski večerji nikoli ne manjka jed z lečo.

Španija: 12 grozdnih jagod za 12 želja

Preden ura odbije polnoč, Španci ob vsakem udarcu zvona pojedo eno grozdno jagodo. 12 udarcev, 12 jagod in 12 želja.

Danska: Kup razbite posode

Na Danskem kup razbite posode pred glavnim vhodom niso očitne posledice divje zabave, ampak Danci na novega leta dan v znak prijateljstva znancem pred vhodna vrata namečejo staro razbito posodo. Več razbite posode ko je pred vrati, več prijateljev si lahko obetate v novem letu.

Ekvador: Novoletna čistilna akcija

V Ekvadorju minuto pred polnočjo zažgejo tradicionalne lutke iz žagovine. Tako se očistijo vsega slabega iz starega leta, v novo pa vstopijo polni optimizma in upanja.

Portoriko: Pljusk mrzle vode

V Portoriku vas na novoletno noč lahko osveži pljusk hladne vode, ki prileti skozi okno. Potem, ko očistijo svoje domove, Portoričani na ceste zlivajo vedra vode, da bi pred prihodom novega leta očistili še ulice in odgnali zle duhove.

Turčija: Jabolko ob tla za srečo

V Turčiji na tla padajo granatna jabolka. Sadež je treba ob tla vreči z vso silo, kajti na več kosov ko se razleti, več sreče bo prineslo novo leto.

Nemčija: Feuerzangenbowle, taljenje svinca in zelje ter leča

Feuerzangenbowle je punč (der Punch), ki na novoletni večer v Nemčiji ne sme manjkati, ki ga pripravljajo iz rdečega vina, ruma, pomaranč, limon, cimeta in klinčkov.

Nemci na zadnji dan starega leta na zabaven način napovedujejo prihodnost. Nad svečo v žlici stalijo košček svinca, ki ga nato zlijejo v ledeno hladno vodo. Svinec se oblikuje v nenavadne oblike in z nekaj domišljije lahko iz njih napovedo, kaj jih čaka v prihodnjem letu.

Obvezni sestavini nemške novoletne večerje pa sta kislo zelje  in leča, ki naj bi prinašala bogastvo in srečo v prihodnjem letu. 

Kaj imajo skupnega novoletni običaji in novoletne zaobljube?

Novoletni običaji simbolizirajo odstranjevanje starega in nepotrebnega, kar lahko služi kot metafora za novoletne zaobljube, ki se osredotočajo na osebno prenovo in izboljšanje.

Učenje novega jezika je ena pogostih novoletnih zaobljub

Ena pogostih zaobljub je učenje novega jezika,  ki je odličen način za izboljšanje komunikacijskih veščin in hkrati tudi priložnost, da spoznate nove ljudi, raziščete različne kulture in celo izboljšate svoje možnosti za kariero. Tečaji tujih jezikov v jezikovni šoli Lingula so priložnost za sproščen pogovor tudi o zanimivih običajih.

173/332