Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Očarljivo muransko steklo in njegova dolgoletna tradicija

Tečaj italijanščine je izvrstna priložnost za spoznavanje italijanske tradicije. Murano je eden od bolj znanih otokov v Beneški laguni, slovi pa predvsem zaradi muranskega stekla (il vetro), ki ga včasih poimenujejo tudi beneško steklo – značilno ga zaznamujejo barvitost ter način in spretnost izdelave.

učenje italijanščine
Muransko steklo včasih poimenujejo tudi beneško steklo.

Zakaj muransko steklo velja za najlepšega?

Beneškim oziroma muranskim steklarjem je najverjetneje uspelo tako zelo izpopolniti svojo umetnost, ker so bile Benetke pogosto v stiku s Sirijo, Egiptom, Fenicijo, Korintom, kjer je steklarstvo imelo izredno dolgo tradicijo.

Kam so pregnali beneške steklarje?

Beneškim steklarjem (il vetraio) so leta 1291 ukazali, naj preselijo steklarne (la vetreria) na otok (l’isola) Murano zaradi strahu pred požari, saj je bila večina beneških stavb lesenih (di legno).

Zakaj steklarji niso nikoli smeli zapustiti Beneške republike?

Zapustiti republiko jim je bilo prepovedano, da ne bi izdali skrivnosti (il segreto) izdelovanja stekla, ki se je prenašala iz generacije v generacijo.

Če so jih pri tem ujeli, so bili hudo kaznovani: plačati so morali visoke kazni, poleg tega pa jih je doletelo še pet let veslanja na galeji z nogami v železnih okovih. Nekateri so kljub temu odšli in se s svojimi pečmi preselili v Anglijo, na Nizozemsko, v Francijo in drugam.

Dolgoletna tradicija

Začetki pihanja stekla v Beneški laguni sicer segajo že v 7. stoletje na sosednji otoček Torcello. Murano je že kmalu postal znan kot trgovsko pristanišče (il porto) in nato mesto. Monopol izdelave stekla so držali več stoletij, zdaj pa je poznan predvsem kot turističen kraj, ki privablja ljubitelje lepot muranskega stekla.

Privilegiji steklarjev

Muranski steklarji so imeli mnogo privilegijev: lahko so nosili meč (la spada), imeli so imuniteto, njihove hčere pa so se lahko poročale v najbogatejše beneške družine.

Izdelovanje z baklo

Steklar steklo izdeluje ročno s pomočjo posebne bakle. Vstavi jo v žarečo peč, da se steklo raztopi. Nato jo izvleče iz peči in počaka, da se rahlo strdi. Preden se steklo dokončno strdi, ga steklar izoblikuje v želeno obliko.

Kakšne tehnike so razvili v stoletjih dolgem monopolu?

Najbolj znane tehnike so:

  • kristalno steklo (il vetro cristallino),
  • večbarvno steklo (il vetro millefiori),
  • mlečnato steklo (lattimo).

Od lestencev do …?

Nakit (i gioielli), lestenci (i lampadari), krožnički (il piattino), posode za sadje (il portafrutta), cvetlice (il fiore), okvirji za slike (il portafoto), zamaški za steklenice (il tappo per bottiglie) … vse to so izdelki muranskih steklarjev.

Najbolj priljubljen je zagotovo nakit: zapestnice (il bracciale), verižice (la collana), prstani (l’annelo), uhani (gli orecchini), obeski (il pendente), zapestne ure (l’orologio da polso), manšetni gumbi (gemelli da polso) …

V Muzeju steklarstva (il Museo Vetrario ali Museo del Vetro) pa si lahko ogledate razstavo razvoja steklarstva z zbirko izdelkov iz stekla vse od egipčanskih časov ali pa se udeležite delavnice pihanja stekla.

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam daje veliko priložnosti tudi za pogovor o zanimivi italijanski tradiciji.

106/333