Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemci in nenavadni nemški običaji

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg zanimivosti nemškega jezika spoznate tudi kulturne značilnosti nemško govorečih območij. Sem sodijo tudi običaji (die Sitte), ki so del kulturne identitete ter omogočajo prenos vrednot (der Wert). Številni nemški običaji so sorodni našim.  Nad nekaterimi se boste zgražali, drugi pa vas bodo zagotovo nasmejali (zum Lachen bringen). 

Lingula, ta jezična šola | Tečaj nemščine - običaji

Travnik čvrstih ritk

V narodnem parku Heinich (Nationalpark Hainich) vsako leto na začetku poletja organizirajo tudi t.i. Knackarschwiese (kar bi lahko hudomušno prevedli kot »travnik čvrstih ritk«), kjer se zberejo in zaplešejo le v Adamovem kostumu. Z enournim plesom tako nagci počastijo začetek poletja.

Golota ni tabu  

Če po eni strani velja, da so Nemci resen in ne tako odprt narod, pa jim sramežljivosti glede golote (die Nacktheit) res ne moremo pripisati. Zelo radi se namreč kopajo nagi, in sicer na številnih javnih plažah. Die Freikörperkultur (FKK) — oziroma nudizem izhaja iz nemščine.  Sončenja in kopanja v Adamovem in Evinem kostumu si ni izmislil nihče drug kot Nemci.

Tudi v nemških fitnesih boste lahko neredko opazili, kako neobremenjeno se po treningu slečejo in preoblečejo.

Obsedenost s sinhronizacijo

V mnogih državah tuje filme v glavnem podnaslavljajo, za Nemčijo pa to ne drži. Večina tujih filmov je namreč sinhronizirana (die Synchronisierung). To pa je zelo dobrodošlo za vse, ki se učijo nemško, saj lahko svoje znanje nemščine izboljšajo tudi z gledanjem nenemških filmov. Po drugi strani pa je kanček nenavadno, ko Jim Carrey namesto s prepoznavnim glasom spregovori nemško.

Lingula, ta jezična šola | Tečaj nemščine - običaji

Ni težav — alkohol je tudi za mladoletne

tečaj nemščineV Nemčiji lahko alkoholne pijače kupite že s 16 leti. Mladoletni sicer lahko kupijo le tiste alkoholne pijače, ki nastanejo z vrenjem (die Gärung) – torej pivo (das Bier), vino (der Wein), peneče se vino (der Sekt) in jabolčno vino (der Cider). Poleg nakupa lahko omenjene pijače v javnosti tudi pijejo. V nasprotju z Nemčijo je v Sloveniji zakonsko določeno, da lahko alkoholne pijače (das Alkoholgetränk) posameznik kupi šele, ko dopolni 18 let. V Združenih državah Amerike je ta starost še višja in je mejnik pri 21 letih.

Tečaj nemščine z Lingulo

Nemščina je trenutno eden izmed najbolj priljubljenih jezikov v jezikovnih šolah, saj odpira številna vrata v svet. Tečaj nemščine v Linguli je prava izbira, če želite tečaj, na katerem boste res govorili.
316/332