Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Angleščina: Zmagovalna beseda leta 2023 je …

Angleščina zaradi ogromnega števila govorcev po vsem svetu vsako leto zabeleži kar nekaj novih skovank. Že tradicionalno pred koncem vsakega leta izberejo eno, ki je bila v preteklem letu najpogosteje uporabljena.

Katero besedo so izbrali za leto 2023?

Lingula, ta jezična šola | Učenje angleščine beseda leta

Rizz – beseda leta 2023

Oxford University Press je za besedo leta 2023 izbral izraz rizz. Gre za pogovorni izraz, ki označuje stil, šarm ali privlačnost, pa tudi sposobnost flirtanja, osvajanja (hitting on someone), lahko pa bi ga uporabili tudi kot samostojno besedo, ki označuje osebo z veliko šarma in privlačnosti.

Primeri uporabe: 

  • “Don’t be afraid to show your rizz, it’s what makes you unique.”
  • “She just has that rizz, she makes everyone feel special.”
  • "I have no rizz whatsoever; I have limited rizz. ”

 Mladi se radi pohvalijo z rizzom

"Rizz je zanimiv primer, kako se jezik lahko oblikuje znotraj manjše skupnosti, preden preide v širšo rabo," so povedali jezikoslovci (linguists) pri Oxfordu. Etimološko naj bi izraz rizz nastal iz besede charisma (karizma), vendar običajno izpeljanke (derivatives) tvorimo s krajšanjem (shortening) izraza, tu pa je šlo za prevzemanje sredine izraza, kar je precej nenavadno za nove besedne tvorjenke. 

Rizz se je razširil prek družbenih omrežij

Besedo rizz uporabljajo predvsem pripadniki mlajših generacij, ki so z njo seznanjeni povečini prek družbenih omrežij. V letu 2023 se je raba te besede močno povečala in dosegla najpogostejšo rabo nekje sredi junija, saj je takrat igralec Tom Holland v intervjuju izjavil, da ima omejen rizz. (I have no rizz whatsoever; I have limited rizz.)

Kaj pa druge angleške finalistke za leto 2023

Beseda rizz je v izboru za besedo leta 2023 premagala štiri druge finalistke:

  • Situationship – beseda označuje romantično razmerje brez obveznosti in posledično brez pričakovanj.
  • Prompt – poimenovanje za besedne ukaze, ki jih uporabljamo za komuniciranje z orodji umetne inteligence (kot so ChatGPT, DallE, MidJourney in ostali).
  • De-influencing – nastajajoči trend družbenih medijev, ki potrošnike odvrača od nakupa določenih izdelkov.
  • Swiftie – izraz označuje oboževalce pevke Taylor Swift.

 Kako sta povezana beseda leta in učenje angleščine

Pri učenju angleščine je pomembno, da smo seznanjeni z aktualnimi besedami (current vocabulary) , ki so trenutno priljubljene, predvsem pa, da jih znamo pravilno uporabljati. Poleg poznavanja pravil za formalno izražanje je dobro poznati trenuten sleng v rabi in, na primer, vedeti, kaj pomeni, če kdo reče, da ima nekdo ogromen rizz.

Kaj pa slovenska beseda leta?

Glede na poletno-jesenske mesece, ki so prinesli obilico težav, slovenska beseda leta res ni presenečenje. Preberite več o slovenski besedi leta 2023

Angleščina po govorni metodi

Angleščina v Linguli ponuja tudi možnost razpravljanja o besedah leta, o tem, kaj pomenijo ter predvsem o rabi v različnih kontekstih. Najhitrejša pot do pravega tečaja je osebni pogovor z našim učiteljem. 

3/120