Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nördlingen – mesto, ki leži na diamantih

Tečaj nemščine je izjemna priložnost, da poleg jezika spoznate tudi nemška mesta z bogato kulturno, naravno in zgodovinsko dediščino (das Erbe).

Severozahodno od Münchna leži majhno bavarsko mesto, ki ima le nekaj več kot 20 tisoč prebivalcev. Vendar pa je bilo zgrajeno na izjemnem bogastvu – več kot 70 tisoč tonah diamantov (der Diamant).

 

tečaj nemščine
Nördlingen, mesto v kraterju. Foto: Wolkenkratzer/wikimedia.

Okroglo mesto v kraterju

Mesto Nördlingen so zgradili na meteoritskem kraterju (der Meteoritenkrater), ki je nastal pred dobrimi 15 milijoni leti. Asteroid (der Asteroid) je po ocenah znanstvenikov na Zemljo padel s hitrostjo 90 tisoč kilometrov na uro. Pri tem je v Zemlji pustil krater, ki ga danes imenujejo das Nördlingen Ries in v premeru (der Durchmesser) meri od 23 do 25 kilometrov.

Dragocena podlaga mesta

Ker se je pri udarcu meteorita v Zemljo sprostila ogromna količina energije in tlaka, sledila pa je ohladitev, so se kamnine preoblikovale v drage kamne. Večina diamantov je sicer manjših od 0,2 milimetra.

Da Nördlingen leži na dragoceni podlagi, so šele po izgradnji mesta ugotovili znanstveniki (die Wissenschaftler). Dolgo časa so prebivalci namreč mislili, da je krater vulkanskega izvora (der Vulkankrater). Šele konec prejšnjega stoletja so potrdili, da je nastanek kraterja povzročil asteroid.

Diamantna arhitektura 

Pri gradnji mostov in prelepega, 2,7 kilometra dolgega mestnega obzidja ter številnih stavb so uporabili lokalno kamnino suevit, ki vsebuje majhne diamantne delce. To je razlog, da se mestne stavbe rahlo svetlikajo. Obiskovalcem se diamantov ne splača praskati z zidov, saj so premajhni in zato nimajo velike vrednosti.

Edini evropski muzej s kamnom z Lune

Mestni muzej, posvečen kraterju, je edini muzej v Evropi, v katerem je na ogled kos kamna z Lune, ki ga je mestu podarila ameriška Nasa v zameno za dovoljenje, da so tu ameriški astronavti lahko vadili pristanek Apolla na Luni.

Mestece, vredno obiska

Po sprehodu po prelepem zgodovinskem mestecu in obisku muzeja si privoščite svežo žemljico in par slastnih klobasic, imenovanih  Mess-Würstle. Ob vzponu na mestni cerkveni stolp, ki ga imenujejo Daniel, lahko uživate ob prekrasnem pogledu na mesto in okolico.

Jezik in kultura

Tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi posebnosti nemških mest. Znanje nemščine, k ga boste osvojili na tečaju, pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste mesta obiskali tudi v živo.

 

32/332