Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Italijanske ferate, ki navdušujejo obiskovalce

Tečaj italijanščine vključuje tudi druženje ob prijetnih in zanimivih pogovorih. Poleg kulinarike so ena od najbolj priljubljenih tem potovanja. V Italiji je več kot petsto ferat (la via ferrata), zavarovanih plezalnih poti. Prve so uredili že več kot pred stoletjem v Dolomitih (le Dolomiti).

tečaj italijanščine
La Marmolada je ena najlepših ferat.

In katere veljajo za najlepše?

  • La Marmolada

La Marmolada zagotovo velja za eno najlepših in najbolj znanih. Ni pa najbolj zahtevna (impegnativo), čeprav se lahko povzpnemo kar 3.434 metrov visoko, kolikor meri vrh Punta Penia. Kljub temu pa zahteva dobro fizično pripravljenost (la buona condizione fisica) zaradi same dolžine vzpona.

  • Sardinija

Dih jemajoča je tudi ferata Cabirol na Sardiniji. Tu lahko uživate v vrtoglavih pečinah (la falesia) Capo Caccia in si ogledate še Neptunovo jamo (la grotta). Preberite več.

  • Mori

Ferata je v bližini mesta Rovereto v predelu Val d’Adige v pokrajini Trentino. Čeprav je višinske razlike le 200 metrov, zahteva odlično pripravljenost (la preparazione). Ne doseže vrha (la cima), vendar ima navpično steno (la parete) s 500 metri dolžine. Za vzpon (la salita) boste potrebovali približno tri ure.

  • Dolomiti di Brenta, le Bocchette

tečaj italijanščine
Dolomiti di Brenta, le Bocchette

Pot se začne pri gondoli Groste v vasi Madonna di Campiglio. V stenah Brenta so speljane različne poti (il sentiero), imenovane Bocchette, verjetno enega od najlepših pogledov pa ponuja ferata Bocchette Centrali. Za celotno pot potrebujemo dva dni hoje (il cammino) s prenočevanjem (il pernottamento) v koči (il rifugio) Alimonta.

  • Cima Fanis Sud, Tomaselli

Ta ferata se ponaša z mnogimi navpičnimi deli (il tratto verticale). Višinske razlike je 300 metrov, za vzpon boste potrebovali tri ure od gore Lagazuoi pri mestu Cortina d'Ampezzo. Sestopi se po drugi ferati.

  • La muraglia del Sella

Ta del ponuja prelep panoramski razgled na dolino Val Gardena in goro Sassolungo. Povzpnemo se za 800 metrov, od tega 500 metrov po ferati. Za vzpon potrebujemo (volerci) štiri ure, za sestop (la discesa) pa tri ure.

  • Tabaretta

Če pa ste v odlični fizični pripravljenosti (la preparazione fisica), se lahko soočite s to zahtevno ferato v odprti steni v pokrajini Alto Adige.

In oprema (l’equipaggiamento)?

Prava oprema (l’equipaggiamento) vključuje pas (l’imbragatura), vponke (i moschettoni), vrvice (i cordini). In ne pozabimo na čelado (il casco) ter rokavice (i guanti), ko prijemamo kovinske vrvi (la corda in metallo). Prav nam lahko pridejo tudi dereze (i ramponi) in cepin (la picozza).

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine je idealna priložnost za urjenje konverzacije in spoznavanje zanimivosti o italijanskem jeziku in kulturi. Ob obisku naslednje ferate se boste z domačini pogovorili kar v italijanščini.

58/333