Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Gianduia in gianduiotti – torinska čokolada

Tečaj italijanščine vključuje tudi spoznavanje zanimivosti iz italijanske kulture. V Italiji je kuhanje močno povezano tako z umetnostjo kot vsakdanjim življenjem. Odlične čokoladne pralineje najdemo v obliki čokoladic (i cioccolatini) ali namaza (la crema spalmabile). Posamezni čokoladni bomboni so ponavadi oviti v zlat ali srebrn papirček.

učenje italijanščine
Odlične čokoladne pralineje najdemo tudi v obliki namaza.

Priljubljena v Ameriki in Evropi

Čokolada gianduia ali gianduja izvira iz Piemonta. Savojski vojvoda Karel Emanuel I., ki je prebival v Torinu, se je konec 16. stoletja poročil s hčerko Filipa II. Španskega in prav iz španskih kolonij v Ameriki je čokolada (la cioccolata) prišla v Evropo, se zelo hitro razširila in postala izredno priljubljena.

Torino – prestolnica čokolade

V manj kot stoletju po tem, ko so se Evropejci srečali s kakavom, je Torino postal eden od najpomembnejših centrov (il centro) izdelave čokolade, hkrati pa tudi središče za učenje umetnosti (l’arte) izdelovanja čokolade. Čokolado so iz Torina izvažali (esportare) v večji del Evrope.

Je Napoleon zaslužen za namaz iz čokolade in lešnikov?

Zaradi britanskega ekonomskega embarga nad Evropo, ki jo je takrat nadziral Napoleon, je usahnil tudi uvoz kakava, ki je postal dragocen kot dragulji.

Zaradi tega so torinski izdelovalci čokolade dobili idejo, da bi kakav mešali z lešniki (la nocciola). Piemontsko hribovje Langhe je z njimi zelo bogato, zaradi česar so bili tudi poceni sestavina. Na začetku so dodajali koščke (il pezzetto) lešnikov, kasneje pa so jih prepražene (tostato) zmleli v prah (la polvere).

Nov recept, nov način ovijanja

Nova čokolada z mletimi lešniki je prišla na trg (sul mercato) v času karnevala (il carnevale) leta 1865. Nov pa ni bil le recept, ampak tudi način pakiranja (il confezionamento).

Gianduiotto je postal prva čokolada, kjer je bil vsak košček zavit posebej. Pred tem so čokolado rezali na večje kose na roke (a mano). Od takrat vsako leto tako industrijsko kot ročno proizvedejo na milijone teh pralinejev, ki so postali simbol (il simbolo) Torina in njegove gastronomije.

Preproste stvari so najboljše

Čokoladice vsebujejo le kakav (il cacao), lešnike (la nocciola), sladkor (lo zucchero) in mleko (il latte). Zdaj jim ponekod dodajajo tudi mandlje (la mandorla).

Maska Gianduja (la maschera Gianduja)

Ti slavni čokoladni bomboni so svoje ime dobili po maski (la maschera) Gianduia, ki je ena od tradicionalnih torinskih pustnih mask in izvira iz Commedie dell’Arte, italijanske improvizirane komedije iz 16. stoletja.

Tečaj italijanščine je povezan tudi s kulinariko

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dinamičen in popestren z zanimivostmi iz italijanske kulture in kulinarike ter poteka v sproščenem vzdušju.

78/333