Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Škotski klani in njihova bogata zgodovina

Beseda clan izvira iz škotske gelščine in pomeni otroci ali potomci. Klani niso bili le skupine, povezane s sorodstvenimi vezi, temveč so zajemali več manjših družin, ki so živele v povezanih skupnostih (communities) pod vodstvom istega vodje. Razumevanje te izrazite škotske tradicije ni le kulturno raziskovanje, temveč tudi potovanje v preteklost, kjer so družine živele v tesno povezanih skupnostih pod skupnim vodstvom in tako gojile ter ohranjale svojevrstno tradicijo. 

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje škotske zgodovine, ki je nasičena s privlačno kulturno dediščino (cultural heritage).

Lingula, ta jezična šola | Učenje angleščine - tartan
Tartanski vzorec (škotski karo) ni imel tako velike vloge vse do 18. stoletja.

Številni miti

Obstaja kar nekaj mitov (myths) o kulturi škotskih klanov. Na primer ta, da so vsi člani določenega klana v sorodu med seboj (relatives), ali pa da so vsi z istim priimkom (surname) neposredni potomci voditelja klana, imenovanega tudi chief.

Zgodovina škotskih klanov

Čeprav danes obstaja uradni sistem, ki ga priznava tudi škotsko pravo, so bili klani nekdaj mnogo manj strukturirani. Njihove korenine izhajajo iz Škotskega višavja (Highlands), nastali pa so okoli 12. stoletja na podlagi keltskih in normanskih tradicij. Zaznamovali so jih povezanost z zemljo, zvestoba (loyalty) vodji klana in zavezanost k vojskovanju (dedication to arms). Njihov sistem se je ohranjal vse do krvavega spopada leta 1746, imenovanega Battle of Culloden, ko so bili poraženi ob uporu (rebellion) angleškemu kralju.

Tartan – netradicionalni simbol

Čeprav danes tartanski vzorec (škotski karo) in njegove barve tesno povezujemo s škotskimi klani, ta ni imel tako velike vloge vse do 18. stoletja, ko je Škotska postala del Združenega Kraljestva. Barva blaga ni predstavljala posameznega klana, temveč je bila raznolikost posledica razpoložljivih materialov (available materials) in lokalnih modnih trendov (fashion trends) tistega časa. Sprva so jih nosili pastirji (shepards), saj so praktičen in topel kos oblačila, kasneje pa so jih začeli nositi še vojaki, ki so služili v britanski vojski v številnih vojnah. 

V preteklosti je bil tartan preprost kariran vzorec, ki je obsegal le dve barvi. Popularizacija škotske kulture in tradicionalnih oblačil, znana kot balmoralizem, se je zgodila šele s kraljico Viktorijo v koncu 19. stoletja, ki je bila navdušena nad vsem, kar je bilo povezano s Škotsko.

Krvavi dogodek – navdih za Igro prestolov

Zgodovina škotskih klanov pa je navdahnila tudi epizodo uspešne serije Igra prestolov. Krvava epizoda z naslovom Rdeča poroka (Red Wedding) naj bi bila napisana po dogodku The Massacre of Glencoe iz leta 1692.

V tistem času je Škotsko vodil kralj Viljem III., ki je bil protestant. MacDonaldi, ki so bili škotski klan, pa so bili katoličani. Kralj Viljem je želel, da MacDonaldi postanejo protestanti, vendar so ti to zavrnili.

Leta 1691 je kralj Viljem poslal vojsko pod vodstvom Roberta Campbella v Glencoe, kjer so živeli MacDonaldi. Vojaki so se MacDonaldom predstavili kot prijatelji in so pri njih gostovali dva tedna. Neke noči, po igri kart, so vojaki nenadoma napadli MacDonalde in pobili (massacred) več kot 30 ljudi, vključno z ženskami in otroki. Dogodek je bil še posebej barbarski (barbaric), saj je šlo za zahrbten umor (»slaughter under trust«) gostov. Kazen za takšen prestopek ni bila le smrt, temveč tudi odvzem vse zemlje in pravic dedičem (heirs). Danes je dogodek v Glencoe je znan kot Massacre of Glencoe in velja za enega najbolj sramotnih dogodkov v britanski zgodovini.

Lingula, ta jezična šola | Učenje angleščine - rdeča poroka - got
Prizor "Rdeča poroka" iz serije Igra prestolov.

Krute razprtije med klani 

Klan Campbell in klan McGregor sta bila dva škotska klana, ki sta se sovražila že stoletja. Campbelli so bili prepričani, da so McGregorji izdajalci, saj so se leta 1692 pridružili angleški vojski v bitki proti Campbellom.

Campbelli so to sovraštvo izražali na različne načine. Nekoč so celo dali obglaviti (beheaded) enega od članov klana McGregor med večerjo, kar je bilo za mnoge ljudi šokantno. Campbelle je to sovražtvo prevzelo (taken by hatred) do te mere, da so celo vzredili posebno pasmo psa, ki je bila namenjena lovljenju in pobijanju McGregorjev.

Tečaj angleščine z Lingulo

Škotska je dežela, ki je polna zgodovinskih in kulturnih zanimivosti. Da si boste o njih lahko prebrali več še sami, vam bo pomagal tudi tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste ob prijetnem pogovoru osvojili novo besedišče in izboljšali svojo slovnico.

145/332