Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Berlin in najlepši mostovi, ki vas bodo očarali

Ste vedeli, da je v prestolnici Nemčije več mostov (die Brücke) kot v Benetkah? V Berlinu se namreč lahko sprehodite (spazieren) čez 960 mostov, v mestu pa se voda razprostira na nekaj manj kot 60 kvadratnih kilometrih. Tečaj nemščine je veliko več kot le dril slovnice in krepitev besedišča. Naučite se veliko tudi o kulturni, zgodovinski in naravni dediščini nemško govorečih območij.

Kateri mostovi so najlepši?

Most gospodične ali die Jungfernbrücke

Ime mostu v berlinskem okrožju die Mitte bi lahko v slovenščino prevedli kot »most gospodične«. Gre za najstarejši ohranjeni most, ki ima še vedno svojo prvotno obliko. Do leta 1919 pa so ga uporabljali celo kot dvižni most.

Muzejski most ali die Monbijoubrücke

Most prečka reko die Spree in povezuje slavni berlinski »muzejski otrok« (die Museuminstel). Je tudi spomeniško zaščiten (denkmalgeschützt).

Leseni most ali die Oberbaumbrücke

Dvonadstropni leseni most so zgradili leta 1724 in velja za enega izmed zgodovinskih spomenikov Berlina. Most z gotskimi stolpi povezuje znameniti okrožji Kreuzberg in Friedrichshain, ki sta bili nekoč ločeni z berlinskim zidom (die Berliner Mauer).

Rdečkasti most ali die Moltkebrücke

Most v prepoznavni rdečkasti barvi, ki so ga dokončali leta 1891, je poimenovan po pruskem kralju Helmuthu von Moltkeju, ki je kraljeval med letoma 1857 in 1888. Tudi ta most se je vpisal na seznam spomeniške dediščine, krasijo pa ga čudoviti kipi priznanih umetnikov.

Prestolonaslednikov most ali die Kronprinzenbrücke

Most, ki prečka reko Spree, je bil prva povezava med vzhodnim (Ost-Berlin) in zahodnim Berlinom (West-Berlin) po padcu berlinskega zidu. Leta 1996 so ga obsežno rekonstruirali. Za rekonstrukcijo so namenili kar 22 milijonov takratnih nemških mark, kar je približno 11 milijonov evrov.

Berlin skupaj s sosednjo zvezno deželo Brandenburg je celo največje evropsko omrežje celinskih voda. Več mostov od Berlina pa imata v Evropi le še Hamburg in Dunaj.

Tečaj nemščine po govorni metodi

Vas mika raziskovanje skrivnosti nemških mest? Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula vam ponuja vse potrebno znanje za lažjo pot in obisk nemških krajev. Učinkovit tečaj nemščine vam bo omogočil, da boste lahko samozavestno in suvereno spregovorili v tem lepem jeziku.

46/333