Ligula
Skoči na vsebino
Brezplačni online testi 📝: preveri svoje znanje
  Vsi članki

Nasveti za učenje tujih jezikov med počitnicami

Ko omenimo poletje, večina pomisli na sonce, morje, hribe in brezskrbno uživanje, šolarji in dijaki pa predvsem na odmor po testih in spraševanju. A poletje lahko izkoristite tudi za učenje tujih jezikov, kar je vsekakor dobra naložba v prihodnost. Zbrali smo nekaj metod, s katerimi boste tuji jezik usvajali tudi poleti – in se pri tem celo zabavali.

Spremenite jezik na svojem pametnem telefonu

Danes je življenje brez mobilnega telefona že skoraj nepredstavljivo. Zakaj ne bi spremenili jezika na svojem telefonu v jezik, ki se ga želite naučiti? Enako lahko storite tudi z aplikacijami, kot je Facebook. Na začetku se boste morda malce lovili, a sčasoma bodo izrazi postali domači, vaši možgani pa bodo pogosteje razmišljali v tujem jeziku.

Potujte v državo, kjer se govori jezik, ki se ga učite

Potovanje v državo, kjer se govori jezik, ki se ga učite, je odličen način za poglobitev jezikovnih veščin. S tem se boste izpostavili avtentičnemu jeziku, kulturi in vsakodnevnemu sporazumevanju. Poskusite se čim več pogovarjati z domačini in izkoristite priložnosti za uporabo jezika.

Poslušajte glasbo, glejte filme in serije v tujem jeziku

Glasba, filmi in serije so odličen način za izboljšanje poslušanja in razumevanja jezika. Poslušajte glasbo v tujem jeziku, spremljajte filme in serije z podnapisi ali poskusite gledati brez njih, če se že počutite udobno. To bo krepilo vaše jezikovne sposobnosti na naraven in zabaven način.

Poletno delo

Dijaki in študentje lahko izkoristite poletje tudi za iskanje dela, ki vključuje stik s tujci. Turizem in gostinstvo sta dejavnosti, kjer ste v vsakodnevnem stiku s tujci.

Oglejte si otroške oddaje

Na YouTubu je veliko otroških risank in zabavnih oddaj za otroke, ki vam lahko pomagajo pri učenju tujega jezika. Vsebine za mlajše gledalce namreč vsebujejo osnovno besedišče, ki mu začetnik zlahka sledi. Enako velja za otroške knjige in slikanice.

Udeležite se jezikovnega tečaja

Poiščite jezikovne tečaje, kjer se lahko družite z drugimi, ki se učijo istega jezika. Skupinsko učenje je motivacijsko in vam omogoča priložnost za veliko pogovora.

V dvoje je lepše

Povabite prijatelja ali prijateljico, da se jezika uči z vami. Poletni čas bo tako ne le sproščujoč, ampak tudi koristno porabljen. Učenje v dvoje vam bo dalo več motivacije, prav tako pa boste vedno imeli nekoga za pogovor in deljenje nasvetov. Učenje jezika je lahko tudi odličen izgovor za druženje.

Pišite dnevnik v tujem jeziku

Vzemite si nekaj časa vsak dan in pišite v jezikovni dnevnik. Zapišite svoje misli, dogodke in vaje v jeziku, ki se ga učite. To bo okrepilo vaše pisno izražanje in razširilo vaše besedišče.

Dopisovanje

V dobi interneta je klasično dopisovanje prek pisem že skorajda preteklost. Spletni portali, kot je PenPal World, vam ponujajo možnost, da navežete stik z maternim govorcem in prek elektronskih sporočil ali klasičnih pisem vadite jezik in spoznate kulturo. Kdo ve, morda po tej poti dobite dobrega prijatelja.

Vzemite jezikovno šolo na dopust

Če na dopustu najdete čas tudi za učenje, bo odlična izbira e-tečaj, saj lahko z njim trenirate kjerkoli in kadarkoli, potrebujete le dostop do spleta.

  • 24/7: učite se tedaj, ko vam ustreza: zjutraj, zvečer, ponoči  …
  • Z učenjem lahko začnete kadarkoli.
  • V programu lahko preživite neomejeno število ur (prek mobilne aplikacije ali brskalnika). Sami izbirate vsebine in si oblikujete program po svoji meri. Več o e-učenju. 

Smo vas navdušili za učenje jezikov med poletjem?

V Linguli poleti ne počivamo - med poletnimi tečaji za odrasle boste zagotovo našli primernega zase, v skupini ali individualno.

Za otroke pa potekajo jezikovne počitnice v Ljubljani ali na Cerknem.

295/333