Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Življenje v Avstraliji ali Združenem kraljestvu?

Avstralijo in Združeno kraljestvo združuje jezik, prepletata pa se tudi njuni zgodovini. Medtem ko lahko med obiskom Združenega kraljestva spoznavamo bogato zgodovino in tradicijo, bomo v Avstraliji videli bolj moderno življenje in celo praznovanje božiča sredi poletja. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se seznanite s kulturo angleško govorečih narodov.

tečaj angleščine
Seznanite se s kulturo angleško govorečih narodov.

Vreme?

Združeno kraljestvo je znano po tem, da vreme (weather) pogosto preprečuje aktivnosti na prostem, saj so sončni dnevi redki, pa še takrat lahko sonce pospremi dež. Avstralija pa je otok, ki je ustvarjen za preživljanje časa na svežem zraku. Avstralci se zato zelo radi ukvarjajo z jadranjem na deski, plavanjem, kolesarjenjem in kampiranjem (camping). Mesti, kot sta Brisbane ali Perth, sta znani kot najbolj sončni mesti na svetu. Na leto ima namreč Perth kar 3.200 ur sonca, medtem ko jih ima London zgolj 1.481.

Parki

Prednost (advantage) Združenega kraljestva je v organizaciji lokalnih parkov, kjer veliko ljudi uživa na trati. Parki so zelo varni, saj ponavadi mejijo na zasebna dvorišča in vrtove, medtem ko so avstralski pogosto obkroženi s cestami.

V Združenem kraljestvu zato lahko lastniki svoje pse brez problema spustijo s povodca (lead), medtem ko je to v Avstraliji prepovedano. Za zaščito svojega bogatega živalskega kraljestva so Avstralci tudi prepovedali, da se domače mačke prosto (freely) sprehajajo zunaj.

Kultura, prireditve …

Če se naše življenje ne vrti le okoli službe in si radi oddahnemo, potem je Združeno kraljestvo odlična destinacija (destination). Ob vrsti kulturnih znamenitosti London ponuja nekaj za vsak okus, vse od galerij, koncertov in večjih glasbenih festivalov. Večer zunaj lahko popestri pivo v pubu ali pa vrsta specialitet vseh svetovnih kuhinj, ki so na voljo v skoraj vseh britanskih mestih.

Multikulturnost

Prednost tako Avstralije kot Združenega kraljestva je njuna multikulturnost. Avstralija premore kar 100 različnih religij in okoli 300 etničnih (ethnic) skupin in je z 28 % prebivalcev, ki prihajajo iz drugih držav, najbolj multikulturna država na svetu. Tako imamo v Avstraliji priložnost (opportunity), da se spoznamo z vrsto kultur in načinov življenja.

Čaj ali kava – kaj nas spravi v boljšo voljo?

Združeno kraljestvo seveda slovi po svojem pitju čaja, Avstralija pa se ponaša s svojo kavarniško kulturo. Melbourne je avstralska prestolnica (capital) kave in med desetimi najboljšimi destinacijami za dobro kavo na svetu. Uživanje v kofeinu (caffeine) je morda tudi razlog, da so Avstralci znani po svoji dobrovoljni naravi. Njihov moto je namreč »she’ll be right«, kar pomeni »don’t stress, it’s all good« – vse je v redu. Tako so zelo prijazni in vsakogar takoj sprejmejo za prijatelja, brez nerodnih »britanskih« pogovorov o vremenu.

Prečkanje ceste

Na prvi pogled Avstralija zagotovo ni bila narejena za pešce. Medtem ko se lahko v Združenem kraljestvu podamo čez cesto kadarkoli, je v Avstraliji prečkanje ceste ob rdeči luči prepovedano z zakonom (law). Ceste zelo pogosto (often), še posebej v predmestjih, nimajo pločnikov (pavements), zelo na redko pa je posajena tudi javna razsvetljava.

Jezik – posebnosti kot nikjer na svetu

Avstralska in britanska angleščina se ne razlikujeta le po naglasu (accent). Učenje jezika v Avstraliji je še posebej razgibano, saj imamo priložnost, da se naučimo izrazov, ki jih ne uporabljajo nikjer drugje po svetu: mnogo jih namreč izhaja iz aboriginskih besed, na primer cobber, kar pomeni prijatelj, ali bludger, oseba, ki živi na račun dela drugih.

Avstralci imajo celo drugačne računalniške tipkovnice (keyboards). Uporabljajo namreč ameriški namesto britanski standard, ki ima nekatere simbole na drugih tipkah, manjka pa jim simbol za valuto (currency) evro, saj to zaradi oddaljenosti bolj redko potrebujejo.

Pošta

V Avstraliji bomo tudi drugače prejemali pošto. V Združenem kraljestvu imajo ponavadi v vratih lino, kamor poštar odvrže pisma. V Avstraliji imajo za to ob hiši poštne nabiralnike, kar zmede vsakogar, ki je kdaj živel v Združenem kraljestvu. Prav tako Avstralci časopise na dom prejemajo kot v ameriških filmih: raznašalec jih namreč zavite v plastiko odvrže pred vhodna vrata (front door).

Popolni destinaciji

Tako Združeno kraljestvo kot Avstralija sta popolni destinaciji za kakovostno preživljanje časa, ob tem pa lahko tam po naravni poti izboljšujemo svojo angleščino.

Da se pripravite na tovrstne izzive, obiščite tečaj angleščine v Linguli, kjer boste postali samozavestni govorci in boste lahko uživali na svojih potovanjih.

 

59/333