Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Castagnaccio – kostanjev kolač z ljubezensko močjo

Dobrodošli v svet italijanske kulinarike, s katero je povezan tudi tečaj italijanščine! Ena izmed priljubljenih jesenskih sladic je znani kostanjev kolač — castagnaccio, značilen za apeninska območja Toskane, Ligurije, Emilije in Piemonta.

Lingula I Tečaj italijanščine - Castagnaccio

Od kod ljubezenska moč?

Posebnost castagnaccia so lističi rožmarina, ki naj bi po stari legendi imeli posebno moč, saj so jih nekoč uporabljali v ljubezenskih napojih. Košček castagnaccia so tako ponudili neuslišani ljubezni – v upanju, da se bo prižgal ljubezenski ogenj.

Dostopen in poceni 

Castagnaccio ima globoke korenine in zgodovino, ki sega v leto 1500. Sladica je bila priljubljena, saj je bil kostanj dostopen, poceni in zelo hranljiv. 

Različne pokrajine, različna poimenovanja

Na različnih območjih Italije ima castagnaccio različna imena in oblike: v Lunigiani je to zelo tanka torta, imenovana patona, v Livornu je kolač, visok skoraj tri centimetre, zelo goste teksture in polnega okusa, v Firencah pa ga poznajo pod imenoma castagnaccio in migliaccio.

Recept za kostanjev kolač castagnaccio

Sestavine:

  • 500 g kostanjeve moke
  • 1 l vode
  • 5 žlic olivnega olja
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 50 g pinjol
  • 75 g rozin ali drugega suhega sadja
  • vejica rožmarina
  • pomarančni sok

Priprava je preprosta: 

  • V večjo posodo presejemo kostanjevo moko in ji dodamo sladkor v prahu ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo tri žlice olivnega olja, zmes počasi mešamo in ji dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi brez grudic sprijete moke.
  • Z dvema žlicama olivnega olja naoljimo okrogel pekač. Maso vlijemo v pekač, jo potresemo z rozinami (ki smo jih prej namočili v pomarančnem soku ali vodi), kakšnim drugim suhim sadjem in pinjolami. Vse skupaj posujemo z osmukanimi listki svežega rožmarina.
  • Kolač pečemo približno 45 minut v predhodno ogreti pečici na 190 °C.

Italijani castagnaccio najpogosteje postrežejo z rikoto, s kostanjevim medom ali sladkimi vini.

Praznovanja, posvečena kostanju

V Italiji se jeseni odvijajo številne prireditve, posvečene kostanju. Več o festivalih kostanja (Festa del Marrone) si lahko preberete v tem članku.  

Tečaj italijanščine z Lingulo

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, vaše znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini.

176/332