Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Avstralska angleščina in aboriginske besede

Ena najpomembnejših kulturnih značilnosti Avstralije je sobivanje angleško govorečega naroda z Aborigini, skupino prvotnih prebivalcev otoka, ki so na njem živeli že pred prihodom Evropejcev. Obstaja zares veliko aboriginskih jezikov, pred kolonizacijo jih je bilo kar 250, zato je za avstralsko angleščino značilno, da si kdaj sposodi kakšno aboriginsko besedo, obratno pa velja tudi za aboriginske jezike. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje avstralske kulture.

učenje angleščine
Beseda kangaroo je z zapisom v dnevnik kapitana Cooka leta 1770 postala prva aboriginska sposojenka v angleškem jeziku.
  • Cooee

Besedo iz jezika dharug, ki ga govorijo na južnozahodnem območju Sydneyja, pogosto (often) nevede uporabljajo tudi angleški govorci, ki sploh ne vedo, da je aboriginskega (Aboriginal) izvora. Z njo bi nekoga poklicali k sebi, saj pomeni come here ali pridi sem.

  • Yidaki

Avstralski aboriginski inštrument z globokim donečim zvokom skoraj vsi poznamo pod imenom didgeridoo. Predstava o tem, da je to aboriginska beseda, pa je napačna. Izraz didgeridoo je povsem izmišljena (made up) beseda, ki naj bi ponazarjala zvok tega najstarejšega pihalnega glasbila. V Avstraliji ga poznajo po imenu yidaki, ta pa izhaja iz jezika yolngu.

  • Canberra

Avstralska prestolnica (capital) nosi ime, ki je aboriginskega izvora (origin), kar bi moral vedeti vsak pravi Avstralec. Beseda canberra pomeni meeting place oziroma kraj srečanja in izhaja iz lokalnega jezika ngunnawal.

  • Unna

Kdor živi v zahodni Avstraliji, se nedvomno pogosto sreča z izrazom unna. Pomen te besede je blizu angleškim vprašalnim pristavkom ali question tags, kot je na primer am I right, ali pa bi z njim sogovorcu postavili vprašanje kot v angleščini z yeah. Tako bi v Avstraliji rekli »That’s your deadly car, unna?«

Beseda kangaroo je z zapisom v dnevnik kapitana Cooka leta 1770 postala prva aboriginska sposojenka v angleškem jeziku, skozi leta pa s sobivanjem dveh kultur prihaja do čedalje večjega bogatenja angleškega jezika.

  • Gammon

Mnogopomenska beseda gammon lahko izraža, da je nekdo nepristen, na primer: »He’s gammon, he thinks he’s good, but he’s never cooked a proper meal in his life.« Lahko tudi pomeni, da je nekaj pomilovanja vredno (pathetic) ali slabo, uporabimo pa ga lahko tudi v pomenu pretvarjati se (pretend), kot npr.: »Just gammon mum, I wasn’t trying to skip school.«

  • Mob

Mob je ena od angleških besed, ki se je s prirejenim pomenom znašla v bogatem besednem zakladu aboriginskih jezikov. Mob lahko pomeni družino ali pleme. Ena prvih stvari, po katerih se vprašajo pripadniki (members) aboriginskih skupin, je »Who’s your mob?«, kar pomeni, kateri skupini pripadajo, od kod so in s kom so v sorodu (related).

  • Deadly

Časopisna novica z izrazom deadly bi marsikaterega govorca angleščine pripravila na slabe novice, a ta angleška beseda je pri Aboriginih dobila povsem drug pomen. Deadly namreč pomeni odlično (excellent), čudovito (amazing), zares dobro. Tako deadly car ne bi bil nevarno prevozno sredstvo, temveč pohvala njegovemu lastniku (owner).

Tečaj angleščine z Lingulo

Spoznavanje za Avstralijo značilnih jezikovnih posebnosti in besed vam omogoča tečaj angleščine v Linguli, od koder boste poleg pestrega besednega zaklada odnesli še dobro poznavanje kulturnih značilnosti angleško govorečih držav.

116/332