Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Mince pies – pite, ki pričarajo okus božiča

V Veliki Britaniji ni božiča brez tradicionalnih prazničnih sladic. Med njimi so tudi mince pies, male pite iz krhkega testa z nadevom iz suhega sadja in začimb, ki se imenuje mincemeat. Že en sladek grižljaj polepša praznike, tečaj angleščine pa je odlična priložnost, da spoznate različne britanske kulinarične posebnosti.

tečaj angleščine
Božično vraževerje – pite prinašajo srečo

 

Božično vraževerje – pite prinašajo srečo

Tradicija pravi, da si je treba ob prvi piti v letu nekaj zaželeti, saj naj bi imele pite posebne moči. Navada, ki izhaja iz srednjega veka, pravi, da kdor poje eno pito vsak dan od božiča do praznika Twefth Night na večer petega januarja, bo imel srečo vse leto. Kljub temu pa pite niso bile vedno priljubljene. Med angleško državljansko vojno v 17. stoletju jih niso odobravali, saj so jih povezovali s katolicizmom (Catholicism). Oliver Cromwell naj bi jih celo prepovedal, a se njegovi zakoni (laws) na srečo niso obdržali.

Zanimiva zgodovina – od mesne pite do sladice

Kakor namiguje že ime, so mince pies včasih vsebovale meso. Ponavadi jagnjetino (lamb), zmešano z alkoholom, sadjem in začimbami, da se je meso dlje ohranilo. Sčasoma so pite postajale čedalje slajše (sweeter) in je meso izginilo iz recepta. Čeprav so danes britanska tradicija, ideja pravzaprav prihaja z Bližnjega vzhoda. V 13. stoletju so se križarji (the Crusaders) vračali domov in s seboj prinesli recepte, ki so združevali meso, sadje in začimbe. Skozi leta so imele mince pies mnogo imen. Med drugim shrid pies, Christmas pies, crib cake in mutton pies, spreminjala pa se je tudi njihova oblika. Danes so okrogle, včasih pa je oblika spominjala na zibko (cradle).

Slaščice kot statusni simbol

V času kraljevanja družine Stuart so bile mince pies statusni simbol. Bogate družine so na božičnih večerjah razkazovale svoje bogastvo s pitami različnih oblik. To so bile npr. zvezde, lunini krajci (crescent), srca, solze (teardrops) in cvetovi, včasih celo v obliki sestavljanke (puzzle). Pite različnih oblik so pomenile, da so si lahko družine privoščile najdražje peke slaščic.

Recept za tradicionalne mince pies

Sestavine

Za mincemeat:

 • 150 g rozin
 • 150 g korint (currants)
 • 75 g nasekljane kandirane limonine in pomarančne lupinice
 • 3 jušne žlice brendija (brandy)
 • 150 g hladnega nastrganega (grated) masla
 • 125 g temnorjavega mehkega sladkorja
 • 1 strok (pod) vanilje brez semen
 • 1 čajna žlička mešanice začimb, ponavadi cimeta, muškatnega oreščka, ingverja, klinčkov (cloves) in pimenta (allspice)
 • 1 zeleno jabolko, olupljeno, nastrgano
 • 1 pomaranča za sok in lupino
 • 1 limona za sok in lupino

Za testo:

 • 350 g moke
 • 150 g nesoljenega masla, zmehčanega, narezanega na kocke (cubes)
 • 50 g presejanega (sifted) mletega sladkorja
 • nastrgana lupina 1 pomaranče
 • 2 jajčna rumenjaka

Za premaz:

 • 2 jajci, žvrkljani (beaten)
 • 50 g temnega sladkorja z velikimi kristali

Priprava

 1. V večji posodi dobro zmešamo vse sestavine za mincemeat in jih pokrijemo z živilsko folijo. Pokrito pustimo stati en dan.
 2. Moko presejemo v posodo in dodamo zmehčano maslo, mleti sladkor in nastrgano pomarančno lupinico ter mešamo z rokami, da struktura (structure) mešanice postane podobna grobim drobtinam. Primešamo rumenjaka in dodamo dve do tri jušne žlice vode, da se masa lažje poveže. Pecivo mesimo, dokler ne dobimo homogene mehke kepe testa. Razvaljamo približno na centimeter debelo, ovijemo z živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
 3. Pečico predhodno segrejemo (preheat) na 180 ⁰C (ventilatorska pečica) ali 160 ⁰C (plinska pečica).
 4. Namastimo (grease) pekač za mafine. Testo damo iz folije in ga postavimo na pomokano površino ter razvaljamo približno na debelino treh milimetrov. Iz testa izrežemo 12 krogov (circles), obseg katerih naj bo malo večji kot obseg pekača za mafine.
 5. V luknje pekača položimo izrezane kroge in jih napolnimo z nadevom mincemeat. Iz testa ponovno izrežemo 12 krogov, tokrat malo manjših. Robove peciva namažemo z malo razžvrkljanega jajca in kroge položimo na vrh pit. Robove stisnemo skupaj z vilicami (fork).
 6. Vrh pit premažemo z razžvrkljanim jajcem in z manjšim nožem v sredino pite vrežemo manjše reže (slits). Pite potresemo (sprinkle) z rjavim sladkorjem in jih za 30 minut postavimo v hladilnik.
 7. Pite pečemo od 20 do 25 minut, dokler ne postanejo zlato rjave. Ohladimo jih in vzamemo iz pekača ter postrežemo. Preostanek nadeva mincemeat lahko shranimo v sterilne kozarce za vlaganje.

Tečaj angleščine z Lingulo

Si boste spekli mince pies? Za darilo si lahko privoščite še tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, ki bo osvežil in utrdil vaše znanje angleščine.

174/332