Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Kakšni so Lingulini tečajniki

Lingula, ta jezična šola | Tečajniki

Marsikdaj me kdo vpraša, kakšni so Lingulini tečajniki? Kdo obiskuje naše tečaje? Na to vprašanje ni težko odgovoriti. Jezikovna šola Lingula praznuje 20 let in v tem času sem našo družino tečajnikov res dobro spoznala.

Torej, naši tečajniki so …

... zvesti

Velika večina tečajnikov se jezika uči več let zapovrstjo. Mnogi so povratniki in se v Lingulo vrnejo po nekaj letih, da bi osvežili znanje jezika, ki so se ga že učili ali pa izberejo drug jezik. Številni k nam pripeljejo otroke, vnuke, partnerja, sorodnike, prijatelje ali pa tudi svoje zaposlene.

Z nekaterimi smo skupaj že drugo desetletje. Oboji rastemo, se spreminjamo in ob srečanjih prav prijetno poklepetamo. Občasno gredo naši tečajniki na tečaj tudi kam drugam, a se potem vrnejo. Že vedo, zakaj😊

... želijo biti priganjani

Nemalokrat slišimo pohvalo, da smo ravno prav zoprni.

Pohvalo je razumeti v smislu, da Lingulina učiteljska ekipa »priganja« in spodbuja tečajnike, da govorijo, berejo članke, naredijo nalogo … Svoje delo vzamemo resno — tečajnike pokličemo ali jim pišemo, ko vidimo, da preveč manjkajo in nas skrbi, da jim bo snov ušla … 

Tudi staršem Lingulinih otrok včasih pišemo in »zašpecamo« potomca ter prosimo za pogovor z njimi. Praviloma se konča dobro in z njihovo pomočjo otroka dobimo na svojo stran.

Ja, mar nam je! In drži, da smo včasih ene žlehte, kot mi je prav ta teden ljubkovalno rekla ena od naših fajn učiteljic. Ni nam vseeno, kako tečajniki izkoristijo svoj čas v Linguli. Želimo si, da res občutijo napredek in ne hodijo na tečaj zapravljat časa in denarja.

... radi imajo oseben odnos

Včasih koga, ki nas kliče ali pride k nam osebno, prav šokiramo, ko se spomnimo kakšnih podrobnosti s prejšnjih tečajev, pa kje je takrat delal in še marsičesa …  Kar tri v sprejemni pisarni smo v Linguli od samega začetka in Lingulino družino tečajnikov res dobro poznamo.

... imajo debelo kožo

Spominjam se, da sem pred mnogimi leti imela izzivov poln pogovor z gospodom, ki je obiskoval tečaj nemščine v skupini in zaključnega test ni opravil. Morala sem mu povedati, da brez ponovnega opravljanja testa tečaj ne more nadaljevati na višji stopnji in da žal ne dobi potrdila o uspešno opravljenem tečaju.

Gospod je bil odkrito osupel in mu je ušlo: »Pa vi sploh veste, kdo sem jaz? Vodim 200 ljudi, vi pa me zafrkavate z enimi glagoli.« Konkretno rdeča v obraz sem mu odgovorila, da se prav zato še toliko bolj zavedam, da mora biti njegova nemščina zelo dobra in da ni druge poti, kot da se glagole preprosto nauči. Pripovedovanje v preteklem času je osnova, da lahko nadaljuje s svojo skupino. Jezen je vstal in brez besed odšel.

Bilo mi je izjemno neprijetno, spraševala sem se, ali morda vendarle ne pretiravam. A zavedala sem se, da brez tega znanja gospod res ne bi mogel naprej, na naslednji stopnji bi mu bilo pretežko. In bilo bi krivično do ostalih v skupini. Bila sem prepričana, da smo zaradi svoje načelnosti izgubili dobro stranko.

Epilog?

Čez teden dni nas je poklical in rekel, da sem imela prav in da pride na dodaten rok. Prišel in znal! Vsi smo bili veseli in ponosni. Gospod je kasneje sošolcem v skupini sam povedal tole zgodbo, kako smo ga prisilili k učenju.

… pomembna sta jim okolje in tehnologija

Nekateri tečajniki pred vpisom pridejo pogledat, kakšno je okolje, kjer se bodo učili. Tako kot njim je tudi nam pomembno, da so učilnice in skupni prostori prijetni in urejeni.

Za tiste, ki tečaje obiskujejo na daljavo v hibridni skupini (del tečajnikov in učitelj so v učilnici, del tečajnikov se s skupino poveže na daljavo), sta izjemno pomembni tudi najsodobnejša tehnologija in tehnična pomoč. 

... včasih so tudi boleče odkriti

Ne znam opisati, kako zelo nas razveselijo pohvale naših tečajnikov. Dajo nov zagon in energijo tako nam v sprejemni pisarni kot učiteljem.

In ja, zabolijo in dotaknejo se nas občasne pritožbe, ki jih preberemo neštetokrat, predebatiramo in pogosto prav zaradi njih svoje postopke tudi spremenimo. 

... so najbolj zahtevni 

Včasih se šalimo, da v Lingulo pridejo tisti najbolj zahtevni tečajniki. To zavedanje nas spodbuja, da delamo čedalje bolje. In prav je, da so zahtevni, saj si vsak zase želi le najboljše.

Tudi naslednje drži:

... nekaterim Lingula nikakor ni všeč

Logično, saj smo jezične, pa še žlehte povrhu! Priganjanje na tečaju ni všeč vsem, zaključna ustna in pisna preverjanja znanja tudi ne. Mnoge odbije, da se ne smejo vpisati v tečaj na ravni, ki jo izberejo sami, ampak vztrajamo, da se ob vpisu na nadaljevalni tečaj prav vsak nov tečajnik najprej pogovori z učiteljico  na umestitvenem pogovoru.

Ponosna sem na veliko Lingulino družino 

Naši tečajniki in tečajnice so zakon! Vztrajni in potrpežljivi, jezični in glasni. Če bi se sprehodili po Linguli, bi slišali glasne pogovore in sproščen smeh, ki odmeva iz 17 učilnic.

Ena od naših tečajnic se je že 14 dni po porodu spet pridružila skupini. Če to ne pomeni, da ima učenje jezika neznansko rada in se v Linguli dobro počuti, pa res nič ne vem!

Ste tudi vi podobni našim tečajnikom?

Če vas je zamikal tečaj v dobri družbi, potem poiščite svoj jezik. Jezikovna šola Lingula nudi veliko izbiro najrazličnejših programov. 

Lingula, ta jezična šola | Klavdija Kosmač Toplišek

Občudujem naše tečajnike, da si ob vseh svojih obveznostih vzamejo čas za učenje jezikov.

— Klavdija Kosmač Toplišek, direktorica in ustanoviteljica Lingule

17/332