Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Švica – rojstna dežela znamenitega Rdečega križa

Tečaj nemščine omogoča, da poleg jezikovnih značilnosti spoznavamo tudi novo kulturo in širimo svoja obzorja. Na tečaju tako lahko med drugim odkrivamo tudi zanimivosti o Švici. To je dežela nevtralnosti (die Neutralität) in natančnosti (die Genauigkeit), v kateri je med uradnimi jeziki navedena tudi nemščina. Švica se ponaša tudi z dobro čokolado in čudovitimi gorami, zaslužna pa je za marsikateri izdelek, ki ga uporabljamo vsak dan. Med drugim velja za rojstno deželo Rdečega križa (das Rote Kreuz).

Lingula, ta jezična šola | Švica – rojstna dežela znamenitega Rdečega križa

Obrnjena švicarska zastava

Zastava, ki simbolizira Rdeči križ, je negativ nacionalne zastave (die Fahne) Švice, kar ni naključje. Humanitarna organizacija (die humanitäre Organisation) danes pod skupnim imenom združuje skoraj 17 milijonov prostovoljcev (der Freiwillige). Ustanovljena pa je bila prav v švicarskem mestu Ženeva (Genf), kjer je še danes sedež (der Sitz) te mednarodne organizacije.

Pobudnik Rdečega križa z Nobelovo nagrado za mir

Prvo poglavje Rdečega križa so spisali 23. oktobra 1863, ko so se srečali predstavniki 16 držav in na pobudo Jeana Henrija Dunanta ustanovili človekoljubno organizacijo Mednarodni Rdeči križ. Henri Dunant je za svojo idejo dobil tudi prvo Nobelovo nagrado za mir (1901).

Rdeči križ, polmesec in kristal

Dobro leto po ustanovitvi Rdečega križa je organizacija tudi uradno zaživela, njena naloga pa je bila predvsem nevtralna pomoč (die Hilfe) vsem prizadetim v vojnah. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju. Kasneje so izbrali tudi muslimanski rdeči polmesec (der Rothalbmond). 7. decembra 2005 pa so države članice izglasovale še uvedbo tretjega simbola – rdečega kristala (der Rote Kristall). Ta je omogočil, da se je v Mednarodni komite Rdečega križa (das Internationale Komitee vom Roten Kreuz) lahko vključila tudi izraelska humanitarna organizacija Magen David Adom.

Poznate glavna načela Rdečega križa v nemščini?

  • Menschlichkeit (humanost)
  • Unparteilichkeit (nepristranskost)
  • Neutralität (nevtralnost)
  • Unabhängigkeit (neodvisnost)
  • Freiwilligkeit (prostovoljnost)
  • Einheit (enotnost)
  • Universalität (univerzalnost)

Tečaj nemščine: spregovorite samozavestno

Tečaj nemščine je prava priložnost za odkrivanje nemških običajev in navad ter za spoznavanje tradicije in zanimivosti nemško govorečih dežel, denimo alpske Švice. Obiščite tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste s komunikacijo v nemškem jeziku očarali tudi domačine.

316/333