Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nemški Ulm in najvišja cerkev na svetu

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da poleg posebnosti jezika spoznate tudi kulturne, zgodovinske in druge zanimivosti nemško govorečih dežel. Mednje sodijo tudi znamenitosti, kot so cerkve. Čeprav številni mislijo, da je najvišja cerkev Sagrada Familia ali bazilika svete družine v Barceloni, pa to ne drži. Z najvišjo sakralno stavbo na svetu se namreč lahko pohvali nemški Ulm.

tečaj nemščine
Z najvišjo sakralno stavbo na svetu se namreč lahko pohvali nemški Ulm.

Do najvišjega zvonika na svetu vodi kar 768 stopnic

Ulmska glavna cerkev, imenovana Münster, (Ulmer Münster) je bila zgrajena v 14. in 15. stoletju v gotskem slogu, stolp (der Turm) pa je visok kar 161,53 metra.  Do leta 1894 je bila v lasti mesta Ulm, potem je prešla v posest protestantske cerkve Ulm.

768 stopnic do galerije z razgledom do Alp

Na glavni stolp se lahko povzpnete po 768 stopnicah (Treppen), kjer vas na višini 143 metrov čaka galerija, s katere se razpira prekrasen pogled na mesto. Na jasne dni se vam pogled razpre vse do Alp.

Zaradi njene velikosti jo pogosto označujejo za stolnico (der Dom), pa vendar to ne drži, saj nikdar ni bila sedež škofije (das Bistum). Se pa je Ulmer Münster vpisal na seznam nemških kulturnih spomenikov. Med drugo svetovno vojno je skoraj nepoškodovana preživela bombardiranje mesta.

Druge znamenitosti Ulma

Rojstna hiša (das Geburtshaus) Alberta Einsteina

Slavni znanstvenik Albert Einstein se je rodil v Ulmu leta 1879. Njegova rojstna hiša je danes muzej (das Museum), v katerem si lahko ogledate različne eksponate o njegovem življenju in delu.

Najbolj postrani hotel na svetu (Schiefstes Hotel der Welt)

Das Schiefe Haus, ki v nemščini pomeni »postrani hiša«, je majhna hiša, nagnjena pod kotom približno 10 stopinj. Zgrajena je bila leta 1486 in je ena najstarejših stavb v mestu. Leta 1997 so v hotel preurejeno stavbo razglasili za najbolj postrani hotel na svetu tudi v Guinnesovi knjigi rekordov.

Obstaja več teorij o tem, zakaj je hiša nagnjena, vendar nobena ni povsem prepričljiva. Ena izmed njih pravi, da so graditelji pri gradnji uporabili mehkejšo zemljo na eni strani hiše, kar je povzročilo nagnjenost.

Knjižnica

Knjižnica (die Stadtbibliothek) je moderna stavka v obliki steklene piramide in stoji na glavnem trgu (der Marktplatz ) poleg čudovite mestne hiše (das Rathaus).

Lingula, ta jezična šola | Tečaj nemščine - Schiefstes Hotel der Welt
Schiefstes Hotel der Welt.

Ribiška četrt (Fischer Viertel)

Ribiška četrt se nahaja ob reki Donavi, kjer lahko obiskovalci uživajo v tradicionalni arhitekturi in dobri hrani.

Za vse ljubitelje Legolanda: Ulm leži le dobrih 36 kilometrov stran od raja za otroke, imenovanega Legoland. Ulm je vsekakor vreden obiska, vzpon na cerkveni zvonik bo navdušil (in upehal) tudi najmlajše obiskovalce.

Potovanje po prelepi Nemčiji je idealen trening nemščine

Če bi radi izboljšali svoje znanje nemščine, je jezikovni tečaj v Linguli prava izbira za vas. Tečaj nemščine je prilagojen vašemu znanju, pri odločitvi, kateri bi bil najprimernejši, pa vam lahko pomaga učiteljica na brezplačnem umestitvenem pogovoru.

Ko se boste naslednjič potepali po nemško govorečih pokrajinah, boste tako z domačini lahko sproščeno spregovorili kar v nemščini.

32/333