Ligula
Skoči na vsebino

Tuji jeziki: strah pred govorom

Poslušam, berem in vse razumem. Ko pa moram v tujem jeziku govoriti, preprosto zmrznem.

Vam zveni znano? Tudi vi poznate ta neprijetni občutek, ko morate kaj povedati, pa se ravno takrat ne morete spomniti pravih besed?

Lingula, ta jezična šola | Strah pred govorjenjem v tujem jeziku

Zakaj se nam to dogaja?

Razlog za to se ponavadi skriva v dejstvu, da govorjenja ne razvijamo že od samega začetka učenja tujega jezika. Učimo se po togih starih načelih! Jezik želimo najprej v popolnosti obvladati, tako da se učimo vseh možnih pravil, rešujemo pisne vaje, si delamo slovarček in se besed učimo s prevodom …

Pri tem kar pozabimo, kako se jezika učijo otroci: s poslušanjem in ponavljanjem in ne s pravili, pisanjem ter prevajanjem.

Kdo ima ponavadi največje težave?

Pasivno znanje je še posebej pogosto med perfekcionisti. Svoje pasivne veščine dvignejo na izjemno visoko raven – poznajo vsa možna pravila o jeziku, a vendar si nikoli ne upajo govoriti. Ko je treba kaj reči, jim najprej pridejo na misel vsa pravila, povezana s temo pogovora. In potem nastane blokada, trema … Tuji jezik oziroma govorjenje v njem je zato za mnoge prava nočna mora.

Prav zato se mora učenje začeti prek pogovora. Najprej se morajo jeziku odpreti naša srca. To pa težko dosežemo, če začnemo s slovnično logiko in pravili.

Tremo imam že pri javnem nastopu v slovenščini, kaj šele v tujem jeziku

Drži, javno nastopanje je mnogim neprijetno že v maternem jeziku, tudi takrat nas stiska v želodcu in včasih kar pozabimo, kaj smo želeli povedati.

V tujem jeziku je vse lahko še huje. Zavedanje, da smo strokovnjaki na svojem področju, da imamo strokovni ugled, našo šibko točko – negotovost v tujem jeziku – dela še bolj bolečo. Ko moramo svoje področje, ki ga sicer obvladamo do podrobnosti, predstaviti v tujem jeziku, se zatakne, mučimo se, potimo ...

Strah, da se bomo osramotili 

Ta presneti strah, da bomo rekli kako neumnost, se osramotili, da se nam bo kdo morda celo smejal ... Še večje posledice so, ko sta od znanja jezika odvisna naš ugled in/ali služba.

Zamišljajte si, da je treba rezultate oddelka predstaviti šefu – tujcu ali pa našo storitev približati potencialnemu tujemu kupcu. Kriza! Nič kaj prijetno ni, če se nam pri predstavitvi zatika, nam zmanjka besed … Na koncu še tako uspešen rezultat ali produkt ne izpade pol tako dober, kot je v resnici.

Iskanje rešitev

Vsakič znova si ob takšni situaciji rečemo, da se bomo pa tokrat res lotili in končno naučili angleščine. Pa vendarle spet zmanjka časa, ni pravega trenutka, energije, motivacije …

Vem, da pričakujete, da bom zdaj napisala, da je edina prava rešitev jezikovni tečaj. Ni nujno, veliko lahko naredimo tudi brez tečaja.

Da bi spregovorili, morate govoriti!

Ja, vas že slišim, kako pravite: Govoriti, ampak kako, če ne grem na jezikovni tečaj oziroma nimam nikogar, s komer bi se pogovarjal v tujem jeziku?

Ne bom odkrivala tople vode, povzela bom 5 preverjenih nasvetov, kaj lahko naredite sami. Nasveti so del Linguline govorne metode. Preberite jih v blogu na tej povezavi.

Naj ne ostane samo pri dobrih namerah 

Svoj prastrah pred govorjenjem v tujem jeziku lahko premagate samo vi. Potencial leži v vsakem izmed nas, vsak ima lahko oklevanja enkrat dovolj in se odloči! Zatorej zgrabite bika za roge in naredite prvi korak do samozavestnega govorjenja v tujem jeziku.

Naj bo tečaj v skupini ali individualno učenje po meri – poiščite svoj tečaj na tej povezavi.

Lingula, ta jezična šola | Klavdija Kosmač Toplišek

Verjamem v uspešnost Linguline govorne metode. Preverjeno deluje!

— Klavdija Kosmač Toplišek

MENU