Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Zanimiva dejstva o Škotski

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z vsemi angleško govorečimi deželami. Škotska je del Združenega kraljestva, ki slovi po zanimivi zgodovini, legendah ter odlični hrani in pijači.

tecaj-anglescine-skotska
Škotska ima zelo bogato zgodovinsko dediščino.

Škotske krvavice, viski in gin

Zagotovo ste že slišali za haggis, nekakšne škotske krvavice, polnjene z ovčjimi jetri (liver), srcem (heart) in pljuči (lungs). Oboževal jih je tudi škotski pesnik Robert Burns, ki jim je napisal hvalnico z naslovom Address to a Haggis. Škoti pa niso poznani samo po haggisu in viskiju, ampak tudi po ginu. Med 70 % in 80 % gina v Združenem kraljestvu namreč naredijo na Škotskem, kjer boste lahko izbirali med več kot 100 različnimi vrstami gina. Najslavnejši je The Botanist.

tečaj angleščine
Slavni po viskiju.

Štirje uradni jeziki zgovornih Škotov

Škoti so zelo zgovoren (chatty) narod. Imajo namreč kar štiri uradne jezike, in sicer angleščino, škotščino, britanski znakovni jezik (British sign language) ter škotsko gelščino (Scocttish Gaelic). Slednja je keltski jezik, ki se je razvil iz stare irščine. Na škotsko ozemlje se je najbrž razširil v šestem stoletju pred našim štetjem. Veliko imen škotskih mest, na primer Dundee ali Ballachulish, izvira iz gelščine.

Bogata zgodovina

Škotska ima zelo bogato zgodovinsko dediščino. Vasica Fortingall se tako ponaša s tiso (yew), ki naj bi bila stara od 3000 do 9000 let in je domnevno ena najstarejših živih stvari v Evropi. Blizu kraja Meikleour raste živa meja (hedge), poznana pod imenom the Meikleour Beech Hedge, ki so jo posadili leta 1745. V višino meri 30, dolga pa je 530 metrov. V bližini vasi Callanish v krogu stojijo kamni (stones), ki naj bi jih postavili okoli leta 2900 pred našim štetjem.

tečaj angleščine
Kamni, ki stojijo v bližini vasi Callanish.

Pošast iz jezera Ness in škotski samorogi

Pošast iz jezera Ness je ena najslavnejših škotskih legend. Škoti pa se lahko pohvalijo tudi s čarobnimi samorogi (unicorns). Na škotskem grbu so ga prvič upodobili v 12. stoletju, bil pa naj bi simbol čistosti (purity), nedolžnosti (innocence) in moči (power). Podoba samoroga se še danes pojavlja v škotskih mestih in na tržnicah.

Tečaj angleščine omogoča tudi spoznavanje škotske kulture

Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da se boste pod vodstvom izkušenih učiteljev v prijetnih pogovorih naučili še marsikaj zanimivega o škotski kulturi in zgodovini.

27/332