Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

O popoldanskih navadah v Angliji, Nemčiji in Italiji

Poglejte si Lingulin video, kako v Veliki Britaniji, Nemčiji in Italiji preživljajo popoldan. Učenje tujih jezikov vam bo pomagalo, da se boste naučili nekaj osnovnih fraz za vsakodnevno sporazumevanje.

Afternoon tea v Veliki Britaniji

Pitje čaja (afternoon tea) je v Veliki Britaniji pravi ritual, namenjen druženju s prijatelji in družino. Radi se zberejo v čajnicah (tea room), kjer si poleg črnega čaja z mlekom in sladkorjem privoščijo slastne čajne kolačke (scones), tortice (cakes) ali drugo pecivo (pastry).

Ker imajo Britanci radi prestiž, večkrat za popoldansko malico v hotelu odštejejo precej denarja. Tradicija izvira že iz 19. stoletja, ko so se premožnejši meščani okoli četrte ali pete ure popoldne uredili za popoldanski čaj in prigrizek.

Lingula, ta jezična šola | Lingula učenje - čaj
Pitje čaja je v Veliki Britaniji pravi ritual.

Nekaj idiomov, povezanih s popoldanskim čajem

  • A storm in a teacup: a lot of unnecessary anger and worry about a matter that is not important

I really don’t know why he got so upset. It was all a bit of a storm in a teacup if you ask me.

  • All the tea in China: People drink a lot of tea in China, so to say you wouldn’t do something for all the tea in China means you would never do it, no matter the amount of money on offer.

I’m simply not doing the job, not even for all the tea in China!

  • Not my cup of tea: If you just don’t like something or someone, try this tea-related expression: not my cup of tea.

My husband loves Japanese food but it’s not my cup of tea.

  • Weak tea: Weak tea is a slang term for something that is disappointing, feeble, unconvincing or unimpressive.

Everyone at the press conference found the announcement rather weak tea after all the buildup.

Nemci in Avstrijci so pravi kavopivci

Dunajska kultura kavarn je bila 2011 celo razglašena za kulturno dediščino. Tako ob popoldnevih radi popijejo katerega od številnih kavnih napitkov, nikakor pa ne le navadne črne kave, saj poznajo veliko različnih kav. Poleg kave se prileže še košček slastnega peciva (der Kuchen).

Citati, modrosti in idiom, ki poudarjajo pomen kave: 

  • Tee wärmt das Herz, Kaffee wärmt die Seele.
  • Folge deinem Herzen, aber nimm einen Kaffee mit.
  • Kaffee und Liebe sind heiß am besten.
  • Kaffeetassen spült man nicht, man schenkt nach*! (nachschenken= auffüllen, nachgiessen)
  • Kalter Kaffee macht schön. 
  • kalter Kaffee seineine alte, schon bekannte Geschichte oder eine Information, die nicht mehr von Interesse ist. Leider handelt es sich bei dieser Information um kalten Kaffee.
Lingula, ta jezična šola | Lingula učenje - kava
Dunajska kultura kavarn.

Popoldne v Italiji in l’aperitivo ali apericena

Italijani pa se po napornem delovnem dnevu radi sprostijo v dobri družbi ob kozarcu dobre alkoholne pijače (l’aperitivo). Ker so veliki gurmani, brez prigrizkov ne gre. Ob pijači se priležejo različni slani prigrizki, ki včasih po količini že mejijo na pravo večerjo. Prav zato je nastala v italijanščini beseda »apericena«, sestavljena iz besed aperitivo in večerja (la cena).

Vedno več barov v Italiji, predvsem v severnem delu države, tako v večernih urah ponuja različne pijače v kombinaciji z all-you-can-eat hladno-toplim bifejem. Za vaš žep bo to še posebej ugodno, saj boste za fiksno ceno razvajali svoje brbončice z različnimi tipi prigrizkov (gli stuzzichini ali gli spuntini).

Lingula, ta jezična šola | Lingula učenje - aperitiv
Priljubljena pijača Italijanov.

Spregovorite samozavestno

Učenje tujih jezikov v jezikovni šoli Lingula vam omogoča, da naredite boljši vtis in bolj uživate v potovanjih v tuje dežele, saj se znebite nelagodja pred pogovorom v tujem jeziku.

Če bi radi vedeli, kje z učenjem začeti, se dogovorite za umestitveni pogovor. Svetovali vam bomo, kateri tečaj je za vas najprimernejši.

60/120