Ligula
Skoči na vsebino

Francoski sleng in posebnosti, ki jih še ne poznate

Francozi se z jezikom ne igrajo le pri poljubljanju, njihov igrivi karakter se pokaže tudi pri besednih igrah. Predvsem mladi Francozi pri sporazumevanju pogosto uporabljajo žargon, ki se imenuje verlan. Tečaj francoščine je prava priložnost, da spoznate zanimivosti francoskega jezika.

francoscina sleng

Kaj je verlan?

Verlan je vrsta slenga, kjer se igramo z besedami tako, da premetavamo zloge. Beseda verlan izhaja iz besede l'envers (vzvratno), ki jo razdelimo na zloga »l'en« in »vers«, obrnemo njun vrstni red in ju ponovno združimo ter tako dobimo novo besedo, ki v slengu ohrani svoj pomen.

L'envers… l'en vers… vers l'en… versl'en… verslen… verlen… verlan.

Orodje sporazumevanja med kriminalci

Natančna zgodovina verlana ni znana, vendar je jasno, da se je najprej razvil kot orodje sporazumevanja med člani kriminalnega podzemlja, saj jim je omogočal, da so njihovi pogovori ostali skriti pred organi pregona. Kmalu so to govorico prevzeli mladi in predvsem socialno ogroženi Francozi, počasi pa pronica tudi v francosko pop kulturo in vsakdanjo rabo. Znan primer je pri Francozih izjemno popularen belgijski pop izvajalec Stromae, čigar ime je verlanska izvedba besede Maestro. Poslušajte skladbo.

Nekaj primerov »poverlanjenih« besed

Verlan Izvorna beseda Pomen
Jourbon Bonjour dober dan
Un féca un café Kavarna
Une meuf une femme Ženska
Les rempa les parents Starši
La siquemu/la sicmu la musique glasba
Le tromé le métro podzemna

Verlan pri nas

Tovrstno igranje z jezikom in premetavanje besed pa ni zgolj francoska posebnost. Podobno različico lahko najdemo tudi v nekdanji Jugoslaviji in pri nas, kjer se v vedno novih variantah pojavlja v različnih obdobjih. Gre za t. i. šatrovački žargon, ki izhaja iz srbohrvaščine, njegova uporaba pa je razširjena pri urbani mladini po vsem Balkanu. Način tvorjenja in uporabe je enak kot pri Francozih. Naj navedemo nekaj primerov:

Šatro Slovenska beseda
Mogre gremo
Vopi pivo
Vr evro

Tečaj francoščine je odlična priložnost, da osvojite jezik in se tudi sami začnete igrati z besedami. Tečaji francoščine potekajo na različnih ravneh znanja. Če želite izvedeti, kateri tečaj je pravi za vas, nas pokličite ali nam pišite in se dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor.


Imate vprašanja o tečaju francoščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU