Ligula
Skoči na vsebino
Lokacija strani: DomovČlanki in videoScones – okusni angleški tradicionalni kolački

Scones – okusni angleški tradicionalni kolački

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje angleške kulture in kulinarike. Angleško pecivo, imenovano scones, je lahko sladko ali slano. Čeprav krhka struktura teh kolačkov bolj spominja na piškotno testo, jih v Angliji in na Irskem pogosto postrežejo kar za zajtrk.

tečaj angleščine
Izgovor besede scone je ena tistih stvari, ki delijo angleško govoreče prebivalstvo.

Skrivnosten izvor besede scone

Beseda scone naj bi izhajala iz obdobja (era) srednje danščine (Danish). Njena predhodnica je bila beseda schoonbrot, ki jo lahko prevedemo kot lep kruh. To pa je le ena od nenavadnih (unusual) zgodb o izvoru poimenovanja tradicionalnega peciva. Nekateri verjamejo, da je poimenovano po kamnu usode – Stone of Destiny, na katerem so kronali (crown) škotske kralje. Izvor iščejo tudi v keltski besedi sgonn arain, ki je pomenila kos kruha. Tako pravi izvor besede scone ostaja skrivnost.

Kakšna je pravilna rima?

Izgovor besede scone je ena tistih stvari, ki delijo angleško govoreče prebivalstvo. Izgovarjava (pronunciation) je namreč odvisna od tega, kje živijo.

  • Na Škotskem, Severnem Irskem in na severu Anglije krhke kolačke imenujejo scon, kar se rima z besedo swan.
  • Na območju Midlands, na jugu Irske in Anglije pa jih označujejo z imenom, ki se rima z besedo stone.

 

Za dve različni izgovarjavi so skovali celo pesmico (poem):

I asked the maid in dulcet tone

To order me a buttered scone;

The silly girl has been and gone

And ordered me a buttered scone.

tečaj angleščine

Neavtohtoni izvor – od kod prihaja tradicija?

Podobno je v skrivnost zavita tudi zgodba o njegovem nastanku. Nihče ne ve točno, kje so pecivo prvič spekli (bake). Čeprav so kolački scones ena od britanskih tradicij, dokaz (proof) za to, da so jih prvič pripravili v Angliji, ne obstaja.

Beseda scone se je prvič pojavila v prevodu (translation) Eneide škotskega pesnika Gavina Douglasa že leta 1513. V njegovem času so bili scones pripravljeni iz preprostega testa z ovsenimi kosmiči (oat flakes). Pečeni so bili na vročih kaminskih rešetkah, zato so jim rekli tudi griddle cakes ali bannocks. Bannock je beseda iz irske galščine, ki označuje kolač (cake).

Kako pravilno pojesti scone?

O pravilni pripravi scones obstaja skoraj toliko mnenj, kolikor je ljudi.

  • Če sledimo cornwalski tradiciji, moramo na scone vedno najprej namazati marmelado (jam), šele nato lahko nanj nadevamo čvrsto mlečno kremo, imenovano clotted cream.
  • V Devonu bi se nad tem zgrozili, saj verjamejo, da je treba kremo nanesti pred marmelado. Scones namreč niso pretirano (overly) sladki kolački.
  • V ZDA najdemo tudi trikotne (triangular) različice, ki se ponašajo z različnimi okusi, medtem ko se Britanci držijo preprostih rozin (raisins) ali suhega ribeza (currants).
tečaj angleščine
Priprava po cornwalski tradiciji.

Tečaj angleščine omogoča spoznavanje kulinarike

Da boste osvojili pravilno tehniko sladkanja z britanskimi dobrotami, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula. Poleg širitve kulturnega obzorja boste napredovali tudi v samozavesti pri govorjenju v angleščini.

MENU