Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Pet razlogov, zakaj se odločiti za obisk Brazilije

Učenje portugalščine vam bo olajšalo obisk Brazilije. Vsi poznamo znameniti karneval, ki vsako leto v pustnem času poteka v Rio de Janeiru.  Oblast za pet dni prevzame kralj norcev Momo in mesto spremeni v t. i. Cidade Maravilhosa ali Čudovito mesto. Ulice preplavi morje kostumov, bleščic, perjanic, slišijo se zvoki sambe. Pustne povorke, imenovane Cordao da Bola Preta, se udeležujejo predvsem prebivalci revnejših predelov. A obstaja še precej več razlogov, zakaj obiskati to čudovito deželo.

učenje portugalščine
Rio de Jeneiro v Braziliji.

Čudovite brazilske plaže

Med stotinami otokov z več kot 2000 peščenimi plažami, ki se raztezajo ob obali Atlantskega oceana, je težko izbrati, kam se odpraviti najprej.

Večina brazilskih otokov je naravnih rezervatov, kjer lahko obiščete zavetišča orjaških želv, zajadrate do zaliva delfinov, deskate na valovih razburkanega turkiznega morja ali pa le uživate na belih peščenih plažah. Ob večerih slednje zaživijo v ritmih brazilske glasbe.

Naravne lepote

Brazilija se lahko pohvali s kar 62 naravnimi parki in več sto naravnimi rezervati. Ena izmed najbolj znanih lepot Brazilije so vsekakor slapovi Foz de Iguaçu. Skoraj 300 ločenih slapov pada v globino do 80 metrov, bobnenje pa se sliši več kot 25 kilometrov daleč.

Med svetovna naravna čudesa spada tudi amazonski deževni pragozd. Avanturisti se lahko podate na spust s čolnom po reki Amazonki ali odpravite na izlet v džunglo. Amazonka je tudi dom največje kače na svetu – anakonde.

Mesta

  • Večina Brazilcev živi v mestih, zato so ta izredno gosto poseljena. V največjem mestu São Paolo živi kar 20 milijonov ljudi.
  • Najbolj priljubljena turistična točka ostaja Rio de Janeiro s svojimi plažami, dobro hrano in pijačo, glasbo, slavnim stadionom Marakana, bohemskimi četrtmi, znamenitim kipom Kristusa Odrešenika v nacionalnem parku Tijuca, kjer lahko na 700 metrih nadmorske višine občudujete prečudovit razgled na mesto.
  • Prva prestolnica Brazilije, Salvador, pa očara z ostanki kolonialne arhitekture in petjem, ki se razlega vsepovsod.

Brazilska glasba

Glasba je stalna spremljevalka, brez plesa in glasbe si življenja v Braziliji sploh ne moremo predstavljati. Tako kot ljudje so tudi ritmi mešanica evropskih, afriških in staroselskih vplivov. Zabava do jutranjih ur vas čaka na vsakem koraku.

Brazilska hrana in pijača

Brazilci obožujejo meso, zelo radi ga pečejo na žaru, pogosto pa tudi cvrejo. Največ uporabljajo črni fižol (feijão preto) in riž - kot prilogo ali pa iz njega pripravljajo tudi številne glavne jedi, ko ga mešajo z zelenjavo, mesom ali morskimi sadeži.

Mesnim jedem ne sme manjkati priloga, to je pogosto farofa (jed iz tapiokine moke) ali sladek krompir (yam). Pri kuhanju uporabljajo kokosovo mleko ali olje.

Brazilska hrana ni pekoča, čeprav je čili nepogrešljiv dodatek na mizi. Vsak obrok ima solato, pika na i pa je dobra brazilska sladica s pravo dobro brazilsko kavo.

Na ulici lahko kupite vitaminske napitke iz najrazličnejših vrst tropskega sadja v vseh barvah in oblikah.

Za uvod v zabaven večer si privoščite caipirinho – koktajl iz soka stisnjenih limet, sladkorja in cachaçe (žganje iz sladkornega trsa). Za ohladitev na vroč dan pa se Brazilci najraje osvežijo s pivom – cerveja.

Učenje portugalščine z Lingulo

Vas zanima hitro učenje portugalščine v jezikovni šoli Lingula? Osnove jezika so enostavne in se jih hitro naučite.

304/334