Ligula
Skoči na vsebino
  Vsi članki

Zanimivosti in stereotipi o nemščini in Nemcih

V oddaji Dobro jutro je simpatična Lingulina sodelavka Brigita povedala precej zanimivosti o Nemcih. Preberite članek ali pa si oglejte video tukaj.

Lingula I Tečaj nemščine - zanimivosti
Zanimivo je, da Slovenci uporabljamo veliko izposojenih besed ...

So res točni, natančni in brez smisla za humor?

O Nemcih slišimo precej stereotipov, med katerimi so najpogostejši naslednji:

  1. Nemci so vedno točni in natančni 

Drži, Nemci veljajo za zelo točne (pünktlich) in natančne (präzise), potrebno pa je razlikovati med različnimi situacijami. Na univerzah je t.i. akademskih 15 nekaj popolnoma običajnega, medtem ko bodo pri povabilu na večerjo Nemci točno ob dogovorjeni uri pozvonili na vrata. Zamujanje na večerje, zmenke in poslovne sestanke je za Nemce zelo nevljudno. 

V poslovnem svetu mora biti pri Nemcih praviloma vse “po regelcih”. Lahko bi rekli, da sta besedi Ordnung und Disziplin odlični za opis Nemcev v delovnem okolju. 

2. Nemci so resni in nimajo smisla za humor (humorlos)
Ta stereotip zagotovo ne drži.  Nemci se v prostem času radi zabavajo in smejijo. V Nemčiji so popularni stand-up komiki, ki polnijo velike dvorane in imajo svoje oddaje na televiziji. Drži pa, da imajo Nemci specifičen humor, ki je seveda tudi kulturno pogojen, kar pa velja za vsako državo.

3. Nemci so zelo varčni (sparsam) ali celo skopi (geizig)
 Pri Nemcih in Avstrijcih res ni navada, da eden plača za družbo prijateljev, raje plačajo vsak zase. Nemci radi primerjajo cene in se odločijo za najugodnejšo varianto, zato diskonti izhajajo prav iz Nemčije (Aldi, Lidl). 

Na potovanjih pa Nemci ne skoparijo z napitnino (Trinkgeld), zato se zelo zaželeni gostje. Na dopustu si radi ustvarijo nemško okolje — želijo nemški program, nemško hrano, nemško glasbo ... Najboljši primer je zelo “nemška” Mallorca, ki ji zaradi nemške atmosfere pravijo 17. zvezna država.

4. Nemci radi veseljačijo na Oktoberfestu in vozijo hitre avtomobile (schnelle Autos)
Tako kot Oktoberfest ne traja vse leto, tudi vsak Nemec ne vozi najnovejšega dragega nemškega avtomobila. 

Kako se nemščina razlikuje od slovenščine?

Razlik je precej, če pa bi morali našteti samo osnovne, bi izbrali naslednje:

  1. V nemščini ni dvojine in samostalniki se pišejo z veliko začetnico.
  2. Nemščina pozna le štiri sklone.
  3. Za nemščino so značilni dolgi stavki, kjer glagol v odvisnem stavku stoji na koncu. V "navadnem" stavku je glagol na drugem mestu. 
  4. Za nemščino so značilne dolge besede, najdaljša ima kar 80 črk: Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunternehmenbeamtengesellschaft. 

 

Nemške besede v slovenščini

Zanimivo je, da Slovenci uporabljamo veliko izposojenih besed, ne da bi se sploh zavedali, da izhajajo iz nemškega jezika. Izposojenke večinoma niso bile prevzete v knjižni jezik, ampak so značilne za pogovorni jezik, na primer:   faulast (len), flancati (nakladati), fotr (oče), fuzbal (nogomet), kripa (največkrat pomeni vozilo v zelo slabem stanju), ksiht (obraz), šlampast (površen, neurejen), švoh (šibek, slaboten), ziher (siguren, zanesljiv, varen) …

Še posebno veliko nemških izposojenk uporabljamo na področju kulinarike: knedl (cmok), makaronflajš (mesna omaka), nudelni (rezanci), putr (maslo), šnicl (zrezek), župa (juha), šarf (pekoč), beštek (pribor), šalca (skodelica), šefla (zajemalka), talar (krožnik) …

Svet bi bil zelo drugačen brez nemških izumov

Najpomembnejši izumi so seveda tisk (Gutenberg), inzulin, bencin, zaslon LCD ... Revolucija pri glasbeni industriji je bil mp3-format. In kaj bi bila blues in folk brez orglic, ki tudi izvirajo iz Nemčije.

Nepogrešljiv kos oblačila, ki ga najdemo v vsaki omari, je jeans, ki naj bi ga izumil v Ameriki živeči Nemec Levi Strauss. Poleg teh je še mnogo drugih drobnih izumov, ki nam lajšajo vsakodnevno življenje, kot so aspirin, zobna pasta, filter kava oz. čaj

Kateri so prepoznavni nemški obrazi?

Kar nekaj jih je: Einstein, Benz, Bethoven, Goethe, Bach, Luther … Zvezda 80-ih je bila Nena, iz modnega sveta sta znana manekenka Heidi Klum in modni oblikovalec Karl Lagerfeld.Znani obrazi s filmskega platna so Till Schweiger, Christoph Waltz, Daniel Brühl (Inglorious Bastards, Django Unchained).

Ne smemo pozabiti športnikov: vsak pozna Schumacherja, Dirka Nowitzkega, Borisa Beckerja, Steffi Graf …V političnem svetu prevlada Angela Merkel - kot zanimivost po gospe Angeli so oblikovali tudi eno izmed barbik.

Tečaj nemščine - zakaj se odločiti zanj?

  • Kot prvi in drugi jezik govori nemško 125 milijonov ljudi, zato sodi nemščina med najpomembnejše jezike na svetu.
  • Za 101 milijonov ljudi v Evropi je nemščina materni jezik.
  •  V institucijah Evropske unije je nemščina takoj za angleščino poleg francoščine najpomembnejši poslovni jezik. 
  • V Nemčiji se nahaja veliko odličnih univerz in čedalje več študentov se odloči za študij ali študijsko izmenjavo.
  • Pri iskanju zaposlitve je znanje nemščine velika prednost, saj veliko slovenskih podjetij posluje z Nemčijo. 

Brezplačen umestitveni pogovor za pravi tečaj nemščine

Vas je zamikalo, da bi osvežili svoje znanje nemščine?  Dogovorite se za brezplačen umestitveni pogovor, po katerem vam bo učiteljica predlagala pravi tečaj nemščine. Če se nemščine še niste učili, bo prava izbira začetni tečaj nemščine. 

48/58