Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Jezikovni spomeniki, najstarejša napisana besedila

Učenje tujih jezikov nam omogoča spoznavanje različnih besedil. Ali poznate najstarejša besedila, napisana v nam bližnjih jezikih?

tuji jeziki

Brižinski spomeniki

Najpomembnejši za Slovence so Brižinski spomeniki, najstarejši znani ohranjeni zapisi v slovenščini in najstarejši latinični zapis v katerem koli slovanskem jeziku. Nastali so v obdobju med letoma 972 in 1039, verjame pa se, da že pred letom 1000. Prvi in tretji spomenik sta obrazca splošne spovedi. Drugi spomenik je pridiga o grehu in pokori.

Beowulf

Beowulf je naslov staroangleške epske pesnitve, ki izvira iz časa med 8. in zgodnjim 11. stoletjem. Pesnitev opisuje dogodke, povezane z anglosaškimi selitvami, ki naj bi se zgodili na ozemlju današnje Danske in Švedske.

Les serments de Strasbourg oz. Die Straßburger Eide

Zanimivo je, da si Francozi in Nemci delijo isto dvojezično besedilo, pravne dokumente, ki zavezujejo dva vladarja, napisane leta 842 – Les serments de Strasbourg oz. Die Straßburger Eide.

Bašćanske ploče

Ko pripeka poletno sonce, se nas veliko odpravi na Krk na Hrvaško, kjer si v bližini naselja Baška lahko ogledamo repliko Bašćanske ploče, ki datira v leto 1100. V njej je vklesan napis v hrvaščini, in sicer v pismenkah glagolice. Pravzaprav je to donatorska pogodba za zemljišča na otoku.

Učenje jezikov z Lingulo

Učenje tujih jezikov v jezikovni šoli Lingula vam omogoča spoznavanje raznovrstnih zanimivosti.

 

308/332