Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Italijanščina in izrazi, ki izvirajo iz arabščine

Tečaj italijanščine vključuje veliko pogovora – ne samo v italijanščini, temveč tudi o italijanskem jeziku. Italijanščina je romanski jezik (la lingua romana), ki se je razvil iz latinščine. Vendar pa vse italijanske besede niso latinskega izvora (l’origine) – veliko vsakdanjih besed izvira tudi iz arabščine (l’arabo). Mnoge od njih poznamo tudi v slovenščini. Besede arabskega izvora najdemo na različnih področjih, tako v kuhinji (la cucina) kot tudi znanosti (la scienza).

učenje italijanščine
Leta 827 so se Saraceni prvič izkrcali na Siciliji.

Kava – najbolj italijanska beseda je arabskega izvora

Beseda kava (il caffè) izvira iz arabske besede qahwa, ki pomeni kavno zrno in vročo pijačo, pripravljeno iz teh zrn. Beneški trgovci so kavo pripeljali v Evropo v 17. stoletju. Tudi izraza za sladkor (lo zucchero) in skodelico (la tazza) izhajata iz arabščine.

Brez hrane in pijače ne gre

Ne le kava, tudi izrazi za mnoge druge dobrote prihajajo iz arabščine: pivo (la birra), jajčevci (la melanzana), žafran (lo zafferano), špargelj (l’asparago), pomaranča (l’arancia) in limona (il limone).

Drugi zanimivi izrazi

Mnoge izraze (il termine) arabskega izvora najdemo tudi v ekonomiji, vojski in pravu. Mednje sodijo besede skladišče (il magazzino), banka (la banca), račun (la fattura), zavarovanje (l’assicurazione), meja (la dogana) in še mnoge druge.

Arabščina v znanosti

Živahno intelektualno dogajanje na dvoru (la corte) cesarja Svetega rimskega cesarstva Friderika II. Hohenstaufena v 13. stoletju je pripomoglo, da je veliko besed arabskega izvora tudi v znanosti, saj so se pri njem srečevali učenjaki (lo studioso) s področja alkimije, medicine, matematike, filozofije, farmacije, astronomije in astrologije. Besede nič (zero), cifra (la cifra), algoritem (l’algoritmo), alkohol (l’alcol) in še mnoge druge izhajajo iz arabskega jezika.

Prvi stiki z arabsko kulturo

Prvi stiki prebivalcev Apeninskega polotoka z arabskim svetom (il mondo) segajo v 9. stoletje, ko so se Saraceni (i Saraceni) leta 827 prvič izkrcali (sbarcare) na Siciliji, kjer so vladali več kot dve stoletji (il secolo). Arabski vpliv se na Siciliji vidi in čuti še danes v arhitekturi, imenih krajev, tradiciji in seveda kulinariki.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je sproščen in zabaven ter seveda polno zanimivih pogovorov v italijanskem jeziku.

 

87/332