Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoŠkotski klani in njihova bogata zgodovina

Škotski klani in njihova bogata zgodovina

Beseda clan prihaja iz škotske gelščine, kjer pomeni children oziroma otroci. A klani niso bili le skupine, ki jih povezujejo sorodstvene vezi, temveč več manjših družin, ki so živele v povezanih skupnostih pod istim vodjo. Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje bogate škotske kulture in zgodovine.

učenje angleščine
Tartanski vzorec (škotski karo) ni imel tako velike vloge vse do 18. stoletja.

Zgodovina škotskih klanov – družine ali skupnosti?

Obstajajo številni miti (myths) o kulturi škotskih klanov. Na primer ta, da so vsi člani nekega klana med sabo v sorodu (related) ali da so vsi z istim priimkom (surname) neposredni potomci vodilnega v klanu, ki so mu rekli chief.

Čeprav danes obstaja uradni sistem, ki ga priznava tudi škotsko pravo, so bili klani nekdaj mnogo manj strukturirani. Njihove korenine izhajajo iz Škotskega višavja (Highlands), nastali pa so okoli 12. stoletja na podlagi keltskih in normanskih tradicij. Zaznamovali so jih povezanost z zemljo, pripadnost vodji klana in zavezanost k vojskovanju. Njihov sistem se je ohranjal vse do krvavega spopada leta 1746, imenovanega Battle of Culloden, ko so bili poraženi ob uporu (rebellion) angleškemu kralju.

Tartan – netradicionalni simbol

Čeprav danes tartanski vzorec (škotski karo) in njegove barve tesno povezujemo s škotskimi klani, ta ni imel tako velike vloge vse do 18. stoletja. Barva blaga namreč ni predstavljala posameznega (individual) klana, temveč je bila raznolikost posledica (consequence) razpoložljivih materialov in tedanjih lokalnih trendov. Včasih je bil tartan karirast vzorec, ki je vključeval le dve barvi. Do tako imenovanega balmolarizma ali popularizacije škotske kulture in tradicionalnega oblačila pa je prišlo šele s kraljico Viktorijo. Ta se je namreč konec 19. stoletja navduševala nad vsem škotskim.

Krvavi dogodek – navdih za Igro prestolov

Zgodovina škotskih klanov pa je navdahnila tudi epizodo uspešne serije Igra prestolov. Krvava epizoda z naslovom Rdeča poroka naj bi bila napisana po dogodku The Massacre of Glencoe iz leta 1692. Takrat naj bi vojaki pod vodstvom Roberta Campbella prosili klan MacDonalds za zavetje (shelter). Vojaki so pri klanu gostovali dva tedna, neke noči pa so gostiteljem po igri kart zaželeli lahko noč in nato nepričakovano pobili mnogo njegovih članov, saj naj bi prepozno prisegli svojo zvestobo kralju Viljemu. Dogodek je bil še posebej barbarski (barbarous), saj je šlo za »slaughter under trust« – zahrbten umor. Kazen za takšen prestopek ni bila le smrt, temveč tudi odvzem vse zemlje in pravic dedičem (heirs).

Razprtije med klani – psi za lovljenje nasprotnikov

Zgodba pravi, da je klan Campbell gojil izrazito sovraštvo (hatred) do klana McGregor. Ne samo, da so za zabavo med večerjo občasno dali obglaviti kakega od njegovih članov, šli so celo tako daleč, da so vzredili (bred) posebno pasmo psa. Mladički (puppies) so odrasli na mleku članic klana McGregor, saj so verjeli, da bodo takšni psi lažje prepoznali njihov vonj ter polovili (hunt) in pobili njihove člane.

Tečaj angleščine z Lingulo

Škotska je dežela, ki je polna zgodovinskih in kulturnih zanimivosti. Da si boste o njih lahko prebrali več še sami, vam bo pomagal tudi tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob prijetnem pogovoru osvojili novo besedišče in izboljšali svojo slovnico.


Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU