Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoNördlingen – mesto, ki leži na diamantih

Nördlingen – mesto, ki leži na diamantih

Tečaj nemščine je izjemna priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta z bogato kulturno, naravno in zgodovinsko dediščino (das Erbe). Severozahodno od Münchna leži majhno bavarsko mesto, ki ima le nekaj več kot 20 tisoč prebivalcev. Vendar pa je bilo zgrajeno na izjemnem bogastvu – več kot 70 tisoč tonah diamantov (der Diamant).

tečaj nemščine
Nördlingen, mesto v kraterju. Foto: Wolkenkratzer/wikimedia.

Okroglo mesto v kraterju

Mesto Nördlingen so zgradili na meteoritskem kraterju (der Meteor krater), ki je nastal pred dobrimi 15 milijoni leti. Asteroid (der Asteroid) je po ocenah znanstvenikov na Zemljo padel s hitrostjo 90 tisoč kilometrov na uro. Pri tem je v Zemlji pustil krater, ki ga danes imenujejo das Nördlingen Ries in v premeru meri od 23 do 25 kilometrov.

Ker se je pri udarcu meteorita v Zemljo sprostila ogromna količina energije in tlaka, sledila pa je ohladitev, so se kamnine preoblikovale v drage kamne. Večina diamantov je sicer manjših od 0,2 milimetra.

Diamantna arhitektura mesteca

Da Nördlingen leži na dragoceni podlagi, so šele po izgradnji mesta ugotovili znanstveniki (die Wissenschaftler). Dolgo časa so prebivalci namreč mislili, da je krater vulkanskega izvora (der Vulkankrater). Šele konec prejšnjega stoletja so potrdili, da je krater povzročil asteroid. Pri gradnji mostov, obzidja in številnih stavb so uporabili lokalno kamnino suevit, ki vsebuje majhne diamantne delce, zato je arhitektura Nördlinga vredna veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

Muzej, posvečen kraterju

Mestni muzej, posvečen kraterju, je edini muzej v Evropi, v katerem je na ogled kos kamna z Lune, ki ga je mestu podarila ameriška Nasa.

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi posebnosti nemških mest. Znanje nemščine, k ga boste osvojili na tečaju, pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste mesta obiskali tudi v živo.

MENU