Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Turščina na RTV SLO: praktične fraze za dopust

Turščina je polna posebnosti in njeno učenje je prijeten izziv. Lingulina učiteljica Merita, ki je 13 let živela in delala v Turčiji, se je z Ano Tavčar Pirkovič, voditeljico oddaje Dobro jutro, pogovarjala o turščini in njenih posebnostih, turški kulinariki in kulturi. Oglejte si video.

Fraze za pozdravljanje oziroma dobrodošlico v turščini

V turščini se podobno kot v slovenščini vse do 12. ure pozdravijo z Dobro jutro oz. Gün aydın, kar dobesedno pomeni svetlo jutro, kasneje pa z pa Iyi günler (Dober dan) in Iyi akşamlar (Dober večer). Pri poslavljanju pa poznajo dva pozdrava: Hoşça kal uporabijo, ko odhajajo iz prostora (kal pomeni ostani), Güle güle pa  kadarkoli in pomeni z nasmehom.
slovensko turško
Dobro jutro. Gün aydın.
Dober dan. Iyi günler.
Dober večer. Iyi akşamlar.
Na svidenje. Hoşça kal. Güle güle.
Se vidimo. Görüşürüz.

Kako se v turščini predstavimo in vprašamo po počutju

slovensko turško
Ime mi je … Adım…
Me veseli. Memnun oldum.
Kaj je novega? N’aber?
Kako si/ste? Nasıl sin/siniz.
V redu. Iyi.
Zelo dobro. Çok iyi.
Odlično. Harika.
Ni slabo. Fena degil.

Katere so nacionalne turške jedi in pijače?

Za turško kuhinjo je značilna izredna raznolikost, ki je posledica geografske lege; občutijo se vplivi Balkana, Mediterana in Azije. Osnovne sestavine domače kuhinje so riž, zelenjava, oljčno olje, meso in žita. Zelenjava je vedno del jedilnika in je pripravljena na različne načine: pečena, ocvrta, kuhana, pasirana, polnjena in začinjena z veliko česna. V turški kuhinji uporabljajo tudi veliko jogurta. Najbolj značilni pijači sta nedvomno čaj (çay) in kava (kahve). Druge značilne tople pijače so lipov čaj, žajbelj in salep – zimska pijača, narejena iz korenin neke orhideje. Značilno za ulično hrano po celi Turčiji so:

  • simit: vrsta kruha v obliki ‘obroča’, posutega s sezamom. Ulični simit se razlikuje od tistega v pekarni, ker je bolj sladek in hrustljav. Simit in čaj dobite na vsakem koraku.
  • Odlična je tudi kombinacija sirovega toasta in ayrana – razredčenega jogurta z vodo, ki mu dodamo malo soli.
  • Balik ekmek – riba v kruhu, ki jo v obmorskih predelih dobimo kar z ribiške ladje.

Kako bi naročili hrano v restavraciji?

slovensko turško
Kaj želite? Ne istersiniz/ Ne alirsiniz.
Meni, prosim. Menü’ye bakabilir miyim lütfen.
Želim kavo/čaj. Bir kahve/ çay, lütfen.
Ali imate…? …var mı?
Koliko stane …? Nekadar …?
Račun, prosim. Hesabi lütfen.
Restavracija Lokanta
Zajtrk Kahve altı
Večerja Akşam yemeği

Turščina je zanimiv jezik. Učite se jo lahko tudi v jezikovni šoli Lingula, in sicer individualno ali v mini skupini.

221/332