Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Antonio Vivaldi, glasbeni mojster, in zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi italijanski umetniki. Eden izmed najbolj znanih italijanskih skladateljev in mojster glasbe za godala je zagotovo Antonio Vivaldi.

Glasbo je imel v krvi

Vivaldi se je rodil v Benetkah leta 1678 prav na dan velikega potresa na tem območju. Njegov oče je bil poklicni violinist in brivec, ki je svojo glasbeno strast prenesel na sina. Prek očeta se je Vivaldi predstavil mnogim izvrstnim glasbenikom in skladateljem na italijanski glasbeni sceni, poseben talent pa je pokazal za violino. Ker je imel kronično pomanjkanje sape, za katero strokovnjaki zdaj menijo, da bi lahko bila astma ali pljučna motnja, nikoli ni mogel igrati pihal.

Rdeči duhovnik

Vivaldi je pri 15 letih stopil na duhovniško pot in v začetku 18. stoletja bil posvečen v duhovnika. Načrte, da bo njegova glasbena kariera postala del duhovniškega poklica, mu je otežila njegova zdravstvena težava. Sčasoma je opustil službovanje v duhovništvu, zaradi svojih rdečih las pa je v rodnem kraju postal znan kot Rdeči duhovnik.

Večina njegovih oper se ni ohranila

Vivaldi naj bi po svojih besedah sestavil 94 oper, ohranilo pa se jih je le 22. Čeprav danes skladatelja v glavnem ne slavijo zaradi njegovih oper, pa je za njihovo organizacijo in promocijo porabil veliko časa. Zunaj Benetk je bil za časa svojega življenja znan prav po operah.

Sirotišnica z vrhunskim glasbenim učiteljem

Vivaldi je bil približno 30 let zaposlen kot učitelj violine v sirotišnici Ospedale della Pietà in prav v tem času je ustvaril veliko svojih večjih del. Omenjena ustanova je skrbela za več tisoč otrok, nekaj deklic, ki so pokazale talent za glasbo, pa je obiskovalo glasbeni pouk. Pod Vivaldijevim vodstvom sta orkester in zbor kmalu postala atrakcija, njihovi koncerti pa so bili zelo občudovani.

Žrtev kraje identitete

Nicolas Chédeville, sicer neznani glasbenik v tisti dobi, je lažno prodal nekaj svojih del pod Vivaldijevim imenom. Prva od teh skladb, »Il Pastor Fido«, je postala najbolj znana Chédevilleova skladba in se še danes občasno napačno pripisuje Vivaldiju. Chédeville je z zlorabo Vivaldijevega imena dobro zaslužil, zaradi česa so ga tudi zaprli.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi znamenitimi italijanskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj italijanske glasbe, umetnosti in zgodovine.

173/333