Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Francoski sleng in posebnosti, ki jih še ne poznate

Francozi se z jezikom ne igrajo le pri poljubljanju, njihov igrivi karakter se pokaže tudi pri besednih igrah. Predvsem mladi Francozi pri sporazumevanju pogosto uporabljajo žargon, ki se imenuje verlan. Tečaj francoščine je prava priložnost, da spoznate zanimivosti francoskega jezika.

francoscina sleng

Kaj je verlan?

Verlan je vrsta slenga, kjer se igramo z besedami tako, da premetavamo zloge. Beseda verlan izhaja iz besede l'envers (vzvratno), ki jo razdelimo na zloga »l'en« in »vers«, obrnemo njun vrstni red in ju ponovno združimo ter tako dobimo novo besedo, ki v slengu ohrani svoj pomen.

L'envers… l'en vers… vers l'en… versl'en… verslen… verlen… verlan.

Orodje sporazumevanja med kriminalci

Natančna zgodovina verlana ni znana, vendar je jasno, da se je najprej razvil kot orodje sporazumevanja med člani kriminalnega podzemlja, saj jim je omogočal, da so njihovi pogovori ostali skriti pred organi pregona. Kmalu so to govorico prevzeli mladi in predvsem socialno ogroženi Francozi, počasi pa pronica tudi v francosko pop kulturo in vsakdanjo rabo. Znan primer je pri Francozih izjemno popularen belgijski pop izvajalec Stromae, čigar ime je verlanska izvedba besede Maestro. Poslušajte skladbo.

Nekaj primerov »poverlanjenih« besed

VerlanIzvorna besedaPomen
JourbonBonjourdober dan
Un fécaun caféKavarna
Une meufune femmeŽenska
Les rempales parentsStarši
La siquemu/la sicmula musiqueglasba
Le troméle métropodzemna

Verlan pri nas

Tovrstno igranje z jezikom in premetavanje besed pa ni zgolj francoska posebnost. Podobno različico lahko najdemo tudi v nekdanji Jugoslaviji in pri nas, kjer se v vedno novih variantah pojavlja v različnih obdobjih. Gre za t. i. šatrovački žargon, ki izhaja iz srbohrvaščine, njegova uporaba pa je razširjena pri urbani mladini po vsem Balkanu. Način tvorjenja in uporabe je enak kot pri Francozih. Naj navedemo nekaj primerov:

ŠatroSlovenska beseda
Mogregremo
Vopipivo
Vrevro

Tečaj francoščine po govorni metodi

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da osvojite jezik in se tudi sami začnete igrati z besedami. Tečaji francoščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite izvedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor.

261/332