Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Britanski božič: od Christmas Crackers do Puddinga

Tečaj angleščine je priložnost tudi za zanimive pogovore o britanskih praznikih. Med njimi ima posebno mesto božič, ki ga Britanci zaznamujejo s številnimi tradicijami in navadami (customs), drugačnimi od naših. Odkrijte, kaj naredi britanski božič tako poseben.

Lingula I Tečaj angleščine - božič

1. Christmas crackers – preprost način obdarovanja

Christmas crackers so preprosto in skromno obdarovanje (gift giving) med bližnjimi. Barviti okrasni valji, napolnjeni s presenečenji, so priljubljena britanska tradicija in nepogrešljiv (vital) element na božični mizi. Izdelovanje ali odpiranje Christmas crackers je lahko zabaven način preživljanja časa z družino ali prijatelji. Poglejmo, kaj skrivajo, kdaj jih odpiramo ter kako lahko to čarobno doživetje ustvarimo kar sami doma.

Presenečenje v paketku

Srce Christmas crackers je presenečenje, ki se nahaja v paketku. Ob odprtju se sliši značilen pok (a snapping sound), in iz crackerja padejo darilca kot so majhne igračke, šale ali lepe misli, zapisane na papirčku, bomboni, nekateri pa celo vsebujejo papirnate kronice ali uganke.

Odpiranje s klobučkom na glavi?

Christmas crackers so dandanes že del tradicije in se odpirajo pred božično večerjo. Navzoči si med jedjo nadenejo praznične klobučke oziroma kronice. Izdelovanje in odpiranje Christmas crackers je lahko zabaven način preživljanja časa z družino ali prijatelji. 

Poskusite sami – izdelava je preprosta in okolju prijazna

Vse, kar potrebujete za izdelavo tovrstnih presenečenj za svoje bližnje, je nekaj preprostih stvari, ki jih najdemo v prav vsakem gospodinjstvu: to so kartonasti tulci (od straniščnega papirja ali papirnatih brisačk), nekaj okrasnega papirja (lahko tudi ostanki papirja ali celo časopisa, ki ga ustrezno pobarvate – prepustite se kreativnosti) in nekaj koščkov vrvice.

Rolice napolnite z ustreznimi darilci – šalo ali lepo misel napišite na manjši kos papirja in ga prepognite, izdelajte krono ali klobuček ter ga prepognite ali pa namesto tega dodajte kaj drugega, recimo manjši posladek (tudi ta je lahko iz domače pečice).

Ko rolico (tube) napolnite do konca, jo ovijte v okrasni papir (wrapping paper) in na vsako stran paketka zavežite vrvico, da bo izdelek dobil podobo ličnega bombončka. Rolice nato položite na pogrinjke (place setting) za božično večerjo, postavite pod jelko ali pa jih skrijte v krošnjo med okraske, da bo še bolj zabavno.

Domače božične pokalice

»Domače božične pokalice« (Christmas crackers) sicer ne bodo vsebovale pirotehnične vrvice, ki bi ustvarila značilen pok, bo pa za to vsaj delno poskrbel ovijalni papir. Če pa si resnično želite poustvariti značilen pok in presenečenje, ki mu sledi, lahko uporabite košček ovojnine z mehurčki (bubble wrap), ki ga nežno preluknjate (seveda ne mehurčkov), v luknjice vstavite manjši kos ovijalne vrvice ali traku in to kot prvo sestavino vstavite v pokalico tako, da je košček ovojnine v sredini tulca, vrvici pa segata prek roba kartonastega tulca. Na koncu pa svoje pokalice še ovijete v želen okrasni papir.

2. Christmas Pudding – je to res puding?

Christmas Puddingpoznan tudi kot plum pudding ali figgy pudding (slivovo pecivo ali biskvit z rozinami) – je tradicionalna angleška sladica, ki se postreže za božično večerjo. Gre za bogato in okusno sladico, ki pa rahlo zavaja s svojim imenom, saj v resnici ne gre za puding, kot ga poznamo dandanes, ampak pecivo (pastry), ki je narejeno iz suhega sadja (dried fruit), božičnih začimb, jajc in sladkorja ter nekaj vinjaka ali konjaka.

Lingula I Tečaj angleščine - božič

Christmas Pudding izvira iz srednjega veka, ko je bil poznan še kot figgy pudding (figgie ali figgy je star izraz za rozine), saj je vseboval veliko suhega sadja, kot so slive, rozine, datlji (dates) in suhe marelice. Puding je bil poln začimb, kot so cimet, klinčki (cloves) in muškatni orešček (nutmeg). Sprva so ga pripravljali za pevce božičnih pesmi, ki so hodili od hiše do hiše in širili božično vzdušje (christmas spirit), da so se lahko okrepčali in obdržali energijo za prepevanje pozno v noč.

Od kod tradicija 13 sestavin?

V 18. stoletju je Christmas Pudding postal del tradicionalne božične večerje. Takrat so ga začeli krasiti s suhimi sadjem, oreščki in sladkorjem, tako pa je postal simbol božičnega vzdušja in nepogrešljiv del angleške božične večerje. Vzpostavila se je tudi tradicija, da mora biti pripravljen iz 13 sestavin, ki predstavljajo Jezusa in njegovih 12 apostolov.

Zakaj je Christmas Pudding tako pomemben v prazničnem času?

Christmas Pudding je okusno in bogato pecivo, sestavljeno iz dostopnih sestavin, ki je postalo tradicionalni del božičnega praznovanja v Angliji, prav tako je simbol sreče in blaginje (prosperity).

Lingula I Tečaj angleščine - božič

3. Od kod izvira pozdrav Merry Christmas?

Merry Christmas je tradicionalni pozdrav za božične praznike v angleščini. Izvira iz staroangleškega izraza merry, ki pomeni vesel, in Cristes maesse, ki pomeni božja maša. Izraz merry Christmas se je prvič pojavil v pismu, ki ga je leta 1551 napisal duhovnik John Jewel.V 19. stoletju je postal bolj priljubljen, ko ga je Charles Dickens v svojem romanu Christmas Carol uporabil kar 21-krat. Danes je Merry Christmas najpogostejši pozdrav za božične praznike v angleščini, ki ga uporabljajo ljudje vseh starosti in iz vseh družbenih slojev.

Tečaj angleščine

Tečaj angleščine je več kot le usvajanje jezikovnih veščin. Ob sproščenih pogovorih v ciljnem jeziku, s katerimi prebudimo govorca v vas, pridobite tudi vpogled v pestro svetovno kulturo.

6/333