Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Ena izmed priljubljenih jesenskih sladic je kostanjev kolač – castagnaccio, značilen za apeninska območja Toskane, Ligurije, Emilije in Piemonta.

Kostanj z rikoto, medom ali sladkimi vini
Prvi recepti s kostanjem segajo v leto 1500, poznavalci sklepajo, da so nastali v Toskani. Sladica je bila zelo priljubljena že v preteklosti, saj je bil kostanj dostopen, poceni in zelo hranljiv. Danes castagnaccio najpogosteje postrežejo z rikoto, kostanjevim medom ali sladkimi vini.
Različne pokrajine, različna poimenovanja
Na različnih območjih Italije ima castagnaccio različna imena in oblike: v Lunigiani je to zelo tanka torta, imenovana patona, v Livornu je kolač, visok skoraj tri centimetre, zelo goste teksture in polnega okusa, v Firencah pa ga poznajo pod imenoma castagnaccio in migliaccio.
Sladica z ljubezensko močjo
V castagnacciu so tudi lističi rožmarina. Ti naj bi po stari legendi imeli posebno moč, saj so jih nekoč uporabljali v ljubezenskih napojih. Košček castagnaccia so tako ponudili neuslišani ljubezni – v upanju, da se bo prižgal ljubezenski ogenj.
Recept
Sestavine:
- 500 g kostanjeve moke
- 1 l vode
- 5 žlic olivnega olja
- 80 g sladkorja v prahu
- 50 g pinjol
- 75 g rozin ali drugega suhega sadja
- 2 žlici narezanega rožmarina
- pomarančni sok
Priprava je preprosta
Z dvema žlicama olivnega olja najprej naoljimo okrogel pekač. V večjo posodo presejemo kostanjevo moko in ji dodamo sladkor v prahu ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo tri žlice olivnega olja, zmes počasi mešamo in ji dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi brez grudic sprijete moke. Maso vlijemo v pekač, jo potresemo z rozinami (ki smo jih prej namočili v pomarančnem soku ali vodi), kakšnim drugim suhim sadjem in pinjolami. Vse skupaj posujemo tudi z drobno nasekljanim svežim rožmarinom. Kolač pečemo približno 45 minut v predhodno ogreti pečici na 190 °C.
Praznovanja, posvečena kostanju
V Italiji se jeseni odvijajo številne prireditve, posvečene kostanju. Preberite več.
Tečaj italijanščine z Lingulo
Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.
Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?
Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.