Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Združene države Amerike in novoletno praznovanje

Prvega januarja je v ZDA državni praznik, priložnost za sprostitev in počitek po napornem praznovanju dan prej. Američani v novo leto vstopijo z vrsto zanimivih tradicij in s še večjim številom novoletnih zaobljub. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate praznovanje po ameriško.

tečaj angleščine
Američani v novo leto vstopijo z vrsto zanimivih tradicij.

 

Ball Drop – tradicija na Times Squaru

Vsako leto se na newyorškem Times Squaru zbere okoli dva milijona ljudi, da skupaj dočakajo slavni novoletni »Ball Drop« ali spust krogle. Tradicija se je začela leta 1907 z veliko kroglo, ki je tehtala več kot 300 kilogramov. Kroglo počasi spuščajo po visokem drogu, tako da tla doseže točno ob polnoči (midnight). Danes ta krogla tehta celo več kot pet ton in je okrašena s svetlečimi kristali (crystals) Waterford. Poleg gledalcev, ki kroglo spremljajo v živo (live), sekunde do spusta krogle odštevajo tudi tisti za TV-ekrani, saj je dogodek tako priljubljen, da ga prenaša tudi televizija.

Hoppin’ John – novoletna hrana za srečo

Hoppin' John je priljubljena južnjaška (southern) jed, ki vsebuje črnooki fižol (black-eyed peas), svinjino (pork) in riž. Američani jo jedo na novoletni dan, saj verjamejo, da prinaša srečo. Fižol naj bi simboliziral kovance in legenda pravi, da bo imel tisti, ki to jed poje na prvi dan novega leta, veliko uspeha (prosperity) in sreče vse leto. Hoppin’ John je stara jed, ki najbrž izhaja iz zahodnoafriške kuhinje.

»Auld Lang Syne« – melodija, ko ura odbije polnoč

Čeprav je to pesem napisal škotski pesnik Robert Burns, je zelo priljubljena v ZDA, še posebej ob praznovanju (celebration) novega leta. Leta 1929 jo je na nacionalni televiziji zapel pevec Guy Lombardo in nemudoma so jo vsi vzljubili. Po zaslugi Hollywooda je danes eden od sinonimov (synonyms) novega leta; predvajajo jo ob polnoči, ko spustijo novoletno kroglo.

Baby New Year – novoletni simbol

Eden najbolj znanih novoletnih simbolov je tudi Baby New Year, dojenček s plenico, kapo (hat) in trakom (sash), na katerem je napisana letnica novega leta. Mitologija pravi, da je Baby New Year dojenček, ki odraste in se postara v roku enega leta. Konec leta je star mož, ki preda svojo vlogo novemu dojenčku.

Tečaj angleščine z Lingulo

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je prava pot za osvežitev in utrditev znanja angleščine ter razširitev besednega zaklada.

170/332