Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Koliko uradnih jezikov je v državah članicah EU?

Jezik je sestavni del naše identitete in najbolj neposredni izraz vsake kulture. Jezikovna različnost v EU je dejstvo in sodelovanje z drugače govorečimi postaja naš vsakdanjik, znanje jezikov pa nepogrešljivo. Tečaj angleščine vam omogoča, da spoznate zanimivosti o angleškem jeziku.

učenje angleščine
V EU je 24 uradnih jezikov.

Jezikovne družine v EU

Glavne jezikovne družine v EU so: germanski, romanski, slovanski, baltski in keltski jeziki.

EU je danes večjezična v dvojnem smislu: njeni državljani so govorci (nosilci) različnih maternih jezikov (nekateri tudi dveh ali več), hkrati pa velika večina teh ljudi obvlada poleg svojega jezika (tj. prvega jezika ali materinščine) še druge (tuje) jezike – enega, dva ali celo več.

24 uradnih jezikov v EU

Od 1. januarja 2007 je v 27 državah članicah EU 24 uradnih jezikov: angleščina, bolgarščina, češčina, danščina, estonščina, finščina, francoščina,  grščina, hrvaščina, irščina, italijanščina, madžarščina, malteščina, nemščina, nizozemščina,  latvijščina, litovščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovenščina, slovaščina, španščina in švedščina.

V EU se torej uporabljajo jeziki, ki jih kot svoj uradni jezik v EU določijo nacionalne vlade državljanov, in ne le nekaj jezikov, ki bi jih EU izbrala sama in jih mnogi njeni prebivalci morda sploh ne bi razumeli.

Angleščina, najbolj razširjeni jezik v EU

Najbolj razširjen jezik v državah članicah EU je angleščina; govori jo 51 % prebivalcev držav članic EU, 38 % kot tuji jezik, za 15 % državljanov EU pa je angleščina materinščina.

Sledita ji francoščina in nemščina; kot tuji jezik ju govori 14 % prebivalcev; nemščino govori kot materni jezik 18 % državljanov EU, francoščino pa 12 %.

Angleščina po govorni metodi

Angleščina je še vedno tudi jezik, ki se ga v Sloveniji v jezikovnih šolah uči največ tečajnikov. Če ste se navdušili za tečaj angleščine po govorni metodi, vam  bomo v jezikovni šoli Lingula pri tem z veseljem pomagali.

307/332