Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Litovščina na RTV SLO: Litvanski Božič

Litovščina je jezik, ki ga Slovenci ne poznamo dobro. Lingulina profesorica angleščine in izvirna govorka litovščine Milda je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija predstavila praznične navade v Litvi. Video si lahko ogledate tukaj.

učenje litovščine

Kako se v litovščini pozdravimo in predstavimo?

litovskoslovensko
Labas rytas.Dobro jutro.
Aš esu …Sem …
Mano vardas …Ime mi je …
Koks jusu vardas?Kako vam je ime?
Kaip sekasi?Kako ste/si?
Labai gerai.Zelo dobro.
Malonu susipažinti.Me veseli.
Puikiai.Odlično.

Tekmovanje za najlepšo božično jelko

Praznovanje božiča (kučios) se v Litvi začne že 24. decembra, ki je prvi dela prost dan. Vzdušje v mestih je zelo lepo. Božič je praznik družine, zato se v tem času domov vrača veliko zdomcev.

Mesta v Litvi tekmujejo za naslov tistega z najlepšo božično jelko in največja tekmeca sta prav prestolnica Vilna ter drugo največje mesto Kaunas. Pri postavljanju božične jelke ali smreke tako sodelujejo umetniki, otroci oziroma kar vsi meščani.

litovskoslovensko
KučiosBožični večer
Naujuosius metusNovo leto
Linksmu švenčiu!Vesele praznike!

Zanimivi staroverski običaji, ki živijo še danes

Čas med božičem in novim letom je bil že od nekdaj poln čarobnosti. Litovci so častili sonce in že novembra ter decembra prosili za prve sončne žarke. Kmetje so pred božičem obiskali svoja polja ter s krožnimi gibi prosili za dobro letino in več sončnih dni.

Pred novim letom so se ljudje že od nekdaj veliko družili, plesali, peli in poskusili s čarovnijo napovedati, kakšno bo prihajajoče leto. Večina običajev je bila povezana prav z napovedovanjem dogodkov prihodnjega leta – v ospredju so bile teme, kot so poroka, plodnost, letina in bogastvo. Veliko običajev se je ohranilo vse do danes:

Nošnja kruha okoli hiše

Ko se pojavi zvezda večernica, se začne družinska večerja. Ker je bilo žito v preteklosti osnovni vir hrane, se praznična večerja začne z delitvijo tradicionalne hrane kučia, ki je narejena iz različnih žit. Glava družine kučio (vrsta kruha) trikrat nese okoli hiše, nato potrka na vrata hiše, v kateri ga čaka gospodinja, in pojedina se lahko začne.

En pribor več na praznični mizi

Kakor so včasih del hrane položili na tla za duše umrlih sorodnikov, ki naj bi bile v tem čarobnem času vse blizu doma, še danes Litovci na mizo postavijo en pribor več, za vse preminule.

Če je žito močno in dolgo, bo letina dobra

Pred praznično večerjo je gospodar pod prt na mizi skril seno. Ko po večerji člani družine izpod prta potegnejo posamezne bilke, z njimi napovejo, kakšno bo prihodnje leto. Če je bilka tanka in kratka, leto žal ne bo dobro. Če pa je na koncu cvet in je bilka debela, bo leto izredno dobro.

Metanje copat razkrije, kdo je na vrsti za poroko

V preteklosti je bila poroka eden izmed ključnih dogodkov v življenju in večina božičnih igric je namenjena prav tej temi. Če so na božičnem večeru ali kučios zraven neporočene ženske oziroma moški, se morajo postaviti s hrbtom proti vratom in vreči svojo copato ali čevelj v smeri vrat. Če je copata, ko pade na tla, obrnjena proti vratom, to pomeni, da se bo tisti, ki jo je vrgel, v prihodnjem letu poročil.

Slanik je pomembna jed

Najbolj razširjena jed za kučios ali božično večerjo je slanik. Včasih so napoved poroke preizkusili tako, da so morale neporočene ženske tik pred spanjem pojesti kar največ te ribe, pri tem pa niso smele ničesar piti. Če so ta dekleta nato sanjala, da jim je nekdo prinesel vodo, je to pomenilo, da se bodo poročile. Če pa so v spanju prepoznale tudi obraz, naj bi bil to obraz bodočega soproga.

Vsaj 12 različnih jedi za srečo

Za božič mora biti v Litvi na mizi vsaj 12 različnih jedi, saj vsaka izmed njih predstavlja srečo za posamezen mesec prihajajočega leta. Pridne babice in matere pripravijo ogromno raznolikih jedi, zato zbrani za mizo včasih pojedo še več kot 12 jedi, nikakor pa ne manj. Nihče si namreč ne želi nesreče v novem letu.

litovskoslovensko
silke su grybaisslanik z gobami
aguonu pienasmakovo mleko
kisieliustradicionalna litovska pijača iz brusnic
raudona mišrainemešana solata iz rdeče pese, krompirja in fižola
farširuota lydekapolnjena ščuka
  • Na božični večer na mizi ne sme biti jedi iz mesa, zato ponujajo ribje jedi, raznolike solate in priloge. Med tradicionalne sodijo jedi iz rdeče pese, zelja, gob, na mizi mora nujno biti ščuka, saj je v preteklosti prav ta riba simbolizirala plodnost in bogastvo.
  • Obvezni pijači na mizi sta kisielius in makovo mleko. Kisielius je narejen iz brusnic in je kljub nenavadni rožnati barvi zelo okusna pijača.
  • Makovo mleko pa zaradi svojega halucinogenega učinka ljudem da »sposobnost« za napovedovanje prihodnosti.
  • Za sladico so včasih jedli le posušeno sadje in oreške, danes je pogostejša makova potica.

Kako voščimo srečno novo leto v litovskem jeziku?

litovskoslovensko
Laimingu Naujuju metu!Srečno novo leto!
Daug laimes, meiles ir sveikatos!Veliko sreče, ljubezni in zdravja!

Litovščina je poseben jezik, ki med Slovenci ni dobro razširjen. V jezikovni šoli Lingula lahko obiskujete tečaj litovščine individualno v živo ali na daljavo.

241/334