Pantelleria – sicilijanski otok, s katerega se vidi Tunizija

Tečaj italijanščine vključuje tudi poučne in prijetne pogovore o Italiji ter njenih kulturnih in naravnih zanimivostih. Pantelleria je 80 kvadratnih kilometrov (il metro quadrato) velik italijanski otok, ki je bližji Tuniziji kot Italiji ter s katerega se ob jasnem vremenu vidi obala (la costa) Tunizije. Leži 100 kilometrov jugozahodno od Sicilije in 60 kilometrov vzhodno od tunizijske obale.

učenje italijanščine
Pantelleria je vulkanskega izvora.

Strateška lega – številni vladarji

učenje italijanščinePantelleria ima človeške prebivalce (l’abitante) že od davnih časov. Tu so prebivali tako Feničani (il Fenice) in Rimljani (il Romano) kot tudi Arabci (l’Arabo), ki so na otok prišli okoli leta 700 in ostali več sto let (l’anno). Otok so nadzorovali tudi Aragonci (l’Aragonese) in Turki, kasneje pa je prišlo do naravne priključitve (l’annessione) k italijanskemu kraljestvu (il Regno d’Italia). Zaradi svoje strateške lege je Pantelleria imela pomembno vlogo tudi v drugi svetovni vojni (La seconda guerra mondiale).

Vulkanski izvor

Otok je vulkanskega izvora (l’origine vulcanica). V potopljenem delu (la parte sommersa) je vulkan še vedno aktiven. Zadnji izbruh (l’eruzione) se je zgodil leta 1891.

Združitev narave in kulinarike

Ob obisku (la visita) tega otoka sta na prvem mestu (al primo posto) zagotovo morje in narava, ki je posebna prav zaradi vulkanskega izvora. Morje je kristalno (cristallino) čisto in morskih gastronomskih specialitet (la specialità gastronomica del mare) je v izobilju.

učenje italijanščineVenerino ogledalo, Slonji obok in Jezero valov

Jezero Venerino ogledalo (lo specchio di Venere), skalni Slonov obok nad morjem (l’Arco dell’Elefante), slano (salato) jezerce il Lago delle Ondine ter termalni vrelci (le sorgenti termali) Gadir so čudovite naravne znamenitosti, ki jih na tem otoku (l’isola) ne smete zamuditi.

Arabci, bombaž in jezik

Po zaslugi Arabcev so tu začeli gojiti (coltivare) bombaž (il cotone). Njihov veliki vpliv (l’influenza) pa se vidi tudi v jeziku, ki spominja na malteščino (maltese).

Glavna kulinarična sestavina

Ena od glavnih kulinaričnih sestavin tukaj so sivo zelene (grigio - verde) kapre, znane pod imenom il cappero di Pantelleria. Na otoku kapre najdemo v vseh jedeh, testeninah, solatah, fokačah ali pa v namazih (il patè) in omakah (la salsa).

 

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula poteka po učinkoviti govorni metodi s poudarkom na konverzaciji in bogatenju besedišča, vse to pa ob spoznavanju zanimivosti Italije.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki