Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Jezikovna šola ali učenje z aplikacijo?

Zakaj bi se pa ti želel naučiti novega jezika? Da na potovanju v Rimu naročiš hrano kot domačin (in si prislužiš en gratis limoncello po obroku)? Ali pa zato, ker se pogumno soočaš z novimi priložnostmi — študijskimi, poslovnimi ali osebnimi?

Ne glede na tvoj razlog ti želim, da čimprej prebudiš govorca v sebi in v novem jeziku komuniciraš sproščeno, spretno in samozavestno. Da si lažje začrtaš svojo učno pot, ti predstavljam dve metodi učenja jezika: učenje z aplikacijo in učenje po govorni metodi v jezikovni šoli.

Lingula, ta jezična šola | Jezikovna šola z aplikacija
Se je jezika bolje učiti z aplikacijo ali v jezikovni šoli?

Učenje z brezplačno aplikacijo

  • Enostavno in priročno

Glavni adut učenja z aplikacijo je, da je ta enostavna in priročna za uporabo. V nekaj minutah si jo lahko naložiš na telefon in se novih besed, fraz in slovnice učiš, kadarkoli ti ustreza — med čakanjem na avtobus ali med poležavanjem na kavču po slastnem kosilu. Pa še brezplačno je.

  • Zabavno in neobvezujoče

Spoznavanje jezika prek aplikacije je lahkotno in zabavno, predvsem pa neobvezujoče

  • Nihče te ne priganja

Če kak dan nisi razpoložen/-a za trening, te ne bo nihče priganjal k vadbi. Tako lahko napreduješ v svojem tempu in učenje 100 % prilagodiš svojemu življenjskemu slogu.

  • Brez kontrole

Drži pa, da pri samoučenju nimaš nadzora in ne veš, ali se učiš pravilno.  

Učenje v jezikovni šoli

Prav plusi učenja z aplikacijo so minusi učenja v jezikovni šoli — in obratno.

  • Tečaj jezika je kot fitnes

Učenje jezika zahteva vztrajnost, predvsem pa je pomemben je dober jezikovni trener, ki te zna ravno prav spodbuditi in motivirati, da vztrajaš in napreduješ. Nov jezik je obljuba sebi, h kateri se zavežeš, in le, če to obljubo spoštuješ, lahko dosežeš cilj, ki si si ga zastavil/-a. V fitnesu je ta cilj ponavadi povezan s telesno, v jezikovni šoli pa z jezično zmogljivostjo.

  • Govorjenje ti v jezikovni šoli ne uide 

Tudi če med prijatelji veljaš za bolj tiho osebo in se ti ob misli, da (v tujem jeziku) na glas govoriš pred drugimi, želodec kar skrči, se govorjenju ne boš mogel/a izogniti.  Še posebej v jezikovni šoli, ki uči po govorni metodi in kjer na vsakem srečanju kot tečajnik govoriš kar 80 % časa. Ja, v Linguli mišice jezika treniraš z vseh strani. Ni čudno, da postaneš dober govorec v tujem jeziku.

  • Tempo učenja določa jezikovna šola

Če se učiš v skupini, tečaj poteka vsak teden, kar pomeni dodatno motivacijo zaradi občutka odgovornosti, da ne izpuščaš svojih treningov. Vsekakor pa tečaj v jezikovni šoli pušča nekoliko manj manevrskega prostora glede časa, ki ga namenjaš učenju kot aplikacija. Na tečaju si večinoma enkrat (ali pa tudi dvakrat na teden), za hitrejši napredek pa si vzameš čas tudi doma in narediš tudi kakšno domačo nalogo.

  •  Ne pozabi na šolnino

Za nameček pa kakovostna jezikovna šola, ki uči po govorni metodi, lahko tudi kar nekaj stane. A če imaš odličnega učitelja, ki te zna motivirati in te spodbuja, potem se investicija zagotovo hitro povrne.

Se je jezika torej bolje učiti z aplikacijo ali v jezikovni šoli?

Oboje je v redu odločitev, če te podpira na tvoji poti do samozavestne komunikacije v izbranem jeziku.

Je pa res, da v aplikaciji nimaš toliko možnosti razvijati svojih govornih sposobnosti. Minus je tudi, da v aplikaciji ne spoznaš simpatičnih sošolk in sošolcev, s katerimi se skupaj smejete, bodrite drug drugega in se veselite vsake male zmage.

Medtem ko učenje z aplikacijo za želeni rezultat zahteva veliko več samodiscipline, je v jezikovni šoli tu skupina, ki te »potegne«, če ti denimo kdaj motivacije malo zmanjka.

Zakaj ne bi izkoristil/-a prednosti obeh oblik učenja?

Priporočam ti, da izkoristiš prednosti obojega: tečaj po govorni metodi,  za dodatno učenje doma in na poti pa še pomoč aplikacije.

Obstaja tudi profesionalni e-tečaj oz. aplikacija

Da ne pozabim. Na voljo je še srednja pot: plačljiv e-tečaj, v katerem se po nakupu licence učiš brez omejitev 6 ali 12 mesecev. V takem  e-tečaju je na voljo mnogo več vsebin kot v brezplačni aplikaciji, in če si vzameš nekaj ur na teden za delo v programu, lahko res konkretno napreduješ. E-učenje v najsodobnejšem e-tečaju lahko tudi brezplačno preizkusiš.

Kateri način učenja je zate najboljši?

Je zate prava izbira jezikovna šola z energičnimi učitelji, ki te znajo motivirati ali pa se nagibaš k preprosti (brezplačni) aplikaciji oziroma je morda prava odločitev najsodobnejši e-tečaj? 

Dobro je imeti veliko izbire, tako lahko izbereš tisto, kar tebi OSEBNO najbolj ustreza. Kot sem že omenila, je zagotovo optimalno kombinirati vsaj dve, če že ne kar vse tri oblike učenja. Tako se popolnoma obdaš z jezikom in je napredek zagotovljen.

Čas je za akcijo: brezplačno osebno svetovanje

Preveri Lingulino ponudbo jezikov in izberi svojega. Za osebni pogovor z našim učiteljem pa izpolni spodnji obrazec. 

8/29