Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Učenje nemščine z glasbo in zimzeleni šlagerji

Učenje nemščine lahko popestrimo tudi z glasbo, saj si tako lažje zapomnimo nove besede in način izgovarjave. Med najbolj prepoznavne nemške glasbene zvrsti zagotovo sodijo njihove popevke oziroma šlagerji (der Schlager). Pozna jih vsakdo in so del kulturne identitete nemško govorečih območij.

učenje nemščine
Na prelomu tisočletja je narodnozabavna glasba doživela nov preboj.

 

Veliko več kot le pesmi o ljubezni

Čeprav je nemška zabavna glasba med ljudmi postala priljubljena šele v 50. letih prejšnjega stoletja, njeni začetki segajo vse do leta 1870, ko so se na Dunaju iz klasičnih operet začele razvijati poulične popevke (der Gassenhauer).

Skozi leta se je ta večinoma pozitivna in čustvena glasba spreminjala ter potovala tudi prek državnih meja, v 70. letih pa je zaradi vse večje razširjenosti televizijskih zaslonov doživela svoj razcvet (die Blütezeit).

Glasba za širše množice

Na prelomu tisočletja (die Jahrtausendwende) je narodnozabavna glasba doživela nov preboj. Glasbeniki, kot so Helene Fischer, Andrea Berg in Michael Wendler, so ustvarili mešanico s popularno glasbo (der Pop-Schlager), preproste melodije in moderni ritmi pa so popevke približali tudi mlajšim generacijam.

Nemški šlagerji so tako veliko več kot le popularne popevke in tvorijo del nacionalne identitete, posameznikom, ki so se začeli spoznavati z jezikom, pa olajšajo tudi učenje nemščine.

Udo Jürgens – talent s svetovljansko karizmo

učenje nemščine
Udo Jürgens. Foto: Steindy, 2010.

K temeljnim predstavnikom izvajalcev šlagerjev med drugim štejemo tudi popevkarja Uda Jürgensa, ki je v svoji šest desetletij trajajoči glasbeni karieri nanizal številne uspehe, celo zmago na izboru za pesem Evrovizije.

V življenju je izdal več kot 50 albumov in skomponiral 1000 pesmi, z več kot 100 milijonov prodanih albumov pa je dosegel tudi mednarodno slavo.

Lahko razumljiva besedila in prijetne melodije so tako zagotovo pripomogli k temu, da Jürgens sodi med vidnejše predstavnike zabavne glasbe v nemškem jeziku.

Poznate Udove pesmi, so vam znani ti verzi?

Ein Kind am Geburtstag.

Ein Mädchen, das tanzen geht.

Ein Mann, der nicht aufgibt.

Zwei, die sich finden.

Uhu... glückliche Menschen

Sind Menschen, denen diese Welt gehört.

Pevec in komponist našteva ljudi in trenutke, ki porajajo veselje: otrok, ki praznuje rojstni dan, deklica, ki se odpravlja na ples, mož, ki se ni vdal, in dva, ki sta se našla; to so srečni ljudje in srečnim ljudem pripada ta svet. Celotno pesem Srečni ljudje (Glückliche Menschen) lahko poslušate tukaj.

Učenje nemščine s pomočjo glasbe

Učenje nemščine s pomočjo glasbe je idealno tudi za začetnike, saj so besedila večinoma preprosta in lahko razumljiva. S poslušanjem besedil med drugim skrbimo tudi za širjenje besednega zaklada in spoznavanje slovnice. V jezikovni šoli Lingula bomo poskrbeli, da boste nemški jezik spoznali tudi prek kulture in glasbe, tečaj pa je tako bolj zabaven.

116/333