Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Francoščina na RTV SLO: fraze za sporazumevanje

Francoščina je romantičen jezik. Lingulina profesorica francoščine Urška je v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija predstavila osnovne fraze za sporazumevanje na  potovanju po Franciji. Oglejte si video tukaj.
učenje francoščine

Fraze za predstavljanje v francoskem jeziku

francoskoslovensko
Bonjour !Dobro jutro!/Dober dan!
Comment ça va ? Ça va bien ?Kako ste? Dobro?
Ça va bien, merci.Dobro, hvala.
Et vous, comment ça va ?Kako ste vi?
Très bien.Zelo dobro.
Je m’appelle…Jaz sem …
Enchanté(e).Me veseli.

Francozi se radi naredijo ‘francoza’

Francozi med počitnicami najraje potujejo po domači deželi, kar je, glede na raznolikost in prostranost Francije, čisto razumljivo. Prav tako najraje komunicirajo v maternem jeziku, saj ne blestijo ravno v znanju angleščine in drugih tujih jezikov.

Kadar potujemo po Franciji je priporočljivo, da se naučimo vsaj nekaj osnovnih fraz za sporazumevanje, saj Francozi ne želijo razumeti tujih jezikov in se hitro naredijo ‘francoza’ (delati se, da ne razumeš).

Osnovne fraze za sporazumevanje v hotelu

francoskoslovensko
Je voudrais réserver .. une chambre individuelle / à deux / avec vue sur la mer /demi-pension / pension complète/ …Rad/-a bi rezerviral/-a enoposteljno / dvopostljeno sobo / s pogledom na morje / s polpenzionom / s polnim penzionom …
Vous avez des chambres libres ?Ali imate kakšno prosto sobo?
Combien coûte une chambre par nuit ?Koliko stane nočitev?
Vous acceptez les cartes bancaires/ de crédit ?Ali sprejemate bančne kartice /kreditne kartice?
Vous pouvez m`appeler un taxi, s`il vous plaît ?Ali mi lahko pokličete taksi, prosim?

Pogovor v restavraciji

francoskoslovensko
Vous avez une table pour quatre personnes à côté de la fenêtre/ sur la terrasse ?Ali imate mizo za štiri ob oknu/na terasi?
Le menu/ la carte des vins, s`il vous plaît !Ali lahko prosim za jedilni list/vinsko karto?
Je voudrais le/la… pour hors d`œuvre, le/la … pour le plat principal et le/la … pour le dessert.Za predjed/glavno jed/sladIco bi želel/-a …
À la vôtre !/ Cul sec !/ Santé !Na zdravje!/Do dna!
L`addition, s`il vous plaît !Račun, prosim.

Francoska hrana za gurmane

Francoska kulinarika je nekaj, na kar so Francozi zelo ponosni. Zaradi rodovitne prsti in ugodnih podnebnih razmer lahko skoraj skozi vse leto pridelujejo sveže sadje, zelenjavo, zelišča in žita ter redijo živali, vse to pa potem uporabijo pri kuhanju.

Precej kontroverzna francoska jed je foie gras ali jed iz gosjih jeter, ki so jo zaščitniki živali že marsikje prepovedali, a v Franciji še vedno velja za vrhunsko specialiteto. Francoska kulinarika se ponaša še s številnimi drugimi znanimi jedmi, kot so:

 • ratatouille – mešanica pražene zelenjave, vključno z jajčevci, bučkami, paradižnikom, papriko in čebulo;
 • andouillette – klobasa, narejena iz drobovine;
 • bœuf bourguignon – govedina, kuhana v omaki iz burgundca, navadno pa ji dodajo še gobe in korenje;
 • cassoulet – ragu izrazličnih vrst mesa in belega fižola, ki se kuha zelo počasi;
 • moules frites – klapavice z ocvrtim krompirjem. Ta jed sicer izhaja iz Belgije, a je zelo popularna tudi v Franciji;
 • coq au vin – zelo slavna francoska jed je tudi petelin v vinski omaki, ki mu dodajo slanino, gobe in česen;
 • pot-au-feu – goveja obara, ki jo obožujejo po vsej Franciji. Neki francoski kuhar je celo dejal, da ta jed uteleša francosko kuhinjo.
 • les escargots à la bourguignonne  – polži po burgundsko. Tradicionalna francoska jed, narejena iz polžev. Francozi jo jedo za družinske praznike, lahko tudi v času praznovanja božiča.
 • cuisses de grenouille – žabji kraki
 • crêpes au jambon et aux champignons – palačinke s šunko in gobami

Ne smemo pozabiti na odlične francoske sire (fromage) in francosko  štruco (baguette), pa seveda znamenita vina in šampanjec.

Francoske sladice

V Franciji nikakor ne moremo brez slastnih palačink (crêpes), ki jih ponujajo kar na ulici, čokoladne pene (mousse au chocolat) ali crème brûlée, kar dobesedno pomeni »zažgana krema«. To je sladica iz vaniljeve kreme, posuta s sladkorjem, ki ga flambirajo, da nastane skorjica.

 • Navdušijo tudi številne francoske sladice, narejene iz paljenega testa. To testo naredijo samo iz štirih sestavin: vode, moke, masla in jajc, napolnijo pa ga z različnimi kremami. Tako so narejene profiteroles (kroglice, polnjene s kremo in prelite s čokolado) in éclairs (palčke, polnjene s kremo in prelite s sladkorno glazuro).
 • Francija je odlična destinacija tudi za ljubitelje pit. Tarte au citron (limonova pita), tarte aux fraises (jagodna pita) in tarte aux figues (figova pita) so le nekatere izmed njih. Najraje jih pripravljajo iz sezonskega sadja, najbolj znana pa je tarte tatin (jabolčna pita).

Croissant – francoski ali avstrijski rogljiček

Ena izmed zelo razširjenih sladic, ki jih povezujemo s Francijo, je seveda croissant ali masleni rogljiček. Francoski rogljički sploh ne izvirajo iz Francije, temveč iz Avstrije. Številni viri navajajo, da so to slastno pregreho v resnici ustvarili v Avstriji, od koder se je kasneje razširila v Francijo in vse druge dele sveta.

Francoščina z Lingulo

Francoščina v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da sproščeno spregovorite v tem prelepem jeziku.

240/332