Chiacchiere – italijanski pustni flancati

Učenje italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi pestro italijansko kuhinjo. Najbolj priljubljene slaščice, ki jih po vsej Italiji najdemo v času pustnih karnevalov, so chiacchiere. Njihovo ime pomeni čenče in zdi se, da v vsaki regiji trdijo, da so jih tam pripravljali prvi.

Chiacchiere – italijanski pustni flancati
Poimenovanje te italijanske sladice se spreminja glede na regijo. Foto: Derby Grill.

Tako dobri, da se boste zlagali, koliko ste jih pojedli!

Poimenovanje te italijanske sladice se spreminja glede na regijo. V Toskani jo imenujejo cenci, v nekaterih drugih regijah pa je znana kot lattughe (zelena solata), pri čemer obe besedi približno opisujeta videz tega sladkega peciva. V Liguriji je znana kot bugie, laži – verjetno zato, ker nikoli ne poveste resnice, koliko teh flancatov ste pojedli.

Katero žganje uporabiti?

Recept za chiacchiere vsebuje tudi malo alkohola, katera žgana pijača se uporabi, pa je, tako kot pri imenu, odvisno od regije. Na Siciliji uporabljajo marsalo, v severni Italiji grappo. Uporabite pa lahko tudi kakšno drugo žganje.

Recept za chiacchiere

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 50 g žganja ali likerja
  • nekaj limonine lupinice
  • 1/2 žličke soli
  • belo vino po potrebi
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Na desko stresite moko, v sredino ubijte jajca, dodajte maslo, grobi sladkor, sol, limonino skorjico in žganje.
  2.  Zamesite trdo testo, po potrebi dodajte belo vino. Pustite, da počiva eno uro, lahko pa tudi čez noč, v hladilniku.
  3. Testo razrežite na manjše dele in jih razvaljajte na približno tri milimetre debelo, lahko ga pripravite tudi s strojem za testenine.
  4. Tanke trakove prepognite in ponovno razvaljajte.
  5. Trakove razrežite na želeno velikost v obliki pravokotnika, v sredini naredite eno ali dve zarezi.
  6. Testo ocvrite v olju na zmerni temperaturi (priporoča se 175 stopinj Celzija) in jih nato takoj odcedite na papirnati brisači.
  7. Posujte jih s sladkorjem v prahu in postrezite.

Učenje italijanščine v Linguli je tudi priložnost za pogovor o italijanskih specialitetah in dobrih receptih.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki