Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Slovenščina: beseda leta 2023

Ne boste verjeli – tudi jeziki se spreminjajo, doživljajo svoje avanture, puščajo za sabo zastarele izraze in izumljajo nove, no, nekateri izrazi pa so kot kameleoni in se s svojo obliko ali pomenom prilagodijo različnim dobam. Dogajanje v družbi, na političnem podiju in v delovnem okolju oblikuje izbor naših besed in predvsem narekuje način izražanja. Tako pridemo do besede leta – to je lahko beseda, ki je povezana z najbolj odmevnim dogajanjem tistega leta ali pa zgolj taka, ki se je najpogosteje uporabljala.

Lingula, ta jezična šola | Slovenščina - beseda leta

Katera beseda je zaznamovala leto 2023?

Strokovna komisija je predloge za slovensko besedo leta zbirala do vključno 19. decembra, ko je izbrala deset finalistk, 9. januarja pa je bila razglašena beseda leta 2023 – to je postala ujma. Glede na poletno-jesenske mesece, ki so prinesli obilico težav, zmagovalka res ni presenečenje.  

Finalistke v izboru za besedo leta

Finalistke v izboru za besedo leta so bile še bralna pismenost, draginja, gentrifikacija, nevihtna celica, nutrija, osebni zdravnik, »štempljanje«, UI (kratica za umetno inteligenco), vojna in zal (poizvedba z največjim prirastom v tem letu na Franu).

Pogled nazaj – katere so bile dosedanje besede leta

  • 2016 begunec
  • 2017 evropski prvaki
  • 2018 čebela
  • 2019 podnebje
  • 2020 karantena
  • 2021 PCT
  • 2022 gasilec

Očitno je, da besede leta iz preteklih let resnično odsevajo slovensko realnost, torej izražajo, kaj nas je najbolj pestilo ali povezovalo v javnosti.

Zmagovalka leta in besede dneva

Besede leta ali še pogosteje uporabljene besede dneva ponujajo bistveno več kot le nazoren uvid v kulturne smernice in trenutno dogajanje v neki jezikovni skupini, so namreč tudi odlična priložnost, da na zanimiv in zabaven način povečamo besedni zaklad v izbranem tujem jeziku.

Lingulina beseda dneva

Ste že preverili današnjo Lingulino besedo dneva? Vsak dan objavimo novo, kliknite in preverite https://www.instagram.com/lingula.jezikovna.sola/#

3/333