Ligula
Skoči na vsebino

Nemščina na RTV SLO: Zanimivosti o jeziku in Nemcih

Tečaj nemščine vam omogoča spoznavanje zanimivosti o Nemcih. Simpatična in energična Brigita v oddaji Dobro jutro ni bila prav nič v zadregi, kaj povedati. Zbrali smo nekaj utrinkov. Oglejte si video tukaj.

Lingula, ta jezična šola | Nemščina na RTV SLO: Zanimivosti o jeziku in Nemcih

Ali Nemci res nimajo smisla za humor?

To je stereotip, ki pa ne drži.  Nemci se v prostem času radi zabavajo, smejijo. V Nemčiji so  zelo popularni stand-up komiki, ki polnijo velike dvorane in imajo svoje oddaje na televiziji. Je pa res, da imajo Nemci specifičen humor, ki je seveda tudi kulturno pogojen, kar pa velja za vsako državo.

Ali so Nemci res vedno točni/natančni; kje in kako se to kaže?

Nemci veljajo za zelo natančne in točne, potrebno pa je razlikovati med različnimi situacijami. Na primer na univerzah je t.i. akademskih 15 nekaj popolnoma običajnega, medtem ko bodo pri povabilu na večerjo Nemci točno ob dogovorjeni uri pozvonili na vrata. Zamujanje na večerje, zmenke in poslovne sestanke je za Nemce zelo nevljudno.

V poslovnem svetu mora biti pri Nemcih praviloma vse “po regelcih”. Lahko bi rekli, da sta besedi Ordnung und Disziplin odlični za opis Nemcev v delovnem okolju.

Tečaj nemščine - zakaj se sploh odločiti zanj?

Kot prvi in drugi jezik govori nemško 125 milijonov ljudi, zato sodi nemščina med najpomembnejše jezike na svetu. Za 101 milijonov ljudi v Evropi je nemščina materni jezik. V institucijah Evropske unije je takoj za angleščino poleg francoščine najpomembnejši poslovni jezik.

Poleg tega se v Nemčiji nahaja nešteto odličnih univerz in čedalje več študentov se odloči za študij ali študijsko izmenjavo. Veliko podjetij tudi posluje z Nemčijo, zato je pri iskanju zaposlitve znanje nemščine velika prednost. Ne samo na področjih ekonomije in tehnike, tudi za kariero pevke, igralke ...

Kako se nemščina razlikuje od slovenščine?

  • ni dvojine
  • samostalniki se pišejo z veliko
  • pozna le 4 sklone
  • dolge besedne zloženke
  • glagol ponavadi stoji na koncu
  • dolge besede

Nemške besede v slovenščini

Zanimivo je, da Slovenci uporabljamo veliko izposojenih besed, ne da bi se sploh zavedali, da izhajajo iz nemškega jezika.

Področje kulinarike
knedl (cmok), makaronflajš (mesna omaka), nudelni (rezanci), putr (maslo), šnicl (zrezek), župa (juha), šarf (pekoč), beštek (pribor), šalca (skodelica), šefla (zajemalka), talar (krožnik), šnitlah (drobnjak) …

Tehnično področje

bormašina (vrtalnik), dihtenga/dihtunga (tesnilo), dratpiršna (žična krtača), fazenbrifer (izvijač za lociranje električnega toka), šraufenciger (izvijač), štekar (vtikač), štekdoza (vtičnica), vaservaga (libela), cange (klešče), štrom (elektrika), bormašina (vrtalni stroj) …
Sleng
Čeprav sleng današnje mladine zajema predvsem angleške besede, se med njimi najde tudi kakšna nemška, npr.: uiber (nadvse dobro, odlično, super, zelo), šuhe (čevlji) ..."

Lepi nemški priimki

Nemci imajo veliko zelo lepih priimkov, npr. Morgenstern – zvezda Danica, Süskind – ljubek otrok, Rosenfeld – vrtnični nasad, vrtnično polje in številne druge.

Lomilci jezika – Zungenbrecher

Ali znate prebrati spodnje stavke?

  • Fischers Fritz fischt frische Fische, frische Fische fischt Fischers Fritz.
  • Zwischen zwei Zwetschgenzweigen sitzen zwei zwitschernde Schwalben
  • Wenn fliegende Fliegen hinter fliegenden Fliegen fliegen, fliegen fliegende Fliegen hinter fliegenden Fliegen her

Najbolj znani nemški izumi

Današnji svet bi bil zelo drugačen brez nemških izumov. Najpomembnejši so seveda tisk (Gutenberg), inzulin, bencin .... Prav po zaslugi Nemcev nimamo več velikih škatel za televizijo, saj je zaslon LCD nemški izum. Revolucija pri glasbeni industriji je seveda mp3-format. In kaj bi bila blues in folk brez orglic, ki tudi izvirajo iz Nemčije. Nepogrešljiv kos oblačila, ki ga najdemo v vsaki omari, je jeans, ki naj bi ga izumil v Ameriki živeči Nemec Levi Strauss.

Poleg teh je še mnogo drugih drobnih izumov, ki nam lajšajo vsakodnevno življenje. Če imamo glavobol, vzamemo aspirin, za umivanje zob imamo zobno pasto, kavo si lahko naredimo iz filtra ali kot ljubitelji čaja namočimo čajno vrečko v skodelico vode, vse to izhaja iz rok Nemcev. Našteli bi lahko še številne druge izume.

Kateri so prepoznavni nemški obrazi?

Kar nekaj jih je: Einstein, Benz, Bethoven, Goethe, Bach, Luther … Zvezda 80-ih je bila Nena, iz modnega sveta sta znana manekenka Heidi Klum in modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Znani obrazi s filmskega platna so Till Schweiger, Christoph Walz, Daniel Brühl (Inglorious Bastards, Django Unchained).
Ne smemo pa pozabiti športnikov: vsak pozna Schumacherja, Dirka Nowitzkega, Borisa Beckerja, Steffi Graf …V političnem svetu prevlada Angela Merkel - kot zanimivost po gospe Angeli so oblikovali tudi eno izmed barbik.

O Nemcih govorijo, da so zelo varčni

Pri Nemcih in Avstrijcih res ni navada, da eden plača za družbo prijateljev, raje plačajo vsak zase. Diskonti izhajajo prav iz Nemčije (Aldi, Lidl), saj Nemci radi primerjajo cene in se odločijo za najugodnejšo varianto. Na potovanjih Nemci ne skoparijo z napitnino (Trinkgeld), zato se zelo zaželeni gostje. Na dopustu si radi ustvarijo nemško okolje - želijo nemški program, nemško hrano, nemško glasbo ... Najboljši primer je zelo “nemška” Mallorca, ki ji zaradi nemške atmosfere pravijo 17. zvezna država.

Vas je zamikalo, da bi osvežili svoje znanje nemščine?  Dogovorite se za brezplačen svetovalni pogovor in skupaj izbrali najustreznejši program ter urnik za tečaj nemščine.


Imate vprašanja o tečaju nemščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali pa nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.

MENU