Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Italija – olimpijska velesila, ki žanje športne uspehe

Tečaj italijanščine vam približa italijansko kulturo in tradicijo. Velik italijanski ponos so tudi športniki, ki so uspešni na različnih področjih. V času, ko potekajo olimpijske igre, se lahko spomnimo nekaterih uspehov Italijanov na olimpijadah.

Lingula, ta jezična šola | Nemščina - smučanje

Na olimpijadi že od vsega začetka

Italija je ena izmed štirih držav na svetu, ki je prisostvovala na prav vseh olimpijskih igrah (i Giochi olimpici) moderne dobe. Poleg Francije, Velike Britanije in Švice se udeležuje olimpijskih iger vse od leta 1896. Že trikrat pa se je Italija izkazala tudi kot država gostiteljica olimpijskih iger. Leta 1956 je gostila (ospitare) zimske olimpijske igre (i Giochi olimpici invernali) v Cortini d'Ampezzo, štiri leta za tem je gostila poletne olimpijske igre v Rimu, leta 2006 pa je gostila zimske igre v Torinu.

Zimske olimpijske igre leta 1956 so bile tudi prve igre, ki so bile v živo predvajane (trasmesso) po televiziji po zaslugi kanala RAI.

Italijanski olimpijci

Italijanski olimpijci so v vseh teh letih osvojili 578 medalj (la medaglia) na poletnih olimpijskih igrah in 114 na zimskih. Italija je do leta 2021 šesta po vrsti glede na osvojene medalje na vseh igrah skupaj. Najbolj uspešni so v sabljanju (la scherma), saj imajo ogromno športnikov, ki so prejeli tudi po več kot 10 olimpijskih medalj. Edoardo Mangiarotti je na primer osvojil 13 medalj v sabljanju, najbolj uspešna sabljarka pa je Valentina Vezzali, ki jih je prejela 9.

»Tomba la bomba«

Eden izmed uspešnih olimpijcev je tudi alpski smučar (lo sciatore) Alberto Tomba z znamenitim vzdevkom »Tomba la bomba«. Osvojil je 3 zlate (d'oro) in 2 srebrni (d'argento) olimpijski medalji. Prav tako je v alpskem smučanju (lo sci alpino) Sofia Goggia kot prva Italijanka postala olimpijska prvakinja v smuku. Pri ekipnih športih (lo sport di squadra) pa so bili Italijani uspešni v vaterpolu (la pallanuoto). Tu so večkrat postali prvaki, košarkarji pa so leta 2004 osvojili srebro.

Na zimske olimpijske igre leta 2026 v Italijo!

Odločeno je, da bodo zimske olimpijske igre leta 2026 potekale v Italiji, in sicer v Milanu ter Cortini d’Ampezzo. Olimpijska karavana se bo tam ustavila med 6. in 22. februarjem. Tako bo Italija že tretjič gostila zimske igre. Odprtje iger bo v Milanu, sklepna slovesnost pa v Areni v Veroni.

Tečaj italijanščine po govorni metodi

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da usvojite ta jezik ter bolje spoznate Italijane in njihovo kulturo. To vam bo pomagalo pri potepanju po Italiji, obiščete pa lahko tudi kakšno prireditev. Mogoče si celo ogledate zimske olimpijske igre leta 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

46/334