Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoPanella – sicilijanski ocvrtki iz čičerkine moke

Panella – sicilijanski ocvrtki iz čičerkine moke

Tečaj italijanščine vključuje tudi spoznavanje pestre italijanska kulinarike, ki navdušuje mnoge po svetu. Sicilija je poznana po ulični hrani. Svoje sledi so tu tudi v kulinariki pustili Grki, Arabci, Španci in Francozi. Med pohajkovanjem po sicilijanskih mestih lahko uživate v pestrih in eksotičnih okusih, prav povsod pa si lahko privoščite tudi slavno panello, tradicionalni ocvrtek (la frittella), ki je nastal pod vplivom arabske kulinarike, ki so na otok prinesli čičerkino moko (la farina di ceci).

tečaj italijanščine
Med pohajkovanjem po Palermu si lahko privoščite tudi slavno panello. Foto: https://www.sanpellegrinofruitbeverages.com/

Panelle, farinata ali cecina?

Ta zelo priljubljena in tradicionalna ulična (il cibo da strada) sicilijanska jed ima različna imena, odvisno od tega, kje jo jemo. Čičerkina moka je tradicionalna sestavina tako sicilijanske kot ligurske kuhinje, do severa pa naj bi jo prinesle rimljanske čete. V osnovi hrana revnih (il povero) je osvojila brbončice vseh, njena velika oboževalca pa sta bila tudi pisatelja (lo scrittore) Leonardo Sciascia in Luigi Pirandello.

Enaka jed, različna imena

Po enakem receptu jo pripravljajo v Toskani, kjer so jo poimenovali cecina, v Piemontu je belecauda, poznajo pa jo tudi v francoski Nici pod imenom socca.

V čem se razlikuje panella iz Palerma?

tečaj italijanščineOsnova je še vedno čičerkina moka. Začinijo (speziare) jo s peteršiljem (il prezzemolo) ali janežem (il finocchietto) in ocvrejo v olju. Jejo jo v sezamovih bombicah.

Priljubljen prigrizek

Panella je tipičen prigrizek (lo spuntino) prebivalcev Palerma, naprodaj povsod po mestu, še posebno pa v specializiranih lokalih, kjer jih cvrejo (la friggitoria).

 

Kako jo pripravimo?

Sestavine za 50 panell: Ingredienti per 50 panelle:
500 g čičerkine moke Farina di ceci 500 g
1,5 l vode Acqua 1,5 l
10 g fino mlete soli Sale fino 10 g
10 g peteršilja Prezzemolo da tritare 10 g
10 kruhkov/bombic s sezamom Panini al sesamo 10
sončnično olje Olio di semi
črni poper Pepe nero

 

V posodo vlijte zelo hladno vodo, vanjo presejte čičerkino moko. Močno mešajte z metlico (la frusta), da se ne tvorijo grudice (il grumo). Nato kuhajte na zmerni temperaturi. Dodajte sol in poper po okusu ter ves čas mešajte. Pomembno je, da ne prenehate mešati ter da kuhate le na zmernem ognju, da se ne prime posode (la pentola). Ko se začne zgoščevati (addensarsi) in vreti (bollire), kuhajte še 10–12 minut, ne da bi prenehali mešati. Če se začnejo delati grudice, lahko uporabite palični mešalnik (il frullatore ad immersione). Po koncu kuhanja v kompaktno zmes dodajte sesekljan peteršilj. Še vročo zmes namažite približno 2–3 milimetre na debelo na okoli obrnjene plastične krožničke (il piattino). Pustite približno pol ure, da se posušijo, tako da jih lahko odstranite, ne da bi se panelle zdrobile. Lahko pa naredite tudi večje, na primer velikosti palačink, in jih narežete. Segrejte olje in jih zlato (dorato) popecite na obeh straneh. Postrezite še vroče (caldo) v sezamovih bombicah.

 

Tečaj italijanščine v Linguli je prijeten in dinamičen z zanimivostmi iz italijanskega vsakdana in kulture, s katerimi popestrimo pogovor.


Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si.

MENU