Ligula
Skoči na vsebino

Barvita italijanščina – italijanski idiomi z barvami

Tečaj italijanščine vam ponuja vpogled v navade in običaje Italijanov. Ko se začnemo učiti barve in njihov pomen, lahko opazimo nekaj razlik v primerjavi s slovenščino. Nekateri idiomi, ki vsebujejo izraze za barve, pa so si tudi podobni, zato vam bodo pri učenju delali manj preglavic.

tečaj italijanščine
Mnogi idiomi v italijanščini vsebujejo izraze za barve.

Rdeča – rosso

tečaj italijanščineRdeča je barva ljubezni (l'amore) in strasti (la passione). Rdeča v Italiji prinaša srečo. Po izročilu naj bi za silvestrovo imeli oblečeno nekaj rdečega (indossare qualcosa di rosso). Rdeča je namreč pozitivna barva in barva energije.

Idiom, ki je podoben tudi v slovenščini in ga uporabimo, ko je nekoga sram in zardi, je diventare rosso dalla vergogna – »postati rdeč od sramu«.

 

 

Rumena – giallo

Ta barva je simbol življenja (la vita) in luči (la luce). V italijanščini pa beseda giallo označuje tudi kriminalni roman oz. film. Prvi uspešni kriminalni roman v italijanščini je namreč imel rumene platnice in od takrat se izraz il giallo uporablja tudi v tem kontekstu.

Zelena – verde

tečaj italijanščineZelena je barva upanja (la speranza) in narave (la natura).

Eden izmed najbolj pogostih idiomov je zagotovo »biti na zelenem« (essere al verde), kar pomeni, da je nekdo brez denarja.

Prav tako pa tudi Italijani rečejo, da je nekdo zelen od zavisti (essere verde dall'invidia).

 

 

Bela – bianco

tečaj italijanščineBela je simbol čistosti (la purezza), zato je barva nevest (la sposa), angelov (l'angelo) in otrok (il bambino).

Če vso noč niste zatisnili očesa, lahko v italijanščini rečete, da ste »preživeli noč v belem« (passare la notte in bianco).

Za počitniški teden, ki ga Italijani preživijo na snegu, pa uporabijo kar izraz »beli teden« (la settimana bianca).

Če imate radi jedi brez omake, recimo jeste testenine ali riž brez »polivke«, lahko rečete, da »jeste v belem« (mangiare in bianco).

 

Črna – nero

V Italiji je črna prav tako kot pri nas barva žalosti (la tristezza) in žalovanja (il lutto). Velja pa tudi za eno najbolj elegantnih barv, ko pridemo do oblačil. Obstaja veliko idiomov, povezanih s črno barvo.

Tudi Italijani uporabljajo izraz »delati na črno« (lavorare in nero), torej brez pogodbe ali dovoljenja.

Če je nekdo zelo pesimističen glede prihodnosti, pa tudi oni rečejo, da »vidi vse črno« (vedere tutto nero).

Roza (rožnata) – rosa

tečaj italijanščineTa barva je ponavadi povezana z ženstvenostjo (la femminilità). Je simbol ljubezni in nežnosti (la gentilezza).

Ljubezenski romani se v Italiji imenujejo tudi »roza romani« (i romanzi rosa).

Črno barvo uporabimo za pesimizem, če pa je nekdo pozitiven in gleda optimistično na svet, pa rečemo, da »vidi vse rožnato« (vedere tutto rosa).

Tečaj italijanščine omogoča spoznavanje italijanščine z vsemi njenimi posebnostmi, ki bogatijo besedišče in popestrijo vsakdanji pogovor. Z vpletanjem italijanskih idiomov boste domačine zagotovo očarali s svojim znanjem italijanskega jezika.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.