Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Avstralci in najbolj razširjeni stereotipi

Tako kot za vsak narod in državo tudi za deželo »down under« obstajajo stereotipi, ki zmotno določajo našo predstavo o Avstralcih. Avstralija namreč ni le puščavski otok, kjer je ves čas vroče in na vsakem koraku na ljudi prežijo smrtonosne živali. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s posebnostmi avstralske kulture.

učenje angleščine
Poznate stereotipe o Avstralcih?

 

1. stereotip:  Avstralci jedo vegemite za zajtrk, kosilo in večerjo

Vegemite je gost, temen namaz, narejen iz kvasovk (yeast), ki ostanejo pri varjenju (brewing) piva, obogaten z dodatki zelenjave in začimb (spices). Ustvarjen pa je bil prav v Melbournu v Avstraliji leta 1922. Najraje si ga Avstralci privoščijo namazanega na koščku opečenca, saj velja pravilo »manj je več« in ga zato nikakor ne jedo z žlico neposredno (directly) iz kozarca.

Študija iz leta 2014 je pokazala, da skoraj polovica Avstralcev je vegemite vsak dan. A nihče ni tako velik ljubitelj, da bi ga kot prilogo užival pri vsakem obroku (meal).

2. stereotip: vsi Avstralci so potomci kaznjencev

Med letoma 1788 in 1868 je bilo v Avstralijo poslanih kar 164.000 britanskih kaznjencev (convicts). To pa ne pomeni, da ima vseh 24 milijonov prebivalcev kriminalne (criminal) korenine.

Čeprav je kar 71 % prebivalcev angleškega ali avstralskega izvora, je država izredno multikulturna (multi-cultural) in je dom tudi okoli šestim milijonom priseljencev, ki prihajajo večinoma iz celinske Evrope in Azije.

3. stereotip: vsi Avstralci srfajo

Avstralija je obkrožena (surrounded) z morjem in premore več kot 10.000 čudovitih plaž (beaches), večina prebivalstva pa živi največ uro stran od obale.

Znan stereotip je, da so vsi Avstralci bosonogi in svetlolasi surferji. Čeprav najdemo tudi Avstralce, ki stereotipu ustrezajo, le 10 % Avstralcev svoj prosti čas preživi s surfom na valovih (waves). Res pa je, da Avstralci veliko časa preživijo na plaži, kjer si čas krajšajo s plavanjem, kriketom (cricket) in pečenjem na žaru.

4. stereotip: shrimp on the barbie je najbolj avstralska fraza

Leta 1984 se je v turističnem oglasu znašel stavek ‘slip another shrimp on the barbie for ya’, ki je ameriške turiste vabil v Avstralijo. Fraza je kmalu postala tipično (quintessentially) avstralska. Stavek pa je posledica zmote, saj kljub avstralski navdušenosti nad pečenjem na žaru ti na njem ne pripravljajo škampov (shrimp) niti jim ne rečejo shrimps, temveč prawns.

5. stereotip: v Avstraliji se vsi poznajo

Mnogi imajo napačno predstavo o velikosti Avstralije. Ta pokriva (covers) približno takšno površino (surface) kot ZDA, zato je stereotip, da se vsi Avstralci med seboj poznajo, prav gotovo napačen.

učenje angleščine
Sydneyjska operna hiša - "školjkasta" mojstrovina.

 

6. stereotip: čisto svoj jezik

Čeprav je angleščina prvi jezik večine prebivalcev in je avstralski sleng res poseben, ne gre za drug ali poseben jezik. Preden se odpravite (head) v Avstralijo, pa je vseeno dobro pregledati slovar njihovega slengovskega jezika, da boste lahko samozavestno za brekkie (zajtrk) naročili bikkie (piškot) in hot choccie (vročo čokolado).

Tečaj angleščine z Lingulo

Če se odpravljate na izlet v Avstralijo, vam bo tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula zagotovo prišel prav. Razširili boste svoje besedišče in pridobili samozavest pri pogovoru v angleščini.

154/333