Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Tečaj nemščine: Kartoffelsalat ali Erdäpfelsalat?

Tečaj nemščine je tudi priložnost za pogovor o bogati nemški kulinariki. Nemčija je znana po svoji krompirjevi solati (der Kartoffelsalat), ki je ena najbolj znanih nemških jedi. V Avstriji krompirjevi solati rečejo Erdäpfelsalat, v Švici pa jo na jedilniku najdete pod imenom Härdöpfelsalat.

Lingula I Tečaj nemščine - Kartoffelsalat
Kartoffelsalat, Erdäpfelsalat ali Härdöpfelsalat?

Vsaka nemška dežela ima svoj recept!

Krompirjeva solata izvira iz južne Nemčije, kjer se pripravlja s prelivom iz olja, kisa, gorčice in čebule. V severni Nemčiji pa je jed drugačna, saj jo pripravljajo z majonezo. Najbolj poznana krompirjeva solata naj bi bila švabska (der schwäbische Kartoffelsalat). 

Klasični sestavini nemške krompirjeve solate sta krompir in čebula, vendar Nemci pogosto dodajajo tudi kisle kumarice (Sauergurken), kislo zelje (Sauerkraut), praženi koščki slanine (gebratene Speckwürfel), jabolka (Äpfel) in druge sestavine, ki okus obogatijo.

Pravzaprav za to tudi v Sloveniji priljubljeno jed obstaja ogromno receptov, saj jo skoraj vsaka gospodinja (die Hausfrau) pripravlja na svoj način.

Kartoffelsalat tudi za božič

Klobasice (Würstchen) s krompirjevo solato so priljubljena nemška klasika (ein deutscher Klassiker) tudi na božični večer (an Heiligabend).

Recept za klasično nemško krompirjevo solato (Schwäbischer Kartoffelsalat)

Sestavine:

  • 3 kg krompirja z olupki (Kartoffeln mit Schale)
  • 1 čebula (die Zwiebel)
  • 1½ skodelice goveje juhe (die Rindsuppe)
  • ½ skodelice belega kisa (weißer Essig)
  • ¾ žlice soli (das Salz)
  • ¾ čajne žličke sveže mletega belega popra (weißer Pfeffer)
  • 1 čajna žlička sladkorja (der Zucker)
  • 2 žlički gorčice (der Senf)
  • ⅓ skodelica olja nevtralnega okusa (das Öl)
  • sveže sesekljan drobnjak za okras (der Schnittlauch)

 

Priprava je enostavna:

Neolupljen krompir skuhajte (kochen) v rahlo osoljeni vodi, dokler ne postane mehak. Pustite, da se toliko ohladi, da ga lahko olupite (schälen) in narežete na debele rezine. Krompir dajte v veliko posodo za mešanje.

V ponev dajte čebulo, govejo juho, kis, sol, poper, sladkor in gorčico ter zavrite. Takoj ko zavre (aufkochen), odstranite z ognja in mešanico prelijte po krompirju. Pokrijte skledo s krompirjem in pustite vsaj eno uro.

Po vsaj eni uri nežno vmešajte olje in po okusu začinite s soljo in poprom. Postrezite (servieren) okrašeno s svežim sesekljanim drobnjakom pri sobni temperaturi.

Zakaj obiskovalci polagajo krompir na Friderikov grob?

V 16. stoletju so krompir na evropskem ozemlju bolj pogosto srečevali v botaničnih vrtovih kot na krožnikih in minilo precej časa, da so Nemci sprejeli krompir. Še posebej kralj Friderik II. Pruski je sredi 18. stoletja spodbujal gojenje krompirja kot gospodarsko koristne rastline v Prusiji, da bi zmanjšal lakoto. 

Še danes obiskovalci slavnega parka v bližini palače Sanssouci v Potsdamu na Friedrikov grob v spomin na njegov trud polagajo krompir. 

Ameriška različica nemške krompirjeve solate

Ameriška krompirjeva solata je najverjetneje nastala na podlagi receptov, ki so jih v ZDA v 19. stoletju prinesli nemški priseljenci. Krompirjeva solata v ameriškem stilu je lahko hladna (kalt) ali topla (warm). Sestavine pogosto vključujejo majonezo ali majonezi podobne nadomestke (na primer jogurt (der Joghurt) ali kislo smetano), zelišča (die Kräuter) in zelenjavo, na primer čebulo in zeleno (die Sellerie).

Tečaj nemščine po govorni metodi

Tečaj nemščine je odlična priložnost, da spregovorite sproščeno in se ob tem naučite tudi kulinaričnih izrazov v nemščini in zanimivih fraz kot je na primer Der dümmste Bauer hat die dicksten Kartoffeln (najneumnejši kmet ima najdebelejši krompir)

10/333