Tečaj italijanščine vključuje tudi spoznavanje pestre italijanska kulinarike, ki navdušuje mnoge. Med pohajkovanjem po očarljivih sicilijanskih mestih lahko uživate v pestrih in eksotičnih okusih, v Palermu pa si lahko privoščite tudi slavno panello.
Panella je slasten tradicionalni ocvrtek (la frittella), ki je nastal pod vplivom arabske kulinarike. Prav Arabci so na otok prinesli čičerikino moko (la farina di ceci).

Enaka jed, različna imena: panelle, farinata ali cecina?
Ta zelo priljubljena in tradicionalna ulična (il cibo da strada) sicilijanska jed ima različna imena, odvisno od tega, kje jo jemo. Čičerikina moka je tradicionalna sestavina tako sicilijanske kot ligurske kuhinje, do severa pa naj bi jo prinesle rimljanske čete. V osnovi hrana revnih (il povero) je osvojila brbončice vseh, njena velika oboževalca pa sta bila tudi pisatelja (lo scrittore) Leonardo Sciascia in Luigi Pirandello.
Po enakem receptu jo pripravljajo v Toskani, kjer so jo poimenovali cecina, v Liguriji je farinata, v Piemontu je belecauda, poznajo pa jo tudi v francoski Nici pod imenom socca. Seveda se recepti v posameznih regijah med seboj nekoliko razlikujejo.
Kakšna je panella iz Palerma
Osnova je še vedno čičerikina moka. Začinijo (speziare) jo s peteršiljem (il prezzemolo) ali janežem (il finocchietto) in ocvrejo v olju.
Jejo jo same, skupaj s krompirjevimi kroketi ali pa v sezamovih bombicah. Preden jih postrežejo, jih pokapajo s svežo limono.
Priljubljen prigrizek
Panella je tipičen prigrizek (lo spuntino) prebivalcev Palerma, naprodaj povsod po mestu, še posebno pa v specializiranih lokalih, kjer jih cvrejo (la friggitoria).
Recept za panelle
Sestavine za 50 panell: | Ingredienti per 50 panelle: |
500 g čičerikine moke | Farina di ceci 500 g |
1,5 l vode | Acqua 1,5 l |
10 g fino mlete soli | Sale fino 10 g |
10 g peteršilja | Prezzemolo da tritare 10 g |
sončnično olje | Olio di semi |
črni poper | Pepe nero |
- V posodo vlijte zelo hladno vodo, vanjo presejte čičerikino moko. Močno mešajte z metlico (la frusta), da se ne tvorijo grudice (il grumo).
- Nato kuhajte na zmerni temperaturi. Dodajte sol in poper po okusu ter ves čas mešajte. Pomembno je, da ne prenehate mešati ter da kuhate le na zmernem ognju, da se ne prime posode (la pentola).
- Ko se zmes začne zgoščevati (addensarsi) in vreti (bollire), kuhajte še 10–12 minut, ne da bi prenehali mešati. Če se začnejo delati grudice, lahko uporabite palični mešalnik (il frullatore ad immersione).
- Po koncu kuhanja v kompaktno zmes dodajte sesekljan peteršilj.
- Del še vroče zmesi namažite približno 2–3 milimetre na debelo na ravno površino. Pustite približno pol ure, da se posuši, nato pa jo narežite na pravokotnike, velike približno 10 x 5 cm. Ponavljajte postopek, dokler ne porabite vse zmesi.
- Segrejte olje in jih zlato (dorato) popecite na obeh straneh.
Postrezite še vroče (caldo) kot okusen samostojen prigrizek. Lahko jih jeste v sezamovih bombicah, skupaj s krompirjevimi kroketi.
Cucina povera
Panelle je bila prvotno hrana revnih ljudi, saj so sestavine, iz katerih je bila narejena, bile poceni in dostopne. Danes se je panella uveljavila kot priljubljena ulična hrana in jo najdemo v številnih restavracijah in kioskih v Palermu, pa tudi drugje po Siciliji.
Sicilijanske specialitete in tečaj italijanščine
Učenje italijanščine v Linguli je prijetno in dinamično, pogovor pa popestrimo z zanimivostmi iz italijanskega vsakdana in kulture.