Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Italijanski glasbeni izvajalci in njihovi uspehi

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanske kulture in tradicije, kjer ima zelo pomembno vlogo glasba. Italijani so zelo ponosni (orgoglioso) na svoje glasbene izvajalce, dolgoletno tradicijo, različne glasbene festivale .... Pa tudi na mnoge italijanske pesmi, ki jih pozna ves svet!

Tiho in obnašajte se!

Zmagovalka Evrovizije leta 2021 je prav Italija. Do laskavega naslova jo je pripeljala rock skupina Måneskin iz Rima s pesmijo (la canzone) z naslovom »Tiho in obnašajte se!« (Zitti e buoni). Måneskin se lahko pohvalijo z drugim mestom (il secondo posto) na italijanskem šovu X Factor. Pa seveda tudi z zmago (la vittoria) na festivalu Sanremo 2021. Zmagovalec tega tekmovanja (la competizione) namreč zastopa (rappresentare) Italijo na Evroviziji.

Italijani slavili že tretjič

Sicer pa to ni bila prva zmaga za Italijo na tem prestižnem tekmovanju. Italiji je zmago leta 1964 prinesla Gigliola Cinquetti. Leta 1990 pa je z legendarno pesmijo Insieme v Zagrebu zmagal Toto Cutugno. Kot back vokalisti so sodelovali člani slovenske skupine (il gruppo sloveno) Pepel in kri.

Sanremo in najstarejša evropska glasbena prireditev

Festival italijanske glasbe v San Remu (Festival della canzone italiana di Sanremo) je najpomembnejši festival italijanske glasbe, odmeven pa je po vsem svetu. Organizirajo ga že vse od leta 1951 in se vsako leto odvije v prelepem ligurijskem mestu (la città ligure) Sanremo. Na njem sodelujejo že poznani pevci in skupine (il gruppo). Sodelujejo pa tudi mladi nadobudni glasbeniki, ki sodelovanje ali morebitno zmago na festivalu vidijo kot odskočno desko v svet glasbe. Prav mednarodni uspeh tega festivala je navdihnil nastanek Evrovizije.

Najbolj znani italijanski slavčki

V zadnjih 30 letih se lahko Italija pohvali s številnimi zelo uspešnimi glasbeniki in skupinami, ki so poznani tudi onkraj meja (la frontiera) Italije.

  • Le kdo ne pozna značilnega glasu (la voce) Erosa Ramazzottija? Pa Laure Pausini, ki je zaslovela prav po zmagi na festivalu v Sanremu? Prepeva v italijanščini (l'italiano), španščini (lo spagnolo), portugalščini (il portoghese), angleščini (l'inglese) in francoščini (il francese).
  • Tu je še Andrea Bocelli, ki je začel kot operni pevec (il cantante lirico), ampak kmalu združil tradicionalno italijansko opero s pop glasbo. Zagotovo je eden izmed najbolj poznanih italijanskih izvajalcev po vsem svetu. Prav zaradi mednarodnih dosežkov je leta 2010 dobil zvezdo (la stella) na hollywoodski aleji slavnih.
  • Devetdeseta leta pa veljajo za zlato obdobje (il periodo d'oro) italijanskega rapa. Za to so najbolj zaslužni Jovanotti, Gemelli diversi, Fabri Fibra in številni drugi.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Spoznavanje italijanščine prek zgodovine, kulture in glasbe obogati besedišče, zato je tečaj italijanščine v Linguli prava izbira, saj ponuja veliko več od suhoparnega učenja slovničnih pravil.

55/332