Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Portugalska – česa ne smete spregledati?

Česa med odkrivanjem Portugalske ne smete spregledati?

Učenje portugalščine omogoča tudi spoznavanje osnovnih fraz, ki vam bodo prišle prav pri odkrivanju te prelepe dežele.

Lizbona

Lizbona je s soncem obsijano staro mesto, polno  kulturnih znamenitosti. Kljub daleč v davnino segajočim koreninam pa večji del zgradb nima več kot 265 let.

Lizbona je namreč leta 1755 doživela enega najhujših potresov v zgodovini. Orjaški valovi Atlantskega oceana so pljusknili na mesto in potopili veliko prebivalcev, še več pa jih je umrlo v plamenih, ki so zajeli ruševine.

Mesto je razdeljeno na več delov, od katerih so nekateri med seboj povezani tudi z dvigalom. Za oddih od mestnega hrupa poskrbijo številni parki, v katerih lahko zadremate tudi decembra. Želodec vam bo hvaležen, če mu boste privoščili okusne morske specialitete, ki jih najdete na vsakem jedilniku.

Sintra

V mestecu São Pedro pri Sintri se povzpnite do palače Pena in mavrskega obzidja, mimo hiše, kjer je prebival pisatelj Hans Christian Andersen. Pogled na pravljični grad vas bo zagotovo prevzel.

Rt Roca

Na najbolj zahodni točki celinske Evrope, Rtu Roca (Cabo da Rocca), lahko uživate v edinstvenem razgledu s pečin.

Rt St. Vincent

Romantiki ne smete zamuditi večera pri svetilniku na Rtu St. Vincent, kjer boste doživeli najbolj čarobni  sončni zahod. Ko se ozrete s 60-metrskega grebena te gorate vetrovne pokrajine, ki je poznana tudi pod imenom Konec sveta, vas prevzame občutek, da stojite  na robu kontinenta.

Evora

Za ljubitelje zgodovine je neizogiben izlet v mestece Evora, iz portugalske zlate dobe med 14. in 16. stoletjem. Evora je  mesto muzej. Vsaka stavba je umetnina zase, še posebej zanimive so hiše, okrašene z azulejos, značilno poslikano portugalsko keramiko, in balkoni iz kovanega železa.

Otočje Azori

Za tiste, željne eksotike, je kot nalašč izlet na 1500 kilometrov oddaljeno otočje Azori sredi Atlantskega oceana.  Otočje sestavlja devet otokov vulkanskega izvora. Lahko se kratkočasite z vodnimi športi, ježo konjev, kolesarjenjem, preizkusite potapljanje, se odpravite na opazovanje kitov in delfinov ali  se sprehajate med razsežnimi nasadi ananasa in pomaranč.

Porto

Ne smemo pozabiti še na čarobni Porto, ki leži ob reki Duoro, po kateri so včasih prevažali sode vina portovca. Mesto je ob obeh bregovih vklesano v skale, kar zahteva precej vzdržljivosti za vsakodnevno vzpenjanje in spuščanje po ulicah. Vendar se za vsakim ovinkom razprostira čudovit razgled.

Kadarkoli se boste odpravili v čudovito Portugalsko, boste zagotovo našli nekaj zase in svojo dušo.  Po kratkem tečaju Osnove portugalščine za popotnike bo dopust v tej prelepi deželi zagotovo še lepši.

Učenje portugalščine z Lingulo

Če ste se med branjem navdušili za učenje portugalščine, vam bomo v jezikovni šoli Lingula pri tem z veseljem pomagali.

327/333