Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Tečaj ruščine in rusko novo leto, kot ga še ne poznate

Priprave na praznovanje se začnejo že nekaj tednov pred novim letom, ko postavijo stojnice, kupujejo darila, krasijo jelke in pošiljajo voščilnice. Tečaj ruščine je odlična priložnost za spoznavanje ruskih novoletnih navad.

tečaj ruščine

 

Moskovsko novo leto.

Ded Moroz in Sneguročka

31. decembra ruske domove s konjsko vprego, imenovano trojka, obiščeta Ded Moroz in njegova vnučka, pridna pomočnica Sneguročka. Ruski dedek Mraz je oblečen v dolg bel plašč – šubo, z belo kučmo – šapko na glavi, na nogah pa ima tople škornje – valenki. Pozimi Ded Moroz šviga po poljih, ulicah in gozdovih ter z udarci svoje palice – posoha reke, jezera in potoke spreminja v led.

Silvestrovo in predsednikov govor

Za novoletno večerjo se Rusi pogostijo z raco, gosko, pirogi, obvezno pa je na mizi tudi solata olive oziroma francoska solata. Silvestrovo preživijo z družino in prijatelji. Novoletni večer vsako leto popestri predsednikov nagovor, ki ga le nekaj minut pred polnočjo predvajajo po televiziji. Po govoru prikažejo Rdeči trg, Kremelj in znameniti stolp Spasska bašnja. Ob polnoči, ko zazvoni ura s stolpa, ki ji sledi ruska himna, si čestitajo S Novym Godom (Srečno novo leto) in S Novym Sčastjem (Veliko nove sreče) ter nazdravijo.

Novo leto v novih oblačilih

Ruski rek se glasi: Kot novo leto začnemo, tako ga tudi preživimo. Rusi verjamejo, da je treba novo leto praznovati v novih oblačilih – tako si lahko tudi kasneje v letu privoščimo novo obleko. Da bo novo leto srečno in uspešno, naj bi še pred koncem starega poplačali vse dolgove.

Ruski božič

Rusi božič praznujejo 7. januarja in si voščijo S Roždestvom. Praznovanje novega leta in božiča je dolgotrajno in v Rusiji od 1. do 10. januarja ne delajo. Prazniki se končajo s starim novim letom po julijanskem koledarju v noči s 13. na 14. januar.

Po stari tradiciji so Rusi 13. januarja praznovali »bogati« Vasilijev večer, mizo so obložili s svinjino, saj je Vasilij zaščitnik prašičerejcev. Na ta večer naj bi čarovnice ukradle mesec z neba, vendar kljub temu niso mogle preprečiti postopnega daljšanja dneva. Rusi tudi verjamejo, da bo pridelek jagod bogat, če je na Vasilijev večer nebo zvezdnato.

Tečaj ruščine z Lingulo

Tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost za pogovor o ruskih praznikih, kulturi, kulinariki ...

326/333