Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Angleške knjige leta 2023 ali kako se držati novoletnih zaobljub 

Velikokrat slišimo, kako zelo bi tečajniki radi začeli brati v tujem jeziku, pa mnogokrat ne vedo, kje začeti. Vsak ima svoj okus in vsakemu je všeč drug žanr. Za lažjo izbiro smo pripravili nekaj napotkov, kako izbrati dobro knjigo in seznam angleških knjig leta 2023. 

Lingula, ta jezična šola | Angleščina - knjige leta 2023

Kako izbrati pravo knjigo?

Pri izbiri knjige je pomembno, da upoštevate svojo raven znanja jezika. Če ste začetnik, je najbolje, da izberete knjigo, ki je napisana v preprostem jeziku in ima malo novih besed, ali pa takšno, kjer zgodbo že poznate, le da jo tokrat berete v tujem jeziku. Če ste pri angleščini bolj vešči, lahko izberete praktično karkoli vas zanima.

Kako se spopasti z nepoznanimi besedami? 

Ko naletite na besedo, ki je ne razumete, jo lahko poskusite uganiti iz konteksta. Če ne morete uganiti, jo lahko poiščete na spletu ali pa si pri tem pomagate s prosto dostopnim orodjem umetne inteligence kot sta ChatGPT in Googlov Bard. Besedo si zapišite v stavku in jo večkrat ponovite.

Kako se motivirati za branje v tujem jeziku?

  1. Izberite knjigo, ki vas zanima. Če vas tema pritegne, boste bolj verjetno vztrajali pri branju.
  2. Berite v paru. Branje z bližnjimi lahko ustvari občutek odgovornosti in vas dodatno motivira k rednemu branju. Prav tako pa si lahko skupaj zastavita časovne roke in imata nato še krajši pogovor v danem jeziku o prebranem.
  3. Nagradite se za branje. Ko preberete določeno količino besedila, se nagradite z manjšo nagrado, sladko malenkostjo, daljšo pavzo med branjem ali pač nečim, kar vas iskreno razveseli. 

Seznam knjig leta je dobra odskočna deska za začetek branja

Seznam najboljših knjig leta je lahko odličen začetek branju. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najboljših knjig leta 2023 po mnenju različnih angleških virov:

Lingula, ta jezična šola | knjiga The Bee Sting

The Bee Sting

Knjižna tragikomedija The Bee Sting avtorja Paula Murraya je bila nominirana za nagrado Booker. Opisuje prepletena življenja skupine likov v Dublinu v turbulentnem desetletju, ki vključuje teroristične napade, gospodarsko krizo in politično nestabilnost. Roman raziskuje teme ljubezni, izgube in družbenih sprememb.

Biography XLingula, ta jezična šola | knjiga Biography X

Biography of X avtorice Catherine Lacey je zapleten metafikcijski roman. Nedavno ovdovela pisateljica se loti pisanja biografije svoje pokojne žene, skrivnostne umetnice, pisateljice in glasbenice, znane kot X. Ko se pisateljica poglobi v njeno življenje in delo, odkrije presenetljivo nasprotje preteklosti.

Birnam WoodLingula, ta jezična šola | knjiga Birnam Wood

Birnam Wood je zgodovinski roman avtorice Eleanor Catton, ki predstavlja proteste na Tiananmenskem trgu leta 1989 skozi oči skupine študentov in njihovih družin. Kompleksna zgodba nas navdaja s politično temo ter širšimi problemi družbe in človeške narave.

The Country of the Blind – A Memoire at the End of SightLingula, ta jezična šola | knjiga The Country of the Blind

The Country of the Blind je knjiga, v kateri Andrew Leland v ganljivih spominih spremlja svoj nenehno spreminjajoči se vid na potovanju od vida do slepote. Obtičal je med svetovoma slepote in vida kmalu bo popolnoma izgubil vid ter raziskuje zgodovino in kulturo slepote: njeno prepletanje z medicino, tehnologijo in invalidnostjo.

A Day in the Life of Abed SalamaLingula, ta jezična šola | knjiga A Day in the Life of Abed Salama

A Day in the Life of Abed Salama je delo pisatelja Nathana Thralla, ki nam razodene zgodbo iz leta 2012, ko je v katastrofalnem prometnem trčenju v Jeruzalemu več kot trideset minut pred prihodom reševalcev gorel šolski avtobus s palestinskimi otroki. V tej kroniki Thrall, novinar iz Jeruzalema, spremlja očeta ene od žrtev in preučuje odziv na nesrečo v kontekstu sodobnega palestinskega razlaščanja.

Fear Is Just a WordLingula, ta jezična šola | knjiga Fear Is Just a Word

Fear Is Just a Word avtorja Azama Ahmeda nas popelje v leto 2010, ko je narkokartel Zeta prevzel nadzor nad mestom San Fernando v Mehiki in sprožil val ugrabitev in umorov. Taktika kartela je bila brutalna: talce so prisilili, da so se borili med seboj, telesa žrtev pa včasih raztopili kar v kislini. Ahmed, dopisnik časopisa Times, spremlja zgodbo Miriam Rodríguez, katere hčerko so leta 2014 ugrabili in pozneje tudi ubili. 

Fire WeatherLingula, ta jezična šola | knjiga Fire Weather

Fire Weather je napeta kriminalka Johna Vaillanta, ki pripoveduje zgodbo o naftnem mestu Fort McMurray v Alberti, kjer je leta 2016 izbruhnil požar, ki je bil dovolj vroč, da je uparil stranišča in prepolovil ulično svetilko. To je bila najdražja naravna katastrofa v zgodovini Kanade. V zaskrbljujoči in napeti zgodbi spremljamo pot razdejanja in vlogo požara v naftni industriji v zadnjih sto petdesetih letih ter orise posledic neupoštevanje opozoril o trenutnem stanju okolja, ki so jih sprožili znanstveniki že v prvi polovici osemnajstega stoletja.

The FraudLingula, ta jezična šola | knjiga The Fraud

The Fraud pisateljice Zadie Smith je svojevrstni kalejdoskopski roman. V ospredju je sojenje moškemu, ki je konec 19. stoletja v Londonu trdil, da je dedič bajnega bogastva. Smith pripoveduje o vtisih gospodinje, ki opazuje mnenja drugih o primeru, ki je razburil in razdelil javnost, še nadaljnje pa ga je zapletlo pričevanje nekdaj zasužnjenega moškega z Jamajke.

Odkrijte svet angleščine prek branja

V Linguli verjamemo, da angleški jezik ne odpira samo vrat do večje samozavesti, temveč tudi pot v številne fantastične svetove, ki jih najdemo med platnicami knjig. Verjamemo v učenje jezika skozi zanimive in privlačne izkušnje, zato smo za vse ljubitelje angleškega jezika pripravili Book Club.

V Book Clubu se prepletata užitek v branju knjig in priložnost za zanimive debate z izvirnim govorcem angleščine. S tem smo ustvarili idealno okolje, kjer se lahko podate v pustolovščino z dobro zgodbo in hkrati izboljšate svoje jezikovno znanje. Zakaj ne bi svoj prosti čas izkoristili za učenje in zabavo hkrati?

6/334