Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Praznovanje rojstnega dne na Kitajskem

Kitajščina vam omogoča spoznavanje zanimivosti. Na Kitajskem je družina zelo pomembna in otroci so njeno največje bogastvo. Da bi se rodili krepki in zdravi, vsi družinski člani predano skrbijo za nosečnico in nerojenega otroka. Pomembno pa je tudi prvo obdobje po rojstvu. Mlada mamica naj bi počivala vsaj en mesec – v starih časih je bil namreč ta čas kritičen za otročička.

karikatura učenje kitajščine

Trideseti dan po rojstvu otroka ima poseben pomen

Tako torej ni presenetljivo, da ima še danes, predvsem na podeželju, 30. dan po rojstvu otroka poseben pomen in ga praznujejo z razširjeno družino in prijatelji. Takrat otroku izberejo ime, ki poleg pismenke za priimek vsebuje tudi eno ali dve pismenki. Ti kažeta na otrokov položaj v družini ter želje staršev za prihodnost potomca. Ob tem nekateri starši poiščejo tudi osem pismenk ali kitajsko BAZI 八字, ki se vežejo na leto, mesec, dan in uro rojstva otroka in podobno kot naša astrologija napovedujejo njegovo usodo.

Zanimivo je, da Kitajci po tem 30. dnevu obletnicam niso več namenjali posebne pozornosti. Enostavno prevladuje prepričanje, da z vsakim prvim dnem kitajskega novega leta postanejo leto starejši. To prepričanje je še vedno del kitajske miselnosti, čeprav je v mestih ter med mladimi in pretežno izobraženimi vedno bolj razširjeno tudi praznovanje rojstnega dne.

Rdeče kuverte z denarjem

Kitajska je zelo raznolika dežela in kljub precej homogeni kulturi se poznajo razlike med mestom in podeželjem, med mladimi in starimi in bolj ali manj izobraženimi. Danes Kitajci prevzemajo »zahodne« navade in praznovanje rojstnega dne je vedno bolj običajno, kljub temu pa kitajski otroci od starejših družinskih članov namesto igrač in podobnega v dar še vedno dobijo rdeče kuverte z denarjem.

Šestdeseta obletnica je najpomembnejša

V nasprotju z nami, ki z veseljem praznujemo predvsem, ko smo otroci, je tradicionalno na Kitajskem najpomembnejša 60. obletnica. Kitajci namreč zelo spoštujejo modrost in izkušnje, ki jih imajo starejši, poleg tega takrat prestopimo v nov življenjski ciklus (petkrat 12 let). Šestdeseta obletnica se torej praznuje z vsem sijajem. Najpomembnejša jed na mizi so rezanci, ki simbolizirajo dolgo in zdravo življenje.

Kitajščina z Lingulo

Kitajščina je izredno razširjen jezik, zato vam bo njeno znanje prišlo prav, če se boste odpravili na Kitajsko. Rojstni dan po kitajsko lahko otroci praznujejo tudi v jezikovni šoli Lingula.

 

23/30